Hjemmelavet chinabox – men bedre!
Stegte nudler med indbagte rejer i den velkendte papiræske. Chinaboxen, vi alle kender. Men i min opskrift har jeg tilføjet en masse grøntsager! Det gør retten grønnere, friskere og mere mættende end den klassiske takeaway-version, hvor nudlerne ofte er olierede og grøntsagerne få. Her får I en opskrift, der stadig smager af comfort food, men som føles langt bedre at spise. På toppen ligger de mest perfekte, sprøde indbagte rejer – gyldne og saftige.
Hvad har en chinabox, også kendt som kinaboks, egentlig med en vietnamesisk madblog at gøre?
Da jeg var barn, havde mine forældre en kinesisk restaurant. Hvilket måske ikke er så mærkeligt, men det er det alligevel, for vi er vietnamesere! Men de mente ikke, at Danmark var klar til vietnamesisk mad. Vi solgte derfor klassiske chinaboxe med stegte nudler og indbagte rejer og kylling – og full disclaimer – jeg tror ikke, en chinabox har så meget med ægte kinesisk mad at gøre, men den smager af barndom for mig. Jeg husker, hvordan min far havde et fuldtidsarbejde ved siden af restauranten. Det var givet, at vi børn fik aftensmad på restauranten. Og lad mig bare sige det sådan. Jeg har ikke rørt en chinabox i mange år. Men nu fik jeg alligevel lyst igen, og jeg synes ikke, I skal snydes for min families version.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Kan jeg bruge kylling i stedet for rejer?
Ja! Skær kylling i mundrette bidder, lynsteg dem hurtigt på en pande, og følg resten af opskriften.
Hvilke nudler kan jeg bruge?
Jeg bruger ægnudler, men du kan også bruge fx flade risnudler. Risnudler giver en "lettere" ret.
Hvilke grøntsager passer godt i retten?
Brug hvad du har i køleskabet! Jeg kan godt lide hårde grøntsager som gulerødder, bladselleri og sukkerærter, fordi de giver bid og struktur til retten. Men du kan også bruge kål, broccoli, forårsløg eller svampe.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.
Ifht. det med kylling i stedet for. Du skriver lynsteges. Skal det så bare lige brunes, men ikke gennemsteges?
Ja, lige præcis 🙂