Lær at rulle de perfekte ruller
Intet er overladt til tilfældighederne, når vietnameserne ruller friske forårsruller. Hvis du vil lære at lave en flot forårsrulle, så læs med her.
Det handler ikke kun om æstetik, men lige så meget om praktikalitet, når man ruller en forårsrulle. En forårsrulle skal være blød og nem at bide i. Den må ikke være rullet for tykt, så rispapiret bliver til gummi. Den må slet ikke overproppes, så den revner og alt fyldet ryger ud! Det kan nemt undgåes og det er slet ikke så svært.
Min guide tager udgangspunkt i den originale autentiske opskrift fra Vietnam med svinekød, rejer og risnudler. Du kan finde min familieopskrift på friske forårsruller her eller freestyle med dit eget fyld.
Det hele ligger i detaljerne
I den oprindelige opskrift har fyldet faktisk en funktion. Salatbladet skaber basen, så rullen ikke revner, når man folder den. Agurkestaverne forhindrer rullen i et bøje. Samtidig giver den det sprøde bid i den bløde rulle. Nudlerne er mest for fylde og mæthedsfornemmelse. Fedtet på svinekødet giver den ellers meget grønne og lette ret en lidt rundere kontrast. Med den naturlige sødme fra rejerne og det friske fra urterne, går det hele op i en højere enhed. Og så slet ikke for at nævne den afgørende og uundværlige peanutdip lavet på hoisinsauce. Den giver nemlig det sidste umami touch. Lidt forårsrulle-nørderi er altså på sin plads.
Tip!
Jeg har set mange, der fejlagtigt tror, at rispapiret skal dyppes i koldt vand. Brug kogende vand til dine friske forårsruller. Hav en skål med kogende vand stående på bordet, og skift vandet ud 1 gang under måltidet, så vandet hele tiden er varmt.
Hvis man bruger kogende vand, svarer det nemlig til at man “damper” rispapiret. Giv den et godt ryst, når den tages op af vandet. Det medvirker til, at papiret ikke ligger og søber i vand. Papiret vil blive mere elastisk, og så kan man rulle en stram forårsrulle, hvor fyldet ikke falder ud, mens man spiser det.
Life hack
Man kan købe en rispapirholder, som oven i købet kan bruges til at dyppe papiret i, uden at det klistrer sig sammen! Den ultimative asiat har naturligvis udstyret i orden. Det er både nemt at dyppe og flytte rundt på, og samtidig sparer man bordplads, så der er mere plads til alt det lækre fyld! Se hvor smart det er herunder.
Rispapirholderen kan købes her (reklamelinks)
Sådan opbevarer du friske forårsruller
Hvis rullerne ikke skal spises med det samme eller skal de med som madpakke, kan man med fordel rulle dem først og opbevare dem i køleskabet. Pensl de færdige ruller let med en neutral olie som rapsolie eller solsikkeolie og læg dem i en lufttæt beholder. På den måde undgår man, at de klistrer sammen.
Hvis de har stået i køleskabet, plejer jeg at lade beholderen med rullerne stå ude ved stuetemperatur i en times tid, så rispapiret og risnudlerne bløder op.