En af de mest populære retter til ris er karamelliseret svinekød og rejer, Tôm Thịt Rim. Det saltede og karamelliserede kombineret med helt friske jasminris samt grønt tilbehør er et vaskeægte måltid for guderne!
I Vietnam er karamelliserede retter en fattigmandsret, og det er i min optik også tit de bedste. Når man har skulle få det bedste ud af de få midler, man har, så kan den smule kød og rejer, der er til rådighed, i det mindste tilføres et væld af smag.
Min mor kommer fra en søskendeflok på 4. Hun har fortalt, at når gryden var tom for karamelliseret svinekød og rejer, så rullede hende og hendes søskende små klumper af ris og dyppede i saucen i gryden til den nærmest var ren.
Men fattig eller ej. Selvom jeg laver rigelig af sauce i min opskrift, så gør min mand faktisk det samme.
Tip!
Når man laver karamelliserede retter, er det en god idé at bruge tørre ingredienser. Da der vil være mindre væske, som skal fordampes, kan saucen tykne til en karamellignende konsistens. Jeg har brugt hvidløg, løg og grøntsagsbuillon i pulverform. Jeg har bl.a. set hvidløg- og løgpulver i Føtex, Normal og Tiger. Min grøntsagsbuillon er fra Netto.
Der er lang holdbarhed på disse ting, så det er en investering værd, da de kan bruges i uendeligt mange retter!
Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Evt. tigerrejer
- Fiskesauce
- 3. krydderi
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Ingrediensliste
200g ribbensteg eller flæsk i skiver
230g rå tigerrejer, optøede og pillede
1 tsk salt
Olie til stegning
- Marinade
1 spsk neutral olie
1 tsk grøntsagsbuillonpulver
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 knivspids peber
- Sauce
2 spsk fiskesauce
2 spsk sukker
1 spsk vand
1 tsk 3. krydderi (kan erstattes med grøntsagsbuillonpulver)
Fremgangsmåde
- Tilsæt 1 tsk salt i en skål med rejer. Masser salten ud i rejerne og lad det trække i 10 min. Skyl derefter rejerne i vand. Dette tager den stærke havsmag.
- Lav de to blandinger til marinaden og saucen klar.
- Skær ribbenstegen langs sværdet med ca. 2 sværds mellemrum, og skær skindet fra og kasser det. Skær nu skiverne i stykker af ca. 1 cm.
- Hav kødet og rejerne klar i to forskellige skål. Fordel marinaden ligeligt mellem de to skåle. Lad det trække i 15 min.
- Varm en stor pande op med lidt olie, og steg kødet på mellemhøj varme til det ikke længere er rødt. Tilføj rejerne og steg dem til de tager farve. Tilføj nu saucen til panden, og lad det simre på mellemlav varme til saucen bliver karamelliseret. Det tager ca. 10 min.
- Server med dampede jasminris eller som et family style måltid.