Da friske forårsruller kom til Danmark
Friske forårsruller er uden tvivl blevet en ikonisk vietnamesisk ret, som alle kender til. Men inden Anh Le introducerede retten for danskerne i Go’ Morgen Danmark, var Gỏi Cuốn (direkte oversat: salatruller) dagligdagskost i vores familie. Samtlige af mine barndomsvenner har smagt friske forårsruller hjemme hos os. Det var nemlig en af mine livretter.
First movers
Dengang i midt 0’erne var hoisinsauce og rispapir eksotiske varer, som danskerne i min omgangskreds absolut ikke kendte til. Jeg tænker, at det har været ligesom med lasagnen, der kom hertil i 80’erne. En fremmed ret, som gik hen og blev børnefamiliernes favorit. På samme vis var vi vel forud vores tid med, hvad der skulle blive en af de mest populære retter. Et socialt måltid som samtidigt var sundt.
Uendeligt mange variationer
Jeg har efterhånden set mange varianter med oksekød, kylling, peberfrugter, ananas – listen er uendelig. Det gode ved forårsruller er nemlig, at man næsten kan variere og mixe, som man vil. Det er nemlig magien bag friske forårsruller. Hovedreglen er dog, at man altid har friske urter. Og sovsen skal spille – den skal spille!
Min opskrift er baseret på den originale og autentiske version. Det er den, jeg er vokset op med i hjemmet og den man får, når man bestiller friske forårsruller i Vietnam.
Den oprindelige version består af rispapir, salat, agurk, risnudler, svinekød, rejer og urter. Dertil den bedste hjemmelavede dip på hoisinsauce, som virkelig løfter hele retten, hvis du spørger mig!
Sådan spiser man friske forårsruller
Friske forårsruller er perfekte til social dining. Jeg anretter altid fyldet på fade og lader mine gæster rulle forårsrullerne selv. Det er en hyggelig måde at spise sammen på, og samtidig smart, fordi så slipper jeg for at rulle til alle!
Det giver mange gode grin med de mange variationer af ruller, nogle overfyldte, andre korte og små. Jeg har lavet en guide til, hvordan man ruller den perfekte forårsrulle, så tag mig på Instagram på @derhvorjegkommerfra, hvis du har lavet den flotteste (eller grimmeste) forårsrulle!
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Rispapir
- Hoisinsauce
- Risnudler
- Thai Basilikum
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Friske forårsruller + den bedste peanut dip
ca 13 ruller
1 time
Ingrediensliste
- Syltede gulerødder (Đồ chua)
- Fyld
500g ribbensteg eller flæsk i skiver
1 tsk salt
200g tynde risnudler
350g rå tigerrejer, optøede og pillede
2 stk hjertesalat
1 agurk, delt i to og skåret i stave
1 bundt thai basilikum
1 bundt mynte
1 bundt koriander
1 pakke rispapir (min. 13 stk rispapir)
- Hoisinsauce med peanuts
2 spsk olie
2 fed hvidløg, finthakket
2,5 dl hoisinsauce
1,5 dl vand
4 spsk økologisk peanutbutter
1 spsk sukker
1 tsk salt
2 dl saltede peanuts, knuste
tilbered fyldet
- Start med at lave de syltede gulerødder.
- Del ribbenstegen langs den ridsede side i stykker à 3-4 cm i bredden. Skær eventuelle ben fra.
- Kom kødstykkerne og salt i en gryde og hæld vand over, så det dækker kødet. Bring gryden i kog og skru ned på mellemvarme. Kog nu kødet i 15 min eller til man nemt kan stikke en gaffel igennem. Fisk kødet op fra vandet og stil det til at køle af på et skærebræt eller en tallerken.
- I en ny gryde koges rejerne i 10-15 min til de tager farve. Pas på med at koge dem for længe, da de hurtigt bliver tørre og mister saftigheden. Hæld vandet fra lad rejerne køle af.
- Kom risnudlerne i en stor skål og dæk nudlerne med kogende vand. Lad det trække i 15 min. og si vandet fra. Skyl nudlerne med koldt vand fra hanen, og lad derefter nudlerne køle af i sien med et viskestykke over.
Hoisinsauce med peanuts
- Varm olien op i en gryde. Tilsæt hvidløg og steg det gyldent på mellemhøj varme.
- Tilsæt hoisinsauce, vand, peanutbutter, sukker og salt.
- Rør det hele sammen til peanut butteren er opløst. Hæld saucen over i en ny skål og lad den køle af til stuetemperatur, inden den serveres.
Nu klargøres fyldet til fold-selv-bordet
- Skær bunden af hjertesalaterne og skyl de hele blade. Anret dem på et skærebræt eller et stort fad sammen med agurkestaverne og urterne.
- Skær skindet fra svinekødet og skær kødet i tynde skiver.
- Rejerne lægges fladt og skæres i halve langs ryggen.
- Anret kødet, rejerne og risnudlerne sammen med resten af fyldet.
- Hæld hoisinsaucen i små skåle og pynt med syltede gulerødder og peanuts.
- Klargør en stor skål med kogende vand, som rispapiret skal dyppes i. Nu laves rullerne løbende under spisningen. Se min guide til at rulle den perfekte forårsrulle her.
Uhm 😋 Elsker de her friske ruller 🥰
Det er ægte hygge mad. Jeg fumler lidt med rispapiret, men med guiden dertil lykkedes det :)) De syltede gulerødder er nu altid i køleskabet til salater, sandwich osv 👏👏👏
Kan man lave peanutdippen dagen i forvejen og opbevare den i køleskabet?
Det kan man sagtens 🙂
Kh Nina
Hvor længe kan dippen holde i køleskabet? 🙂
Hej Thomas,
Den kan holde 5-6 dage i køleskabet. Den kan også fryses ned 🙂
Kh Nina