Vietnamesisk suppe med ris
I Vietnam består det traditionelle familiemåltid af ris. Den måde vi spiser ris på kaldes for Family Style. Familien samler sig hver dag om rismåltidet, som kvinderne har tilberedt efter den daglige tur på det lokale marked. Her bliver der forhandlet og pruttet om priserne på kød, fisk og grønt. Dagens høst bliver således tilberedt i form af forskellige retter. Det traditionelle bord, eller gulv, som er der, vi nyder måltidet, består altid af minimum 1 proteinret, 1 grøntsagsret og 1 suppe – men oftest mange flere! Fyldet i suppen spises undervejs sammen med de andre småretter. Suppen drikker man af skålen til sidst. Dels for ikke at blive mæt af væske under måltidet, men også for at slutte af med at “rense” med en sund og frisk smag.
Mekongdeltaet
Den direkte oversættelse af Canh Chua er “sur suppe”. Jeg elsker at spise Vietnamesisk Suppe med Laks med mine risretter. Det sure og det søde fra suppen giver både en kontrast og en balance til de saltede, spicy retter. Hvis man skal lave et ægte og autentisk Family Style måltid, så kan jeg varmt anbefale min egen favoritkombination til suppen: Karamelliseret Svinekød og Vandspinat med Hvidløg.
Suppen har dens oprindelse i det sydlige Vietnam. Helt specifikt stammer Canh Chua fra det, vi på vietnamesisk kalder Quê, altså “the countryside”. Mekongfloden går nemlig igennem landet, og i det sydlige Vietnam har klimaet sat sit præg på retterne. Her gror frugt og grønt som ukrudt, og floden er fuld af fisk. Den traditionelle opskrift er lavet på catfish. Vi kender den som pangasius herhjemme. Jeg har skiftet pangasiusen ud med laks, da den er mere tilgængelig og bæredygtig. Smagen er lige så god ikke desto mindre – det lover jeg!
Vietnamesisk Suppe med Laks
Selve basen til suppen er lavet på tamarind, som er en frugt, der i konsistensen minder om dadler. Smagen er dog helt sur, og det er denne smag, som er karakteristisk for retten. Det sure balanceres med sukker og dertil en masse frisk grønt i form af ananas, tomater, bønnespirer og vandspinat. Dette giver altså en dejlig cocktail af en suppe, hvor man kommer hele smagspaletten rundt.
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Tamarind
- Vandspinat
Tamarind fra Far East Trading Vandspinat fra Far East Trading
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.
Vietnamesisk Sur & Sød suppe
1
40 min
Ingrediensliste
- Suppebase
40g tamarind
1 dl kogende vand
2 fed hvidløg, finthakket
Neutral olie til stegning, fx rapsolie
1L vand
6 spsk sukker
4 spsk fiskesauce
3 tsk salt
- Fyld
3-400g fersk laks
3 store tomater skåret i både
1/2 ananas skåret i tern
150g bønnespirer
80g vandspinat, skåret i længde på ca. 7 cm
- Topping
Evt. chilifrugter
Koriander eller forårsløg til pynt
Fremgangsmåde
- Læg tamarinden i en lille skål med kogende vand i 15 min. Brug en ske og en si til at si massen. Vær omhyggelig med ekstraktere så meget som muligt. Kasser resterne med kerner og stil tamarind-ekstraktet til side.
- Varm lidt olie op i en mellemstor gryde på mellemhøj varme. Tilsæt hvidløgene og rør konstant til løgene er gyldne. Tag halvdelen af hvidløgene op og gem til topping.
- Tilsæt vand i gryden og lad det koge op på mellemhøj varme. Tilføj tamarindekstraktet, sukker, fiskesauce og salt.
- Skær laksen i mindre stykker, fx 5×3 cm. Tilføj stykkerne i suppen og lad det simre i 15 min.
- Skru helt op for blusset. Tilføj nu tomater, ananas, bønnespirer og vandspinat. Når suppen kommer op at koge, slukkes der for blusset.
- Anret suppen i en stor skål. Drys med det stegte hvidløg og det valgte topping.
- Server som et Family Style måltid med friskdampede jasminris. Hjemme hos os dypper vi fyldet i en lille skål med fiskesauce, mens vi spiser.