Jeg får altid et sug i maven, når jeg har gennemført bestillingen af flybilletterne til Vietnam. Når først billetterne er bestilt, så bliver det hele ægte! Og således går hele planlægningsprocessen i gang.
Hvor skal vi bo, hvor skal vi rejse hen, hvad skal vi spise? Men inden eventyret skal realiseres, så skal de mindre spændende ting også tjekkes af. Jeg hjælper dig med at få styr på de praktiske ting inden din rejse til Vietnam!
Pas og visum
En af de første ting, du skal have styr på er visum. Min egen erfaring har været, at det kan være en langsommelig proces, så her er det en god idé at være ude i god tid.
Visumreglerne afhænger af din rejses længde:
Fra og med 15. august 2023, kræves der ikke visum til Vietnam ved ophold under 45 dage.
For ophold over 45 dage:
Du skal søge visum, inden rejsen ved den vietnamesiske ambassade i Danmark. Dette kan gøres online via et e-visum.
Husk at dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder ved indrejsen til Vietnam.
Vaccination
Hvilke vacciner du skal have, afhænger af rejsens varighed. Hvis du opholder dig i bestemte områder som fx junglen eller landområder, er der særlige forholdsregler, som skal tages hensyn til.
De fleste tager på et ophold varende af 1-4 uger, og her bør man lade sig vaccinere mod følgende:
- Stivkrampe
- Difteri
- Hepatitis A
Har du planer om at begå dig tæt med de lokale, eller skal du ligesom jeg på familiebesøg, anbefales det at vaccineres yderligere mod Hepatitis B og Tyfus uanset rejsens længde.
Nogle af vaccinerne kræver flere injektioner med nogle måneders mellemrum. Derfor anbefaler jeg at snakke med lægen eller vaccinationsklinikken allerede 6 måneder inden din rejse til Vietnam, så du har en plan og en tidslinje at gå ud fra.
Klik her for flere detaljer om vaccinationer.
Medbring kontanter
Selvom man sagtens kan betale med kort i supermarkeder, storcentre og finere restauranter, så bruger vietnameserne primært kontanter. Skal du betale for en taxa eller mad på en café, så er det frem med kontanterne. Mønterne har så lidt værdi, at ingen bruger dem, så det er heldigvis kun pengesedler, man skal holde styr på.
Medbring kontanter hjemmefra, så du har til de første par dage. Derefter kan du hæve penge i hæveautomater efter behov (husk der er gebyr på).
I Vietnam bruges valutaen đồng. 1 đồng = 0,00030 DKK.
Er en rejseforsikring nødvendig?
Ja, jeg vil absolut mene, at det er godt givet ud, at du får styr på din rejseforsikring!
Hvis du er en garvet rejsende, så ved du, at tingene sjældent går som planlagt. Derfor kan jeg kun slå et slag for, at du sætter dig ind i den kedelige tjans, så du har en god forsikring i ryggen.
Jeg har sukket og rullet øjne, når jeg har betalt de kedelige regninger, lige indtil det reddede os adskillige gange! Fx da jeg skulle indlægges på hospitalet med hjerteproblemer i Vietnam. Her dækkede forsikringen de 14.000 kr, det kostede. Eller da vi fik erstatning for, at vores bagage var forsinket i 8 dage i Indien. Man ved aldrig, hvad der kan ske på en rejse. Det har helt klart reddet vores ture, at vi haft en rejseforsikring.
Huskeliste
- Myggespray og myggesmørelse til lindring. Der er lavt risiko for malaria i Vietnam. Mange steder vil der dog alligevel være myg, særligt uden for byerne.
- Imodium – skulle uheldet være ude, og man får madforgiftning, så bliver du glad for at have pakket imodium med!
- Solcreme.
- Adapter til strømstik.
Ligesom alle andre storbyer, så er Hanoi og Saigon i rivende udvikling og på nogle punkter endnu længere fremme, end vi er herhjemme. Du behøver ikke at pakke hele dit hjem med. De fleste ting kan sagtens købes, når du ankommer.
Jeg håber, du kan bruge mine tips til at få et overblik over de praktiske ting inden din rejse. Har du andre tilføjelser eller spørgsmål, så tøv ikke med at kommentere forneden. Så vender jeg tilbage ved lejlighed!
Vietnam kører ligesom Danmark med 220V og stik/stikkontakter er (næsten) alle steder som vores. Der kan være enkelte undtagelser, hvorfor det kan være fornuftigt at medbringe en rejseadapter.