Traditionelle Friske Forårsruller / Rispapirruller (Gỏi Cuốn)

Da friske forårsruller kom til Danmark

Friske forårsruller eller rispapirruller er uden tvivl blevet en ikonisk vietnamesisk ret, som alle kender til. Men inden Anh Le introducerede retten for danskerne i Go’ Morgen Danmark, var Gỏi Cuốn (direkte oversat: salatruller) dagligdagskost i vores familie. Samtlige af mine barndomsvenner har smagt rispapirruller hjemme hos os. Det var nemlig en af mine livretter.

First movers

Dengang i midt 00'erne var hoisinsauce og rispapir eksotiske varer, som danskerne i min omgangskreds absolut ikke kendte til. Jeg tænker, at det har været ligesom med lasagnen, der kom hertil i 80'erne. En fremmed ret, som gik hen og blev børnefamiliernes favorit. På samme vis var vi vel forud vores tid med, hvad der skulle blive en af de mest populære retter. Et socialt måltid som samtidigt var sundt.

Forb. tid 1 time
Antal 13 ruller

Ingredienser
  

Syltede gulerødder (Đồ chua)

Fyld

  • 500 g ribbensteg eller flæsk i skiver
  • 1 tsk salt
  • 200 g tynde risnudler
  • 350 g rå tigerrejer, optøede og pillede
  • 2 stk hjertesalat
  • 1 agurk, delt i to og skåret i stave
  • 1 bundt thai basilikum
  • 1 bundt mynte
  • 1 bundt koriander
  • 1 pakke rispapir (min. 13 stk rispapir)

Hoisinsauce med peanuts

  • 2 spsk olie
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 2,5 dl hoisinsauce
  • 1,5 dl vand
  • 4 spsk økologisk peanutbutter
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 2 dl saltede peanuts, knuste
Udskriv

Sådan gør du
 

Tilbered fyldet

  • Start med at lave de syltede gulerødder.
  • Del ribbenstegen langs den ridsede side i stykker à 3-4 cm i bredden. Skær eventuelle ben fra.
  • Kom kødstykkerne og salt i en gryde og hæld vand over, så det dækker kødet. Bring gryden i kog og skru ned på mellemvarme. Kog nu kødet i 15 min eller til man nemt kan stikke en gaffel igennem. Fisk kødet op fra vandet og stil det til at køle af på et skærebræt eller en tallerken.
  • I en ny gryde koges rejerne i 10-15 min til de tager farve. Pas på med at koge dem for længe, da de hurtigt bliver tørre og mister saftigheden. Hæld vandet fra lad rejerne køle af.
  • Kom risnudlerne i en stor skål og dæk nudlerne med kogende vand. Lad det trække i 15 min. og si vandet fra. Skyl nudlerne med koldt vand fra hanen, og lad derefter nudlerne køle af i sien med et viskestykke over.

Hoisinsauce med peanuts

  • Varm olien op i en gryde. Tilsæt hvidløg og steg det gyldent på mellemhøj varme.
  • Tilsæt hoisinsauce, vand, peanutbutter, sukker og salt.
  • Rør det hele sammen til peanut butteren er opløst. Hæld saucen over i en ny skål og lad den køle af til stuetemperatur, inden den serveres.

Nu klargøres fyldet til fold-selv-bordet

  • Skær bunden af hjertesalaterne og skyl de hele blade. Anret dem på et skærebræt eller et stort fad sammen med agurkestaverne og urterne.
  • Skær skindet fra svinekødet og skær kødet i tynde skiver.
  • Rejerne lægges fladt og skæres i halve langs ryggen.
  • Anret kødet, rejerne og risnudlerne sammen med resten af fyldet.
  • Hæld hoisinsaucen i små skåle og pynt med syltede gulerødder og peanuts.
  • Klargør en stor skål med kogende vand, som rispapiret skal dyppes i. Nu laves rullerne løbende under spisningen. Se min guide til at rulle den perfekte forårsrulle.

Uendeligt mange variationer

Jeg har efterhånden set mange varianter med oksekød, kylling, peberfrugter, ananas - listen er uendelig. Det gode ved forårsruller er nemlig, at man næsten kan variere og mixe, som man vil. Det er nemlig magien bag friske forårsruller. Hovedreglen er dog, at man altid har friske urter. Og sovsen skal spille - den skal spille!

Min opskrift er baseret på den originale og autentiske version. Det er den, jeg er vokset op med i hjemmet og den man får, når man bestiller friske forårsruller i Vietnam.

Den oprindelige version består af rispapir, salat, agurk, risnudler, svinekød, rejer og urter. Dertil den bedste hjemmelavede dip på hoisinsauce, som virkelig løfter hele retten, hvis du spørger mig!

Sådan spiser man friske forårsruller

Friske forårsruller er perfekte til social dining. Jeg anretter altid fyldet på fade og lader mine gæster rulle forårsrullerne selv. Det er en hyggelig måde at spise sammen på, og samtidig smart, fordi så slipper jeg for at rulle til alle!

Det giver mange gode grin med de mange variationer af ruller, nogle overfyldte, andre korte og små. Jeg har lavet en guide til, hvordan man ruller den perfekte forårsrulle, så tag mig på Instagram på @derhvorjegkommerfra, hvis du har lavet den flotteste (eller grimmeste) forårsrulle!

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Rispapir
  • Hoisinsauce
  • Risnudler
  • Thai Basilikum
  • Evt. mynte og koriander

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

7 comments on “Traditionelle Friske Forårsruller / Rispapirruller (Gỏi Cuốn)”

  1. Uhm 😋 Elsker de her friske ruller 🥰
    Det er ægte hygge mad. Jeg fumler lidt med rispapiret, men med guiden dertil lykkedes det :)) De syltede gulerødder er nu altid i køleskabet til salater, sandwich osv 👏👏👏

  2. Kan man lave peanutdippen dagen i forvejen og opbevare den i køleskabet?

  3. Hvor længe kan dippen holde i køleskabet? 🙂

    1. Hej Thomas,

      Den kan holde 5-6 dage i køleskabet. Den kan også fryses ned 🙂

      Kh Nina

  4. 5 stars
    Hej Nina. Har efterhånden fået prøvet mange af dine opskrifter og denne her blev afprøvet i går. Før når vi har fået rispapirsruller er de blevet fyldt med spidskål, salat, mango, peberfrugt, kylling, forårsløg, peanuts osv osv og jeg må indrømme at jeg tit har tænkt “ooorker jeg det”. Da jeg så den noget mere enkle ret var jeg lige lidt skeptisk til en start. MEN - bred enighed om herhjemme at de ruller vi fik i går må være den ultimative rulle! Hvor var de lækre.

    1. Det er jeg SÅ glad for at høre! Tak for tilbagemelding 🙂
      kh Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram