I Vietnam består det traditionelle familiemåltid af ris. Den måde vi spiser ris på kaldes for Family Style. Familien samler sig hver dag om rismåltidet, som kvinderne har tilberedt efter den daglige tur på det lokale marked. Her bliver der forhandlet og pruttet om priserne på kød, fisk og grønt. Dagens høst bliver således tilberedt i form af forskellige retter. Det traditionelle bord, eller gulv, som er der, vi nyder måltidet, består altid af minimum 1 proteinret, 1 grøntsagsret og 1 suppe - men oftest mange flere! Fyldet i suppen spises undervejs sammen med de andre småretter. Suppen drikker man af skålen til sidst. Dels for ikke at blive mæt af væske under måltidet, men også for at slutte af med at "rense" med en sund og frisk smag.
Den direkte oversættelse af Canh Chua er "sur suppe". Jeg elsker at spise Vietnamesisk Suppe med Laks med mine risretter. Det sure og det søde fra suppen giver både en kontrast og en balance til de saltede, spicy retter. Hvis man skal lave et ægte og autentisk Family Style måltid, så kan jeg varmt anbefale min egen favoritkombination til suppen: Karamelliseret Svinekød og Vandspinat med Hvidløg.
Suppen har dens oprindelse i det sydlige Vietnam. Helt specifikt stammer Canh Chua fra det, vi på vietnamesisk kalder Quê, altså "the countryside". Mekongfloden går nemlig igennem landet, og i det sydlige Vietnam har klimaet sat sit præg på retterne. Her gror frugt og grønt som ukrudt, og floden er fuld af fisk. Den traditionelle opskrift er lavet på catfish. Vi kender den som pangasius herhjemme. Jeg har skiftet pangasiusen ud med laks, da den er mere tilgængelig og bæredygtig. Smagen er lige så god ikke desto mindre - det lover jeg!
Selve basen til suppen er lavet på tamarind, som er en frugt, der i konsistensen minder om dadler. Smagen er dog helt sur, og det er denne smag, som er karakteristisk for retten. Det sure balanceres med sukker og dertil en masse frisk grønt i form af ananas, tomater, bønnespirer og vandspinat. Dette giver altså en dejlig cocktail af en suppe, hvor man kommer hele smagspaletten rundt.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.