Phở Bò, også bare kendt som Phở, er en ret, som har en særlig plads i alle vietnamesers hjerter. Med 10 timers tilberedning bag sig er det sikkert at sige, at suppen er lavet med kærlighed. Det er en ret, som varmer på selv den koldeste, grå vinterdag. Sammen med friske forårsruller, er Phở nok den mest velkendte og mainstreame ret fra Vietnam.
Phở kommer i flere varianter, men den originale version er helt simpel og har sin oprindelse i Nordvietnam, hvor vietnameserne brugte oksekraftbenene, som franskmændene (fra den franske koloni) smed ud. Sydvietnam har sidenhen piftet den op med urter, hoisinsauce og fuld smæk på smagen.
I kan nok regne ud, at min opskrift er baseret på den sydvietnamesiske, og jeg kunne aldrig drømme om at spise Phở uden min hoisinsauce. På trods af de mange forskellige versioner af suppen, er der ingen tvivl om, at de fleste vietnamesere synes, at den bedste Phở i verden er deres mors.
Ingefær, kanel og sterneanis – det er måske krydderier, som danskere forbinder med jul. Men når jeg kom hjem fra skole med en løbende næse og kolde, våde fødder af at vade i sneen, så blev jeg mødt af en Phở-aroma, som ikke var til at tage fejl af. Jeg vil vove at påstå, det var bedre end at komme ind til en varm kakao! Men i dag får jeg begge dele – man kan lige så godt få det bedste fra begge verdener.
En Phở-suppe varmer. Som i, virkelig varmer! Det er altså en speciel oplevelse, at sidde i 36 graders varme i Vietnam og spise en brandvarm Phở, mens man sveder. Der kan selv den bedste iskaffe ikke køle én ned. Derfor er det en af de få retter, jeg faktisk synes smager bedst i det danske vejr. Tænk sig, at man skulle høre mig værdsætte den danske kulde.
Phở-nudler kan købes i asiatiske og nogle mellemøstlige butikker. På pakken vil der typisk stå ”Bánh Phở”. Vær opmærksom på, at der er to størrelser på nudlernes bredde. Traditionelt, spiser man de nudler, der er 3 mm brede. Er man til nudler, hvor der er lidt mere bid, kan man købe dem, som er 5 mm.
Urter, fiskesauce, hoisinsauce og srirachasauce og krydderier foretrækker jeg at købe i en asiatisk butik, men jeg har set de fleste ting i de store supermarkeder som Føtex og Bilka. Det samme gælder oksekraftben, som oftest står på frost i de større supermarkeder. Har du mulighed for at finde nogle ben hos en slagter, så er det absolut det værd!
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.
Hvornår kommer man bønnespirerne i?
Det gør man ved servering 🙂