Velkommen til min ultimative rejseguide til Vietnam! Overvejer du at rejse til Vietnam, eller står du over for din første rejse til landet?
I denne guide har jeg samlet de mest stillede spørgsmål, mine egne erfaringer og praktiske tips til at gøre din rejse til Vietnam så glat og mindeværdig som muligt.
Jeg kommer ind på, hvornår det er bedst at rejse, hvad det koster og hvordan man begår sig i den vilde trafik! Hvordan du kan håndtere sprogbarrierer og om man kan rejse til Vietnam med børn.
Og selvfølgelig kommer vi ikke udenom, hvad du skal smage af vietnamesisk mad! Denne guide kan forhåbentligt ruste dig, så du er klar, tryg og forberedt til din rejse. Så Lad os dykke ned i det sammen.
Læs også mine andre Vietnam-guides: Få styr på det praktiske til rejsen, Derfor skal du rejse til Vietnam og Undgå disse turistfælder i Vietnam
- 1. Hvornår skal man rejse til Vietnam?
- 2. Hvad koster en tur til Vietnam?
- 3. Hvor skal man bo i Vietnam?
- 4. Hvordan kommer man rundt i Vietnam?
- 5. Hvad er vietnamesisk mad, og hvad skal man prøve?
- 6. Er Vietnam sikkert at rejse i?
- 7. Er Vietnam børnevenligt?
- 8. Hvordan kommunikerer man, hvis man ikke taler vietnamesisk?
- 9. Hvilke kulturelle forskelle, skal man være opmærksom på?
1. Hvornår skal man rejse til Vietnam?
Vietnam er et langt land, hvor klimaet varier igennem landet. Rejsetidspunktet afhænger derfor af, hvor i landet du ønsker at rejse. Lad os se på Nord- og Sydvietnam:
Nordvietnam
(Fx Hanoi, Sapa, Halong Bay)
Bedste tid: November til april.
Vejret er køligt og tørt og er perfekt til at udforske Hanois kultur, trekking i Sapas bjerge og sejlture i Halong Bay-bugten.
Undgå: Fra maj til oktober er regntiden i fuld gang, hvilket gør stierne i Sapa mudrede og glatte. Det kan også være koldt og diset om vinteren, især i Sapa, hvor temperaturen kan falde til under 10 grader.
Sydvietnam
(Fx Saigon (Ho Chi Minh City), Mekong Delta-området, Phu Quoc)
Bedste tid: september til april. Vejret er tørt og behageligt, perfekt til at udforske Saigons travle gader, sejle på Mekong Deltaet og slappe af på Phu Quocs strande.
Undgå: Marts-maj hvor varmen kan peake op til 38 grader. Regntiden fra maj til november kan bringe kraftige regnskyl. Det kan måske påvirke din tur, hvis du planlægger en badeferie, som skal tilbringes på strandene.
Særlige forbehold
Vietnamesisk nytår ligger i slutningen af januar (datoen ændrer sig hvert år efter den kinesiske kalender). Rigtigt mange udenlandske vietnamesere rejser hjem i denne tid, hvilket gør flybilletterne dyre og hotellerne overbookede. Mange steder holder også lukket, og det vil derfor være udfordrende som turist at opleve mange ting.
Personligt rejser jeg i sommerferien, da det er der, det er nemmest for os alle at holde en lang ferie. Regnen har aldrig påvirket vores ture, da monsunregnen kommer i kraftige skyl, som altid stopper igen. Det er faktisk med til at køle den høje temperatur ned, og mange vietnamesere synes, at det er dejligt forfriskende efter sådan et skyl. Når jeg rejser, er det en kombination af storby og strand, og vi har lykkedes med at få nogle gode dage på strandene, hvor der stadig har været varmt vejr og solskin.
2. Hvad koster en tur til Vietnam?
Vietnam er et billigt land at begå sig i. Min mand og jeg har rejst i Vietnam på budget som studerende, men vi har også rejst mere luksuriøst på to fuldstidsløn. En af vores amerikanske venner konstaterede engang, at ”you can really stretch a dollar”, og det vil jeg giver ham ret i. Man kan leve som en konge med relativt få penge.
Hvis man er villig til at bo på budgetvenlige hostels og spise på lokale spisesteder, så kan man godt begå sig for under 100 kr om dagen for både overnatning og mad. Man behøver heller ikke at smide mange flere penge i, hvis man gerne vil bo komfortabelt. Vi har før boet på rigtigt fine hoteller med A/C, wifi, morgenmad med en central placering for 2-300 pr nat. Det er også værd at bemærke, at priserne kan variere afhængigt af den specifikke destination i Vietnam, så det er altid en god ide at undersøge og sammenligne priser, inden du rejser.
Flybilletter
Lavsæson: I lavsæsonen, typisk fra maj til oktober, kan flybilletter til Vietnam være billigere, især hvis du kan være fleksibel med dine rejsedatoer. Priserne kan variere, men du kan finde tilbud så lave som 4700 kr for en returbillet fra København til Saigon (Ho Chi Minh City).
Højsæson: I højsæsonen, der ligger i vores sommerferie, stiger efterspørgslen på flybilletter, hvilket kan medføre højere priser. Du kan forvente at betale mellem 7000 kr og 10.000 kr eller mere for en returbillet fra København til Ho Chi Minh City, afhængigt af tidspunktet for din booking og rejse.
Overnatning
I lavsæsonen, som strækker fra efteråret og henover vinteren, er hotelpriserne generelt lavere. Det vietnamesiske nytår afholdes dog hvert år i slut januar eller star februar, og der vil priserne ofte også være højere, da flere udenlandske vietnamesere vender hjem for at fejre nytåret.
Du kan finde enkeltværelser på budgetvenlige hostels eller hoteller for så lidt som 30 kr per nat. Mellemklassehoteller strækker mellem 300-800 kr per nat, afhængig af faciliteter og beliggenhed.
I højsæsonen kan priserne stige markant, især i populære turistområder som Hanoi, Hoi An og Ho Chi Minh City. Et mellemklassehotel varierer i prisen fra 500-1500 kr per nat eller mere, afhængigt af beliggenhed og faciliteter.
I det senere år har min mand og jeg benyttet os af Airbnb, når vi har boet i Vietnam. Det er klart det mest bekvemmelige valg, hvis du spørger mig. Der er mere privatliv og mere plads end på et hotel, og så koster det det samme. Det kan særligt betale sig, når er blevet i en by i mere end 4 dage. Så har det været rart med eget køkken og en eventuel stue, hvor man kan opholde sig i de helt varme timer om dagen. I sommers var vi i Vietnam med vores 3 små børn på 1 og 3 år, hvor vi bosatte os i et lejlighedskompleks i Saigon i det der hedder Landmark Vinhomes. For det betalte vi 460 pr nat.
Mad
Priserne på mad i Vietnam er generelt meget rimelige året rundt. Du kan nyde lækre lokale retter på gadekøkkener og små restauranter til meget lave priser. Et måltid på et gadekøkken kan koste så lidt som 10-50 kr, mens et måltid på en restaurant ligger på omtrent 50-150 kr. Det er derfor meget overkommeligt at spise ude. Selv foretrækker jeg at bo et sted med et køkken, så jeg har mulighed for at spise nogle af måltiderne derhjemme. På den måde, behøver jeg ikke hele tiden at tage beslutninger – udvalget er jo stort, at det kan være svært at vælge, hvis man er sulten! Og så har vi heller ikke behvet at have travlt med at komme ud af døren med alle børnene, for at undgå en hangry situation.
3. Hvor skal man bo i Vietnam?
Det kan være afgørende for din rejseoplevelse, at du bosætter dig et godt sted. Jeg ved, at mange tit tænker ”Jamen, man er kun på hotellet, når man skal sove, så vi har kun brug for en seng og et bad”, og det har jeg også selv tænkt engang. Men hvis man ved, hvad man gerne vil se i byerne, kan det være ret være smart, at tænke over, hvor man bosætter sig.
Overnatningsmuligheder
Der er rigeligt med hoteller, vandrehjem og Airbnbs i Vietnam, og man behøver ikke at være ude i god tid. Slet ikke. Når jeg rejser, kan vi godt lide at mærke efter og tage dagene, som de kommer. Derfor har vi tit booket meget last minute, så sent som dagen derpå eller dagen før. Man skal ikke være bange for, at alle de gode steder er taget, for der er altid noget ledigt.
Selv foretrækker jeg at overnatte i en Airbnb, da jeg godt kan lide, at det føles som et hjem fremfor et hotel. De fleste Airbnbs i Vietnam (og Asien) er lavet til udlejningsformål, så det er ikke fordi, man kommer ind i nogens hjem. Det er som en ferielejlighed- eller hus. Ud fra dine behov, kan du overveje følgende:
1. Airbnb
Kan anbefales hvis man skal være et sted i længere tid, fx mere end 3 dage. Det er særligt godt for familier eller hvis der er børn, da der er flere rum, man kan trække sig i. Jeg synes også, der er mere privatliv på denne måde. Der er mulighed for at vælge et sted med vaskemaskine og køkken, hvor det kan være rart at lave nogle af måltiderne, så man ikke skal ud og købe hver gang. Man kan sagtens finde Airbnbs som ligger i samme prisklasse som hotellerne, og mange steder tilbyder de rengøringsservice og tøjvaskservice.
2. Hotel
Der er mange gode hoteller i Vietnam, og det er klart den mulighed man skal vælge, hvis man ikke har noget imod at bo på et mindre hotelværelse. Til gengæld er der service og hjælp lige ved hånden 24/7. Det kan være belejligt at bo på hotel, hvis man skal være i en by i få dage. Brug personalet til at hjælpe med at arrangere ture eller leje en scooter. Eller bare til generelle gode tips rundt omkring i byen.
3. Vandrehjem/hostel
Den billigste løsning er vandrehjem. Er du backpacker eller solorejsende er det også en genial måde at møde andre rejsende på.
Turistområder
Normalt ville jeg aldrig bosætte mig i turistområderne i Vietnam, slet ikke i Saigon. Men det er kun fordi, jeg kender byen så godt, og jeg har set alt, der skal ses i centrum. Resten af byen, som i øvrigt er enorm, byder på så mange andre ting!
Men der kan være flere fordele ved at bo centralt. Fx District 1 i Saigon (Ho Chi Minh City) eller The Old Quarter i Hanoi. Turistområderne ligger i byernes centrum, og der vil man være tættere på seværdigheder, og fordi folk er vant til turister, vil det være nemmere at kommunikere på engelsk.
Til gengæld kan turistområderne være støjende og overfyldte, især om natten. Det er måske meget fedt, hvis man er klar på at feste med en masse backpackere, men som børnefamilie, vil jeg anbefale at tjekke op på, om området ligger tæt op af natklubber og diskoteker.
Familievenlige områder
Hvis man rejser som familie og ønsker at undgå det støjende natteliv, kan jeg anbefale at trække lidt væk fra centrum. I sommers var vi i Vietnam med vores 3 små børn på 1 og 3 år, hvor vi bosatte os i et lejlighedskompleks i Saigon i det der hedder Landmark Vinhomes. Det bookede vi igennem Airbnb, som tilbyder mange lejligheder i området. Det var guld værd at have et køkken, vaskemaskine, to badeværelser og to værelser. Udover det var der legepladser samt supermarkeder og cafeer i bunden af alle blokkene. Selvom det lå 25 min væk fra centrum i taxa, så gav det mening for os, da vi skulle bo der i 3 uger, og vi havde ikke planer om at skulle ind til byen hver dag. I Hanoi kan jeg anbefale at bosætte sig i Tay Ho-området.
Husk at læse anmeldelser. Inden du foretager din booking, er det en god idé at læse anmeldelser fra tidligere gæster. Det giver dig også et indblik i, hvad du kan forvente af indkvarteringen og dens omgivelser.
Hvis du rejser som en familie, kan du specifikt se efter anmeldelser fra andre familier for at sikre, at det valgte område og hotel passer til dine behov.
4. Hvordan kommer man rundt i Vietnam?
Der er rigeligt at vælge imellem, når det gælder transportmuligheder i Vietnam.
Transport i byerne
Scooter:
Hvis du er ferm på en scooter, er det en populær og praktisk måde at komme rundt i byerne på. Jeg synes, det er en oplevelse man skal unde sig selv, hvis man får muligheden. Det er det vildeste, at opleve at være en myre i flokken, når man kører i de trafikerede byer. Du kan leje en scooter fra lokale udlejningssteder eller fra dit hotel eller hostel.
Taxa
Taxaer er tilgængelige i de fleste større byer i Vietnam, men vær opmærksom på scam selskaberne. Jeg foretrækker at køre med pålidelige selskaber som MaiLinh og Vinasun. Tjek at navnet er stavet rigtigt på taxaen, der flere selskaber lever godt på, at skrive et lignende navn.
Grab
Personligt bruger jeg Grab, som er en app, hvor du kan bestille biler og scootertaxaer. Det koster det samme som en taxa, nogle gange billigere for det afhænger også af trafikken. Når man bestiller en Grab-bil, finder den bil, der er tættest på din lokation, og derfor har jeg tit oplevet at bilen er der inden for 5 minutter. Så vent med at bestille turen, indtil du skal afsted. Fordelen her er også, at bilen kører efter en forudbestilt rute, så man ikke kan blive snydt. Samtidig estimerer den også en pris, så det er helt ligetil. Man skal dog have et sim-kort og data på telefonen, hvilket mest kan betale sig at købe, hvis man skal være i Vietnam i mere end 2 uger.
Offentlig transport
Inde i byerne er det en billig og praktisk måde at komme rundt på. Det er dog også den langsomste måde at komme fra A til B, da busserne skal navigere rundt om de mange scootere i trafikken.
Transport mellem byerne
Bus
Hvis man skal besøge en af de nærliggende byer, kan man også overveje at rejse med bus. Her kan man booke pladser til både busser, og afhængig af rejsens længde, kan man booke plads på en af de såkaldte ”sleeper bus” med sovepladser. Rejser med bus er en af de mest populære og billige måder at rejse mellem byer på i Vietnam. Du kan købe billetter fra rejsebureauer eller direkte fra busstationer. Anbefalede virksomheder som Sinh Tourist tilbyder pålidelige busser med gode faciliteter til overkommelige priser.
Tog
Vietnam har et udviklet jernbanenetværk, der forbinder de største byer. Du kan købe togbilletter på togstationer eller online her. Togrejserne kan være mere behagelige til de længere afstande, især hvis man også gerne vil det flotte landskab. Jeg har engang rejst fra Dong Hoi til Da Nang, hvor vi bookede vores egen sovekupé til 4 personer. Hertil kunne tilkøbes et varmt måltid ris på togturen, og der var desuden aircondition i kupeen. Det kan jeg varmt anbefale.
Bil med privatchauffør
Hvis du foretrækker komfort og bekvemmelighed, kan du overveje at leje en bil med chauffør. Dette er især praktisk for familier eller grupper, der ønsker at have fuld kontrol over deres rejseplan. Du kan arrangere dette gennem dit hotel eller Airbnb-vært og aftale en pris på forhånd.
Fly
Er man i Vietnam i begrænset tid, kan jeg anbefale at flyve for at spare tid. Det er forholdsvis billigt at flyve indenrigs. Vietnams luftfartsselskaber som Vietnam Airlines og Bamboo Airways tilbyder regelmæssige flyvninger mellem de største lufthavne i landet. Vietnam Airlines er en af de bedre selskaber, og her kan man få en flybillet fra Saigon til Hanoi for 435 kr. Der findes billigere selskaber som VietJet Air, men det er kun dårlige erfaringer, jeg har med selskabet. Det er desværre oftere reglen end undtagelsen, at afgangene bliver aflyst eller forsinkede, og personalet kan være meget udfordrende at snakke med. De tager ikke ansvar eller tilbyder løsninger, hvilket kan være ekstremt frustrerende som dansker. Så hav det in mente, især hvis du rejser med børn og ikke orker det cirkus.
5. Hvad er vietnamesisk mad, og hvad skal man prøve?
Vietnamesisk mad er det bedste i verden! Indrømmet, jeg er farvet. Der er ekstremt meget diversitet i vietnamesisk mad. Vietnam har i mange år været et krigshærget land, og den lave økonomi har resulteret i, at vietnameserne er blevet super gode til at udnytte deres ressourcer. De formår at fremtrylle lækre retter med ganske få midler. Se fx på ris. Ris spises kogte, men det bruges også i madlavningen. Man bruger rismel til at bage og dampe kager og brød. Det bruges også til at lave risnudler eller pandekager. Det er blot ud fra én råvare.
Vietnam er et langt land, hvor klimaet varierer fra nord til syd, hvilket har en betydelig indvirkning på landbrugsmønstre og regionale retter. Man siger, at nordvietnamesisk mad er mere saltet og ”clean”, hvor jo længere man kommer sydpå, bliver maden sødere og mere krydret. Det sydlige landbrug er meget frugtbart, og derfor ser man også frugt, urter og grøntsager som en stor del af kosten.
Da spisesteder altid åbner og lukker, vil jeg hellere anbefale hvilke retter, jeg synes er et must try i de forskellige regioner.
Hanoi:
Bún chả – risnudler med svinekød
Chả cá – grillet fisk med dild
Cà phê trứng – kaffe med æg
Centralvietnam – Hoi An, Hue, Da Nang
Bún bò Huế
Cơm Hến
Bánh bèo
Bánh nậm
Strandbyer:
(Fx Nha Trang, Phu Quoc, Mui Ne)
Alt seafood!
Saigon:
Bánh xèo
Bánh mì
Bún thịt nướng
Cơm tấm
Phở
For at finde de bedste steder kan man spørge de lokale eller bruge Google. Når jeg er i en by, søger jeg i Google Maps-appen efter en ret: fx ”Bánh xèo”. Og så finder jeg det sted, der har fået de bedste anmeldelser.
6. Er Vietnam sikkert at rejse i?
Generelt set er Vietnam et sikkert land at rejse i. Men ligesom i andre lande, skal man være opmærksom på lommetyve i turistområderne og i storbyen. Læs mit blogindlæg om almindelige turistfælder og hvordan man undgår dem.
Vær forsigtig i trafikken
”Er det sikkert at gå over vejen i Vietnam?” Det spørgsmål får jeg så tit. Det kan være helt overvældende at se scooterkaosset i Vietnam, særligt i myldretiden. Der er faktisk system i kaosset. Man kan selvfølgelig sikkert krydse vejen som fodgænger med disse forholdsregler.
– Det er selvfølgelig bedst at krydse vejen ved et fodgængeroverfelt. Men er der ikke et i nærheden, kan man blive nødt til at krydse vejen alligevel.
– Få øjenkontakt med de modkørende og gå langsomt men bestemt over vejen. På den måde vil scooterne og bilerne selv køre udenom dig eller holde tilbage. Stop endelig ikke op midt på vejen, for så kan scooterne ikke forudse, hvad du vil. Ofte har jeg oplevet, at de lokale kører mere forsigtigt, når de ser turister, fordi de godt ved, at turisterne er på udebane.
7. Er Vietnam børnevenligt?
Kan man rejse til Vietnam med børn? Et rungende ja! Sidste sommer tog jeg mine tre børn med til Vietnam for første gang. Vi var forberedte på, det ville være udfordrende at rejse med en 3-årig og 1-årige tvillinger, men jeg er simpelthen så glad for vores beslutning. En af de mest bemærkelsesværdige ting ved at rejse med børn i Vietnam er den varme velkomst, vi modtog fra vietnameserne. De elsker børn, og det var tydeligt at mærke alle steder, vi var. Der er en særlig uformel stemning i Vietnam, og børn er mere end velkomne på restauranter og caféer. Mine børn blev virkelig mødt med smil og venlighed alle steder.
