Stegt Tofu i Tomatsauce (Đậu Phụ Sốt Cà) - Vegansk

Foto: Line Falck

 

Hvad er Stegt Tofu i Tomatsauce?

Den her ret er til alle, jeg møder, som siger "Jeg har smagt tofu før, men det smager ikke rigtigt af noget". Så laver jeg den her ret til dem. Tofu er nemlig både nemt og lækkert, forudsat man bruger en god tofu og tilbereder den korrekt! Min opskrift på Stegt Tofu i Tomatsauce er velegnet for begyndere. Både hvis man er begynder inden for tofuspisning og vietnamesisk madlavning.

Hvad er tofu?

Tofu er lavet på soyabønner. Processen er enormt tidskrævende og minder enormt meget om osteproduktion. Derfor er det kun få gange, mine forældre har givet sig i kast med at lave det fra bunden. Først laver man soyamælk, hvor soyabønnerne koges møre i vand. Derefter kværnes bønnerne helt fint for at blive presset igennem et stofklæde. Væsken af dette bliver til soyamælk. Så tilsættes en syre, som fx citron eller eddike, hvilket får soyamælken til at skille. Ligesom gammel mælk. Ja undskyld, det er mangel på bedre sammenligning! Når mælken skiller, bliver den til klumper, og det er disse klumper, som skal "presses" sammen til en blok tofu!

Behøver jeg at nævne, at mine forældre blev lykkelige, da frisk tofu var at finde i de asiatiske butikker. I dag kan man heldigvis få tofu i de fleste asiatiske butikker, og de gode tofuer er lige så gode som hjemmelavet tofu.

 

Forb. tid 25 minutter
Antal 2

Ingredienser
  

  • 450 g tofu
  • 1 dl olie til stegning
  • 2 spsk olie til stegning
  • 1 løg, skåret i både
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 dl vand
  • 6 spsk soyasauce
  • 3 spsk sukker
  • Koriander eller purløg til pynt
Udskriv

Sådan gør du
 

  • Skyl tofuen med koldt vand. Dup forsigtigt tofuen tør med køkkenrullepapir. Skær tofuen i tern i stykker på ca 3x2 cm (tofuen udvider sig, når den bliver tilberedt).
  • Varm olien op på mellemhøj varme i en stor non-stick stegepande. Steg tofustykkerne. Brug spisepinde til at vende med, hvis du kan. Sørg for at alle siderne bliver gyldne. Læg derefter tofustykkerne til at dryppe af på noget køkkenrullepapir.
  • I en mellemstor gryde varmes de 2 spsk olie nu op på mellemhøj varme. Steg løgene til de tager farve. Tilsæt tofu, hakkede tomater, vand, soya og sukker. Lad det simre i 15 min.
  • Smag til med salt og peber.
  • Serveres med dampede jasminris og agurkeskiver eller en grøntsagsret fra Family Style.

Tofu i Vietnam

I Danmark er tofu mest udbredt blandt vegetarer og veganere, men det er faktisk en helt almindelig spise hos vietnameserne. Alle spiser tofu. Den er proteinrig og "fleksibel" så at sige, da den kan bruges i alt. Faktisk ser man også retter, som indeholder både kød og tofu. Man kan stege tofu eller bruge det i kogte retter som supper.

Hvis man er vegetar eller veganer og skal rejse til Vietnam, er man ganske heldig. Der findes et væld af vegetariske restauranter. De fleste praktiserer nemlig buddhisme, og mange munke og praktiserende spiser derfor ikke kød. I min mors familie spiser de fx ikke kød, når der er fuldmåne. Det er nemlig på fuldmånedage, at de vigtigste begivenheder i buddhismen fandt sted. Det siger min mor i hvert fald.

Hvor kan man købe tofu?

Jeg har fundet en god tofu, som jeg altid køber. Og når de ikke har den på lager, så venter jeg. Man behøver ikke at købe en tofu, der er forstegt. Har man ikke en mulighed for at handle i en asiatisk forretning, kan man købe frisk tofu i nogle Rema 1000 butikker.

Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Tofu (Alternativt kan det købes i Rema 1000 på køl)
  • Soyasauce

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram