Bánh mì med spejlæg er min nemmeste opskrift på den vietnamesiske sandwich, Bánh Mì. En turboversion, som kan bikses sammen på under en halv time!
En Bánh Mì sandwich består af en sprød og luftig baguette, som er inspireret af franskmændene. Skorpen er tynd og smuldrende, og i modsætning til de brød vi er vant til herhjemme, er der ikke meget indmad i brødet. Der skal nemlig være plads til fyldet. En traditionel Bánh Mì består af kød, syltede gulerødder, agurk, paté, hjemmerørt mayonnaise og koriander. Fyldet kan varierere. Denne opskrift er med spejlæg.
For at kunne lave en autentisk Bánh Mì med Spejlæg, så skal man altså have fat i det helt rigtige brød. En vietnamesisk baguette er luftig og let og har en tynd skorpe samt meget lidt indmad.
Jeg køber altid mine brød i en mellemøstlig butik. De har oftest brødene i en klar plastikpose, hvor de står sammen med fladbrød og lignende.
Hvis man ikke gider at bakse med en hjemmelavet mayo, så kan man godt købe en. Det er ikke helt det samme, men vi kan alle have travlt, så jeg forstår! Jeg kan anbefale mayo fra Kewpie, som har en god og fed smag uden at smage syntetisk. Kewpie findes i asiatiske butikker.
Man kan sagtens udelade paté, hvis man ikke bryder sig om det. I den originale opskrift bruger man paté, og personligt synes jeg, at hele sammensætningen med paté giver en hel ny dimension af smag.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.