Er Vietnam sikkert at rejse i med børn?
Det synes jeg. Generelt set er Vietnam et sikkert sted at besøge med børn, men ligesom hvis, du skulle rejse i mange andre lande, er der er nogle hensyn, du bør tage, når du rejser med familien. Her er nogle overvejelser:
Trafikken i Vietnam kan se vild og kaotisk ud, især i større byer som Hanoi og Saigon. Vær opmærksom, når I færdes i trafikken og hold børnene tæt på dig, især når I krydser gader.
Madforgiftning er aldrig sjovt, og slet ikke når det rammer børnene. Og mens jeg næsten altid bliver ramt, går min mand næsten altid fri. Man kan minimere risikoen for madforgiftning ved at vælge restauranter og gadekøkkender med gode anmeldelser og travle kunder. Husk en god håndhygiejne, især efter håndtering af kontanter.
Undersøg på forhånd placeringen af hospitaler, så du har styr på den del, skulle der opstår noget sygdom. Jeg vil kraftigt råde til at have en rejseforsikring, der dækker eventuelle medicinske behov.
Aktiviteter for børn
Hvad skal man se i Vietnam med børn? Det kommer helt an på aldersgruppen. I storbyerne er der masser af aktiviteter for børn at udforske, herunder legelande, børnecafeer, legepladser og underholdning på offentlige pladser. Tager man til strandbyerne, er der også rig mulighed for at bade og hygge sig på stranden.
Vietnamesisk mad er også særdeles børnevenligt. Kan de fleste børn ikke lide ris og nudler? Mine drenge tog i hvert med glæde imod de lækkerier, Vietnam havde at byde på. Og så er de små street kitchen-møbler jo som skabt til børn.
Læs også min blog-indlæg Ultimative guide til at rejse med småbørn: Sådan overlever I flyrejsen
8. Hvordan kommunikerer man, hvis man ikke taler vietnamesisk?
Afhængigt af hvor man opholder sig, skal man ikke regne med at kunne kommunikere på engelsk. De områder som er vant til turister kan tale engelsk, og skal man snakke med andre, så kan man komme langt med kropssprog. Det er en god idé at hente app’en Google Translate, hvis man skal ud i længere samtaler.
Fraser der er gode at lære
Xin chào: Hej (formelt)
Chào bạn: Hej (til venner/unge)
Cảm ơn: Tak
Xin lỗi: Undskyld
Bao nhiêu tiền?: Hvor meget koster det?
Tôi không hiểu: Jeg forstår ikke
Nhà vệ sinh ở đâu?: Hvor er toilettet?
Tôi muốn gọi taxi: Jeg vil gerne bestille en taxa
9. Hvilke kulturelle forskelle, skal man være opmærksom på?
Respekt for de ældre
I Vietnam er stor respekt for de ældre. Det er almindeligt at hilse og at udvise høflighed og hensyn til dem.
Påklædning
Mht. tøj og bar hud i Vietnam, så kan det være ret misvisende ved første øjekast. Især kvinderne kan være dækket helt til i lange ærmer og bukser, og nogle bærer også handsker og hatte til ugenkendelighed. Det skyldes ikke, at man ikke må vise hud i Vietnam. Faktisk er skønhedsidealet at have så bleg hud som muligt, og derfor dækker kvinderne sig til, hvis de skal ud i dagstimerne. Om aftenen, når solen er gået ned, ser man lokalbefolkningen gå i korte shorts og tank tops. Så man kan altså frit gå i helt almindeligt sommertøj, ligesom herhjemme.
Hvis du er nået så langt, så tak for at læse med. Jeg håber, du føler dig klar og rustet til at tage på eventyr i Vietnam! Hvis du har spørgsmål eller tips, så skriv dem meget gerne i kommentarfeltet.
God rejselyst!