Hvis du nogensinde har været i Vietnam, er du helt sikkert stødt på vietnamesisk iskaffe. Den mest ikoniske drik i Vietnam. Cà Phê Sữa Đá oversættes til ”kaffe mælk is”. Og med de simple ord, er det også en simpel drik som drikkes af vietnamesere i alle aldre.
Den franske kolonisering
Franskmændenes har haft stor indflydelse på Vietnam under deres kolonisering af landet. Både arkitekturen, sproget og madkulturen bærer præg af det franske. Eksempelvis introducerede franskmændene baguetten, som vietnameserne forvandlede til en Bánh Mì. Og dermed også kaffe, som de assimilerede til de vietnamesiske forhold. Komælk var ligesom andre steder i Asien en mangelvare. Det var svært at eksportere frisk mælk, for ikke at tale om at opbevare mælk i det varme klima. Og her kommer kondenseret mælk ind i billedet. Det franske drip coffee filter blev forvandlet til et vietnamesisk kaffefilter (phin). Og sådan blev den varme franske kop kaffe til en forfriskende kold iskaffe med kondenseret mælk. Den blev til en next level kaffe. Helt på vietnamesisk vis.
Hverdagskost som barn
Jeg har fået vietnamesisk iskaffe ind med modermælken. Jeg husker, at vi fik lov at drikke iskaffe, da vi var børn. Som om vi ikke havde rigeligt med energi, så fik vi dobbelt shots espressokaffe oveni. Til de kolde vintermåneder i Danmark, fik vi varm kaffe med kondenseret mælk, og hvis vi skulle forkæles, fik vi baguettes til at dyppe i den varme kaffe. Der har vi siddet i nattøj, sammenkrøllet med tæpper og siddende i lotusstilling. En vane, mine forældre aldrig har vænnet sig af med. De sidder på en stol, som om de sidder på gulvet. En vane, jeg selv har taget til mig, men aldrig har forstået, før jeg som voksen rejste til Vietnam og så, hvordan alle sidder som mig, når de sidder på en stol.
Mens vi har siddet i det kolde Danmark, kan jeg ikke lade være med at tænke på den store kontrast, det har været for min far. I Vietnam samledes min far, mine onkler og naboer i kvarteret til morgen-, frokost- eller aftenkaffe. Det er en social aktivitet at drikke kaffe. Et pusterum fra arbejdet. Og der sidder de så i en af de mest hektiske, kaotiske gader og drikker kaffe, vender verdenssituationen og kigger på mennesker. Det er en af mine stærkeste minder fra første gang jeg var i Vietnam som 5-årig. Måske fordi vi stadig gør det, når vi kommer hjem.
Så tag det roligt!
Jeg kan bedst lide at brygge min kaffe i mit vietnamesiske kaffefilter. Det er ikke bare æstetisk, men de langsomme dryp er ren terapi for mig at lytte til. Det tager den tid, det tager. Det er en ting, jeg både elsker og hader ved Vietnam. Ingen har travlt, ingen stress. Kassedamen bipper 2 varer ind i minuttet, og det udfordrer mig, fordi jeg er vokset op i et samfund, hvor vi bliver målt på effektivitet. Sundt er det at blive mindet om, at det er okay at sætte farten ned. Hakuna Matata, og drik din kop kaffe!
Du skal bruge 3 ingredienser
Vietnamesisk iskaffe er ganske enkelt at lave. Kaffe, kondenseret mælk og isterninger. Masser af isterninger! Jeg laver stadig isterninger på den mest old school, vietnamesiske måde. De her stålkopper fryser jeg ned med vand i, og så tager jeg isklumpen ud og slår den i stykker. Præcis som min mormor har gjort det. Præcis som min mor har gjort det. Kulturarv når den er bedst, for jeg kan slet ikke finde ud af at håndtere isterningeposer.
Mange asiatiske butikker sælger det vietnamesiske kaffefilter, men kan du ikke få fat i et, kan du sagtens brygge en stærk kaffe på sædvanlig vis. Endda bruge instant kaffe, hvis det skal være helt nemt.
Skal du lave en vietnamesisk middag, kan du gå all in på det vietnamesiske tema ved at servere vietnamesisk iskaffe til! Det er absolut ikke ualmindeligt at servere iskaffe før eller efter en omgang Family Style. Jeg garanterer, at det giver plus-point hos gæsterne!
Vietnamesisk iskaffe
1
10 min
Ingrediensliste
1 dobbeltshot espressokaffe
2-3 spsk. kondenseret mælk (efter smag)
Isterninger
Fremgangsmåde
- Lav et dobbeltshot espressokaffe, og hæld det i et glas sammen med kondenseret mælk. Rør godt sammen, og fyld glasset med isterninger. Rør sammen igen, og servér straks med et sugerør.
- Tip:
Erstat evt. et dobbelt espressoshot med 1 dl stærkt brygget kaffe eller 2 spsk. instantkaffe rørt ud i 1 dl kogende vand.
Hej Nina – jeg har rejst i Vietnam og har erfaret at de primært drikker robusta kaffe fremfor arabica kaffe som vi primært drikker her i vesten. Hvilken kaffe bruger du, når du laver Vietnamesisk iskaffe? jeg kunne ved første kop robusta ikke rigtig nyde smagen – der var markant anderledes end den kaffesmag jeg var vant til hjemmefra. men efter en måned i Vietnam lærte jeg til sidst at sætte pris på robusta kaffe:-) tak for alle de autentiske opskrifter – som ellers kan være svære at finde på nettet.. bedste hilsner Pernille
Hej Pernille,
Jeg køber altid et lager af kaffe med hjem fra Vietnam. Bønnerne har en helt særlig duft, som jeg ikke er stødt på i Danmark. Jeg kan dog sagtens også bruge Arabica kaffe, helst en god espressobønne.
Tak for de søde ord – jeg håber du har lyst til at prøve de andre opskrifter også 🙂
kh Nina
Jeg elsker vietnamesisk kaffe. Den har en skøn karamel smag… og så uden at bruge karamelsirup. Hvis der skal mælk i, giver havremælk lidt ekstra sødme. Så lækkert. Vi har en vietnamesisk ven og forretningssamarbejdspartner i Hanoi, som vi desværre ikke har set i lang tid pga. Covid-19. Han har introduceret os til vietnamesisk kaffe. Lige nu dufter jeg til Cafe Mai bønner. Der står også Gia Truyen på pakken. Kender du mon et sted i Aarhus, hvor jeg kan købe vietnamesisk kaffe? Det er noget helt særligt herhjemme ved os, og vi serverer det ofte til venner. Nu har vi bare næsten ikke mere tilbage. Alle vi har serveret det for, synes at det smager skønt, og de kender det ikke i forvejen. Jeg tror, at det kunne blive et stort hit i Danmark, hvis det blev markedsført. BH Mari-Anne
Hej med dig 🙂
Vietnamesisk kaffe er nemlig mega lækkert! En hel anden smagsoplevelse end den, vi er vant til i vores ellers kaffedrikkende nation.
Mit bedste bud ville være Far East Trading, og hvis ikke de har det, kan du evt. efterspørge det. Hvis de får stor nok efterspørgsel, kan det være de bestiller det hjem.
Alternativt ved jeg, at http://www.pandasia.dk har vietnamesisk kaffe af mærket Trung Nguyen, som er en af de største kaffevirksomheder i Vietnam. Den tror jeg ikke, du kan gå helt galt i byen med 🙂
Kh Nina