Vietnamesisk Suppe med Laks (Canh Chua)

Vietnamesisk suppe med ris

I Vietnam består det traditionelle familiemåltid af ris. Den måde vi spiser ris på kaldes for Family Style. Familien samler sig hver dag om rismåltidet, som kvinderne har tilberedt efter den daglige tur på det lokale marked. Her bliver der forhandlet og pruttet om priserne på kød, fisk og grønt. Dagens høst bliver således tilberedt i form af forskellige retter. Det traditionelle bord, eller gulv, som er der, vi nyder måltidet, består altid af minimum 1 proteinret, 1 grøntsagsret og 1 suppe - men oftest mange flere! Fyldet i suppen spises undervejs sammen med de andre småretter. Suppen drikker man af skålen til sidst. Dels for ikke at blive mæt af væske under måltidet, men også for at slutte af med at "rense" med en sund og frisk smag.

Tilb. tid 40 minutter
Antal 1

Ingredienser
  

Suppebase

  • 40 g tamarind
  • 1 dl kogende vand
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • Neutral olie til stegning, fx rapsolie
  • 1 L vand
  • 6 spsk sukker
  • 4 spsk fiskesauce
  • 3 tsk salt

Fyld

  • 3-400 g fersk laks
  • 3 store tomater skåret i både
  • 1/2 ananas skåret i tern
  • 150 g bønnespirer
  • 80 g vandspinat, skåret i længde på ca. 7 cm

Topping

  • Evt. chilifrugter
  • Koriander eller forårsløg til pynt
Udskriv

Sådan gør du
 

  • Læg tamarinden i en lille skål med kogende vand i 15 min. Brug en ske og en si til at si massen. Vær omhyggelig med ekstraktere så meget som muligt. Kasser resterne med kerner og stil tamarind-ekstraktet til side.
  • Varm lidt olie op i en mellemstor gryde på mellemhøj varme. Tilsæt hvidløgene og rør konstant til løgene er gyldne. Tag halvdelen af hvidløgene op og gem til topping.
  • Tilsæt vand i gryden og lad det koge op på mellemhøj varme. Tilføj tamarindekstraktet, sukker, fiskesauce og salt.
  • Skær laksen i mindre stykker, fx 5x3 cm. Tilføj stykkerne i suppen og lad det simre i 15 min.
  • Skru helt op for blusset. Tilføj nu tomater, ananas, bønnespirer og vandspinat. Når suppen kommer op at koge, slukkes der for blusset.
  • Anret suppen i en stor skål. Drys med det stegte hvidløg og det valgte topping.
  • Server som et Family Style måltid med friskdampede jasminris. Hjemme hos os dypper vi fyldet i en lille skål med fiskesauce, mens vi spiser.

Mekongdeltaet

Den direkte oversættelse af Canh Chua er "sur suppe". Jeg elsker at spise Vietnamesisk Suppe med Laks med mine risretter. Det sure og det søde fra suppen giver både en kontrast og en balance til de saltede, spicy retter. Hvis man skal lave et ægte og autentisk Family Style måltid, så kan jeg varmt anbefale min egen favoritkombination til suppen: Karamelliseret Svinekød og Vandspinat med Hvidløg.

Suppen har dens oprindelse i det sydlige Vietnam. Helt specifikt stammer Canh Chua fra det, vi på vietnamesisk kalder Quê, altså "the countryside". Mekongfloden går nemlig igennem landet, og i det sydlige Vietnam har klimaet sat sit præg på retterne. Her gror frugt og grønt som ukrudt, og floden er fuld af fisk. Den traditionelle opskrift er lavet på catfish. Vi kender den som pangasius herhjemme. Jeg har skiftet pangasiusen ud med laks, da den er mere tilgængelig og bæredygtig. Smagen er lige så god ikke desto mindre - det lover jeg!

Vietnamesisk Suppe med Laks

Selve basen til suppen er lavet på tamarind, som er en frugt, der i konsistensen minder om dadler. Smagen er dog helt sur, og det er denne smag, som er karakteristisk for retten. Det sure balanceres med sukker og dertil en masse frisk grønt i form af ananas, tomater, bønnespirer og vandspinat. Dette giver altså en dejlig cocktail af en suppe, hvor man kommer hele smagspaletten rundt.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Tamarind
  • Vandspinat

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram