Bánh Bao - fyldte bao boller

Bánh Bao er på min top 10 over vietnamesiske retter, man skal smage!

Er man typen, som ikke orker at lave sine egne fastelavnsboller, så skal man måske springe denne opskrift over. Den her opskrift er til dig, som laver fastelavnboller, lader dejen hæve, pisker en creme op, lader den køle ned, fylder bollerne og lukker dem pænt, stiller dem til at hæve igen, bager, lader dem køle ned, og så pynter dem.

Og ligesom hjemmelavede fastelavnsboller, så lover jeg dig, at det er det hele værd. Måske er processen tidskrævende, men du vil takke dig selv senere, hvis du ligesom mig stocker op i fryseren. Så har du verdens nemmeste frokost, madpakke eller aftensmad. Min mor kommer med månedlige refills, og alle mand i huset spiser det med stor fornøjelse!

 

Forb. tid 2 timer
Samlet tid 3 timer
Antal 14

Udstyr

  • Foodprocessor
  • En damper eller dampindsats eller dampgryde
  • Kaffefiltre eller bagepapir med huller i eller kålblade

Ingredienser
  

Fordej:

  • 100 g hvedemel med lavt proteinindhold (10g protein pr 100g)
  • 6 g tørgær eller 25g frisk gær
  • 110 g vand

Fyld:

  • 10 g tørrede shiitakesvampe
  • 2 spsk rapsolie eller solsikkeolie
  • 1 stort løg, finthakket
  • 1/2 tsk salt
  • 4 hårdkogte æg (kan udelades)

Fars:

  • 500 g nakkefilet eller nakkekoteletter (vigtigt: ikke fadkoteletter)
  • 1/2 tsk 3. krydderi (kan udelades)
  • 1/2 tsk 5. krydderi (kan udelades)
  • 1,5 tsk salt
  • 3 tsk sukker
  • 1 knivspids peber
  • 2 spsk østersauce

Grunddej:

  • 500 g hvedemel med lavt proteinindhold (10g protein pr 100g)
  • 6 g bagepulver
  • 90 g sukker
  • 1 knivspids salt
  • 2 spsk rapsolie eller solsikkeolie
  • Den blandede fordej
  • 200 g koldt vand
Udskriv

Sådan gør du
 

Fordej:

  • Bland hvedemel og tørgær (eller frisk gær opløst i vand) i en skål.
  • Tilsæt vand i en tynd stråle og rør dejen sammen med hænderne.
  • Dæk skålen med et klæde og lad fordejen hæve i 30 minutter. Tilbered svampefyldet og farsen, imens dejen hæver.

Svampefyld:

  • Læg shiitake svampene i blød i varmt vand i 15 minutter. Skyl dem, fjern den hårde knop i midten med en saks og skær svampene i små tern.
  • Varm olien op i en pande, og steg løg og svampe i ca. 5 minutter. Smag til med salt og sluk for blusset.
  • Skær de hårdkogte æg i kvarte.

Fars:

  • Skær nakkefilet eller nakkekoteletter i mindre tern og blend dem groft i en foodprocessor.
  • Bland det blendede kød med krydderierne, østersauce og svampefyldet i en stor skål.

Grunddej:

  • Bland hvedemel, bagepulver, sukker og salt i en skål.
  • Tilsæt olie, fordej og vand, og ælt dejen godt sammen med hænderne eller på en røremaskine. Ælt dejen til den bliver smidig og elastisk. Er dejen klistret, skal den æltes mere.
  • Røremaskine: Rør på lav hastighed i 2 min. Sæt hastigheden op på mellem hastighed og rør til dejen har samlet sig og lidt til. Jeg rører i ca. 8 min. Mors tilføjelse: dejen må max røre i 10 min – ellers bliver den sej.

Samling af Bánh Bao (se video længere nede):

  • Klip cirkler af kaffefiltre med en diameter på ca. 10 cm til at bruge som bund for bollerne.
  • Del dejen i 14 lige store stykker, rul dem til ½ cm flade cirkler med en kagerulle.
  • Læg en 1/2 spsk af farsen på midten af hver cirkel og tryk det fladt.
  • Placer et kvart æg ovenpå farsen og top det med 1 spsk fars.
  • Luk bollerne forsigtigt ved at folde dejen sammen, så de danner små poser.
  • Læg hver Bánh Bao på et kaffefilter med den lukkede side opad. Lad dem hæve på en bageplade i 45 minutter under et klæde.

Dampning af Bánh Bao:

  • Fyld vand i bunden af en dampgryde og bring det i kog. Skru ned på mellemvarme.
  • Placer bollerne i dampkogeren med låg på og damp dem i 15 minutter over medium varme. Bind evt. et klæde om låget, så der ikke drypper vand ned på dine Bánh Bao. Gentag processen og tjek jævnligt, om der skal tilføres mere vand i gryden.
  • Efter dampningen, lad bollerne hvile i 10 minutter før servering.
  • Nu er dine lune Bánh Bao klar til at blive nydt! Velbekomme!

Inden du går i gang med opskriften

Jeg vil kraftigt anbefale, at du læser opskriften igennem først. Lad dig ikke skræmme over mængden af tekst. Det er blot for at uddybe nogle trin, som man ikke nødvendigvis kender inden for dansk madlavning. Herunder hvordan man tilbereder shiitakesvampe eller bruger en dampgryde.

Noter til min opskrift på Bánh Bao

  • Brug kaffefiltre eller bagepapir med huller i til bunden af bao'erne. Alternativt kan du lægge kålblade under dine Bánh Bao.
  • Hvedemel med lavt proteinindhold (10g protein pr 100g) giver luftigere brød. Jeg bruger Gluten Flour, som findes mange steder. Bl.a. i Netto og Føtex.
  • Du skal bruge en damper og en foodprocessor til denne opskrift. Det er en fordel at bruge en dampgryde, dampkurv eller en eller flere store bambusdampere, som kan stables.
  • Æggene er valgfrie og kan udelades.
  • Banh Bao'erne er fryseegnede efter dampning, såfremt man udelade æggene i opskriften.

Opbevaring af Bánh Bao

Bánh Bao bollerne opbevares på køl i 5-6 dage. Genopvarm dem i ca. 1 minut i mikrobølgeovnen, eller endnu bedre, et par minutter i en damper.

Man kan også fryse sine Bánh Bao. De skal dog optøes, inden de bliver genopvarmet.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Tørrede shiitakesvampe
  • 3. krydderi (kan udelades)
  • 5. krydderi (kan udelades)
  • Østersauce

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Sådan folder du din Bánh Bao

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram