Pho Bo Vietnamesisk Nudelsuppe

Vietnamesisk Nudelsuppe med Oksekød (Phở Bò)

Phở Bò, også bare kendt som Phở, er en ret, som har en særlig plads i alle vietnamesers hjerter. Med 10 timers tilberedning bag sig er det sikkert at sige, at suppen er lavet med kærlighed. Det er en ret, som varmer på selv den koldeste, grå vinterdag. Sammen med friske forårsruller, er Phở nok den mest velkendte og mainstreame ret fra Vietnam.

Nord vs. syd

Phở kommer i flere varianter, men den originale version er helt simpel og har sin oprindelse i Nordvietnam, hvor vietnameserne brugte oksekraftbenene, som franskmændene (fra den franske koloni) smed ud. Sydvietnam har sidenhen piftet den op med urter, hoisinsauce og fuld smæk på smagen.  

I kan nok regne ud, at min opskrift er baseret på den sydvietnamesiske, og jeg kunne aldrig drømme om at spise Phở uden min hoisinsauce. På trods af de mange forskellige versioner af suppen, er der ingen tvivl om, at de fleste vietnamesere synes, at den bedste Phở i verden er deres mors.

Nostalgi, barndom og kærlighed i en gryde

Ingefær, kanel og sterneanis – det er måske krydderier, som danskere forbinder med jul. Men når jeg kom hjem fra skole med en løbende næse og kolde, våde fødder af at vade i sneen, så blev jeg mødt af en Phở-aroma, som ikke var til at tage fejl af. Jeg vil vove at påstå, det var bedre end at komme ind til en varm kakao! Men i dag får jeg begge dele – man kan lige så godt få det bedste fra begge verdener.

En Phở-suppe varmer. Som i, virkelig varmer! Det er altså en speciel oplevelse, at sidde i 36 graders varme i Vietnam og spise en brandvarm Phở, mens man sveder. Der kan selv den bedste iskaffe ikke køle én ned. Derfor er det en af de få retter, jeg faktisk synes smager bedst i det danske vejr. Tænk sig, at man skulle høre mig værdsætte den danske kulde.

Hvor kan man købe ind til Phở?

Phở-nudler kan købes i asiatiske og nogle mellemøstlige butikker. På pakken vil der typisk stå ”Bánh Phở”. Vær opmærksom på, at der er to størrelser på nudlernes bredde. Jeg køber altid de store, da der er mest bid i dem, men det er en præferencesag!

Urter, fiskesauce, hoisinsauce og srirachasauce og krydderier foretrækker jeg at købe i en asiatisk butik, men jeg har set de fleste ting i de store supermarkeder som Føtex og Bilka. Det samme gælder oksekraftben. Har du mulighed for at finde nogle ben hos en slagter, så er det helt sikkert besværet værd!

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Stjerneanis
  • Kanelstang
  • Fiskesauce
  • Brede risnudler
  • Urter
  • Bønnespirer
  • Hoisinsauce
  • Srirachasauce

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Pho Bo

Portioner

6

Forberedelse

40 min

Tilberedning

6-12 timer

Ingrediensliste

  • Suppe:
  • 1kg oksekraftben

  • 3L vand

  • 1 helt løg, pillet

  • 4 skiver ingefær

  • 2 stjerneanis

  • 1 muskatnød

  • 1 kanelstang

  • 1L vand

  • 1 dl fiskesauce

  • 3 spsk sukker

  • Salt

  • Fyld:
  • 300g XL brede risnudler eller 200g alm brede risnudler

  • 700g roastbeef

  • Topping:
  • 2 stængler forårsløg

  • 1 håndfuld koriander

  • 1/2 løg

  • Tilbehør:
  • 1 bundt mynte

  • 1 bundt thai basilikum

  • 2 limefrugter, skåret i både

  • 200g bønnespirer

  • Hoinsinsauce

  • Srirachasauce

Suppe

  • Dæk oksekraftbenene med vand i en stor gryde, og lad gryden koge op på højeste blus. Når det begynder at boble, skal det have lov at koge i 5-10 min, hvor urenhederne fra benene vil lægge sig i overfladen.
  • Læg benene over i et dørslag og kasser vandet. Skyl benene under vandhanen. Skyl ligeledes gryden ren. Denne proces sikrer, at suppen bliver så klar og ren som muligt.
  • Kog nu benene op med 3L vand. Tilsæt løg, ingefær, stjerneanis, muskatnød og kanelstang.
  • Lad suppen simre ved lavt blus med låg på i min. 6 timer.

    Inden for de 2 første timer:
    Fjern skum fra overfladen med en ske hver halve time.
    Når suppen har kogt i 4 timer:
    Fjern benene, løg og krydderierne fra suppen og kasser dem. Tilføj 1L vand.
    Inden servering:
    Tilsæt fiskesauce og sukker. Smag til med salt.

Forbered fyldet 1 time før servering:

  • Dæk risnudlerne med kogende vand i en stor skål. Lad det stå i 10 min. Hæld nudlerne over i et dørslag og skyl nudlerne med koldt vand, så kogningen standses. Stil til afdrypning med et klæde over.
  • Halver roastbeefen langs den aflange side. Skær kødet i meget tynde skiver.
    Skær på tværs af kødfibrene for et mørt bid.

    Tip!
    – Frys kødet ned i 1 time. Det gør den nemmere at håndtere, når der skal skæres tynde skiver.
    – Brug en nyslebet kniv med et tyndt blad til formålet.
  • Hak forårsløg og løg i tynde skiver. Hak korianderen fint og bland det sammen i en skål til topping.
  • Blancher bønnespirerne ved at hælde kogende vand over dem i et dørslag. Anret dem på en tallerken til tag-selv-bordet.
  • Skyl urterne og anret dem med limebådene til tag-selv-bordet.

Nu samles suppen

  • Oksekødet lynkoges i gryden med suppe. Dette gøres ved at placere lidt kød ad gangen på en stor suppeske og sænke det ned i gryden. Sørg for at suppen koger på mellemhøj varme og kog kødet portionvis (til en skål ad gangen).
  • Fordel fyldet i skålene i følgende rækkefølge:
    1. nudler
    2. oksekød
    3. suppe
    4. topping

Sådan spises pho bo

  • Ved bordet kan hver person nu selv tage topping og tilbehør efter smag og behag. Limebådene presses i og bladene pilles af stilkene, inden de puttes i suppen.
  • Er man ægte sydvietnameser, putter man en spiseskefuld hoisinsauce i sin suppe for ekstra umamismag. Dertil har man en lille skål med hoisinsauce og sriracha til at dyppe kødet i, mens man spiser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *