Disse ingredienser skal du bruge for at komme i gang med at lave vietnamesisk mad
Vietnamesisk mad består af mange smagsnuancer. Mange flere end vi er vant til i det danske køkken. Vi leger med smag og konsistens, og vi mixer gerne flere smag i den samme ret. Vigtigst er, at sammensætningen skaber en god balance mellem det sure, søde og saltede. Det bitre og det fede.
I det danske køkken bruger vi specielt tørrede krydderier som salt, peber, paprika, osv. Det gør vi også. Men de forskellige saucer, som vi bruger til at krydre med gør den helt store forskel. De tillægger smagen af umami, som er så genkendeligt fra det sydøstasiatiske køkken.
Jeg oplever, at mange finder det uoverskueligt at lave vietnamesisk mad pga. de fremmede ingredienser. Derfor har jeg har lavet en guide til de basis ting, man skal bruge for at komme i gang. Det er en lille investering, som giver en stor afkast!
Holdbarheden er lang de på asiatiske saucer. Man behøver altså ikke at lave vietnamesisk mad hver dag, for at det kan svare sig. Til gengæld kan man vide sig sikker på, at man vil få udvidet sin madlavningshorisont, og måske opdage nye smage, man aldrig har prøvet før!
Derfor skal du købe asiatiske produkter i en asiatisk butik
Flere danske supermarkeder har udvidet deres sortiment inden for asiatiske produkter. Det er fedt! I gamle dage måtte mine forældre køre fra Randers til Aarhus for at få fat i en fiskesauce. Jeg kan kun være stolt af, at der er kommet så stor efterspørgsel på asiatisk mad. Hallelujah for det!
Men, og der er et men! Kvaliteten og autenticiteten halter gevaldigt her. Hvis du har oplevet, at dine asiatiske retter bare ikke helt har den der autentiske smag, så kan det sagtens være synderen. Køb dine asiatiske produkter i en asiatisk butik. Man får mere for pengene, både i smag, kvalitet og kvantitet.
Her kan du købe asiatiske produkter til vietnamesisk mad
Aarhus
Randers
København
Odense
Aalborg
Horsens
Online
Hvis du ikke bor i nærheden af en asiatisk butik, eller det bare skal være nemt, så har online butikker store sortimenter af asiatiske produkter. Nogle af butikkerne tilbyder dag-til-dag levering, og så bliver det ikke meget nemmere.
(Jeg opdaterer listen løbende. Hvis du kender en god asiatisk butik, så skriv navn og sted i kommentarfeltet)
Godt, lad os komme i gang!
Disse 6 ting skal du bruge til dit basislager
Fiskesauce
Min mand har fortalt, at første gang jeg medbragte en fiskesauce hjem til ham, var han tæt på at smide mig ud. Det er altså stærke sager det her. Fiskesauce er en koncentreret væske lavet af saltede, fermenterede fisk. I det sydasiatiske køkken bliver det brugt lige så flittigt, som vi bruger salt i Danmark. Og det er nok den bedste måde at beskrive det på. Vietnamesernes salt, bare lige med masser af umami.
Man skal ikke være bange for den intense lugt. Fiskesauce spises nemlig ikke i sin rene form. Den bruges i madlavningen og den klassiske dyppelse Nuoc Cham. Hvis jeg var strandet på en øde ø, og kun måtte medbringe 1 køkkeningrediens, så var det fiskesauce. Uden at blinke. Så vigtig er den.
Hjemme hos os har vi altid brugt den med det grønne låg. Det er også den, man ser de fleste steder. Jeg er endda også stødt på en mindre version af den i Føtex og Bilka.
Østerssauce
I gamle dage var østerssauce lavet på østers, som var kogt ind til en karamellignende sauce. I dag laves den på østersekstrakt.
Østersauce smager ikke ”fiske-agtigt”, som navnet måske antyder. Det er saltet og sødt, og tilfører maden en umami-smag. Østersauce er intens i smagen. Man tilfører derfor kun lidt ad gangen.
Østersauce har en tyk, mørk konsistens, som giver maden en dyb farve. En uundværlig ingrediens i stegte nudler. Det afspejler smagen ret godt.
Sesamolie
Sesamolie bruges specielt til kødmarinader og stegte ris eller nudler. Det er en aromatisk olie, som går hånd i hånd med hvidløg. De hører simpelthen sammen. Men pas på med at bruge for meget sesamolie.
Olien er meget intens og kan hurtigt bliver for dominerende. Så hellere være forsigtig med doseringen og tilfør i små doser. Det er mere end fremhævende ingrediens end den skal stå alene.
Soyasauce
Soyasaucen kender vi alle fra sushi. Og hold nu op, den kommer i mange afskygninger. Altså mange afskyelige afskygninger. Soyasauce er faktisk så indgroet i mig, at jeg kun kan spise denne her fra Maggi. Det er the one and only for mig.
Jeg blev for nyligt gjort opmærksom på, at min soyasauce slet ikke er en rigtig soyasauce. Men det er altså den bedste, snyde-soyasauce så. Den er så indgroet i mig, at jeg faktisk ikke har bevæget mig ud i at teste andre.
Jeg har dog smagt på flere af dem, man kan få i de danske supermarkeder, og dem erklærer jeg ude af spillet. Det er altså no go at købe Blue Dragon!
Hoisinsauce
Hoisinsauce er en must-have, hvis man skal have friske forårsruller! Og er man fra Sydvietnam ligesom mig, så kunne man ikke drømme om at spise sin Pho uden hoisinsauce.
Hoisin er oprindeligt cantonesisk, og består af fermenterede soyabønner samt forskellige krydderier. Jeg plejer at sige, at det er vores bbq-sauce.
Man spiser den sjældent i sin rene form, men derimod som ingrediens i en sovs eller i en marinade. Her er min favorit denne med det gule låg, eller den med et grønt låg, som ligner en srirachachili!
Det 3. krydderi
I Danmark har man salt og peber som fast stabel i køkkenet. Vi har lige en mere, deraf navnet det 3. krydderi. Det har været udskældt de seneste år men er nu godkendt af officielle fødevaremyndigheder. Det 3. krydderi er et smagsfremkaldende krydderi, som stort set fremhæver umami-smagen i alt, det kommer i nærheden af.
Min far advarede mig altid mod at stikke en finger i og smage på det. Når man får sådan noget at vide, så får man endnu mere lyst til gøre det. Det fraråder jeg på det kraftigste! Smagen er ubeskrivelig og for mit vedkommende forlod det først min mund efter 4-5 dage. Spørg din lokale asiatiske butik efter det 3. krydderi.
Alternativt kan det 3. krydderi fint substitueres med grøntsagsbuillon i pulverform.
Hej 😉 Nu er det godt nok ikke kun en asiatisk butik. Men netop købt det hele hos “Grand Bazaar” Sadelmagerporten 4, 2650 Hvidovre. De har også en masse frisk grønt, også både kinaradise og citrongræs. Sikke nogle lækre opskrifter. Glæder mig til at prøve dem alle. Tak.
Hej 🙂 der er også Asia Market i Grenaa. Det ligger på Havnevej 112. Her kan du få meget og rigtig gode tips og tricks til retter og sammensætning af retter. Mvh Tina
Vietnam Supermarked, Frankrigsgade 14, 2300 Kbh S.
De er mega søde t at hjælpe og inspirere.