Bánh Bao er på min top 10 over vietnamesiske retter, man skal smage!
Er man typen, som ikke orker at lave sine egne fastelavnsboller, så skal man måske springe denne opskrift over. Den her opskrift er til dig, som laver fastelavnboller, lader dejen hæve, pisker en creme op, lader den køle ned, fylder bollerne og lukker dem pænt, stiller dem til at hæve igen, bager, lader dem køle ned, og så pynter dem.
Og ligesom hjemmelavede fastelavnsboller, så lover jeg dig, at det er det hele værd. Måske er processen tidskrævende, men du vil takke dig selv senere, hvis du ligesom mig stocker op i fryseren. Så har du verdens nemmeste frokost, madpakke eller aftensmad. Min mor kommer med månedlige refills, og alle mand i huset spiser det med stor fornøjelse!
Jeg vil kraftigt anbefale, at du læser opskriften igennem først. Lad dig ikke skræmme over mængden af tekst. Det er blot for at uddybe nogle trin, som man ikke nødvendigvis kender inden for dansk madlavning. Herunder hvordan man tilbereder shiitakesvampe eller bruger en dampgryde.
Bánh Bao bollerne opbevares på køl i 5-6 dage. Genopvarm dem i ca. 1 minut i mikrobølgeovnen, eller endnu bedre, et par minutter i en damper.
Man kan også fryse sine Bánh Bao. De skal dog optøes, inden de bliver genopvarmet.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.