En af de mest populære retter til ris er karamelliseret svinekød og rejer, Tôm Thịt Rim. Det saltede og karamelliserede kombineret med helt friske jasminris samt grønt tilbehør er et vaskeægte måltid for guderne!
I Vietnam er karamelliserede retter en fattigmandsret, og det er i min optik også tit de bedste. Når man har skulle få det bedste ud af de få midler, man har, så kan den smule kød og rejer, der er til rådighed, i det mindste tilføres et væld af smag.
Min mor kommer fra en søskendeflok på 4. Hun har fortalt, at når gryden var tom for karamelliseret svinekød og rejer, så rullede hende og hendes søskende små klumper af ris og dyppede i saucen i gryden til den nærmest var ren.
Men fattig eller ej. Selvom jeg laver rigelig af sauce i min opskrift, så gør min mand faktisk det samme.
Tip!
Når man laver karamelliserede retter, er det en god idé at bruge tørre ingredienser. Da der vil være mindre væske, som skal fordampes, kan saucen tykne til en karamellignende konsistens. Jeg har brugt hvidløg, løg og grøntsagsbuillon i pulverform. Jeg har bl.a. set hvidløg- og løgpulver i Føtex, Normal og Tiger. Min grøntsagsbuillon er fra Netto.
Der er lang holdbarhed på disse ting, så det er en investering værd, da de kan bruges i uendeligt mange retter!
Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.