Sådan Koger du Perfekte Ris Hver Gang

Det var først da min svigerinde fortalte mig, at det altid går galt for hende, når hun skal koge ris, at det gik op for mig, det ikke er basic knowledge for alle. Jeg hører faktisk tit, at mange ikke kan smage forskel på basmatiris og jasminris, og jeg mener problemet må ligge i, at man tilbereder den ene eller anden anden, måske begge, helt forkert. 

Forskel på ristype

Jeg skal ikke gøre mig klog på basmatiris, for vi spiser udelukkende jasminris i Vietnam. Det kan jeg til gengæld godt gøre mig klog på.
Har man været ude på landet i Vietnam, kan man ikke have overset de smukke rismarker, som er grønnere end nogen grøn, jeg nogensinde har set. Et idyllisk og fredfuldt billede i mine øjne, men realiteten er, at dyrkning af ris er benhårdt arbejde. Vi taler ægte labour work.

Respekt for råvarerne

I Vietnam har man et udtryk ”Når du spiser frugt, så husk på hvem der har vandet træet”. Der ligger en proces bag alle afgrøder, og man skal være taknemlig for dyrkerens hårde arbejde. Derfor skulle vi altid spise vores ris op og aldrig efterlade et riskorn i skålen. Det ville være respektløst over for dyrkeren og risene. Da vi var helt små, fik jeg at vide, at alle de ris, der var tilbage i skålen, var alle de bumser, jeg ville få i hovedet. Ja, man kan lige selv sortere i kvaliteten af vietnamesiske udsagn.

Min mor har lært mig at koge ris, da jeg var 5 år gammel. Jeg kan koge ris med lukkede øjne. Det eneste måleredskab jeg bruger er mine øjne og min pegefinger. Det giver mig de perfekte ris hver eneste gang. For at gøre den her opskrift helt nem, har jeg angivet de præcise forhold i opskriften. Kunsten er, at få luftige dampede jasminris. Korrekt dampede jasminris er klistrede men ikke smattede. Bløde, men ikke overkogte. For at opnå den perfekte konsistens, består det første proces i at koge risene. Derefter fjernes gryden fra blusset, hvor risene damper færdigt.

Det lyder måske nørdet, men jeg tør faktisk godt love, at det her er den nemmeste opskrift på de helt perfekte jasminris!

Hvordan skal kogte ris se ud?

Jeg var nærmest sikker på, at den her opskrift ville være den nemmeste at gå til ud af alle mine opskrifter. Men da mine svigerinder testede den, ringede de bare mig alle op med spørgsmål. “Er du sikker på, de har fået nok?” og “Tror du ikke, der skal mere vand i?”

Det går op for mig, at rigtigt mange slet ikke ved, hvordan jasminris skal se ud. Jeg har set en tendens til, at man i Danmark kommer til at over- eller underkoge sine ris. Eller at de bliver helt våde, fordi risene ikke er blevet dampet men i stedet kogt som pasta i for meget vand.

Jasminris skal være luftige og en smule klistrede, men heller ikke for klistrede!

Family Style

Kogte ris spises som et hovedmåltid med en eller flere delretter. Det er et måltid, man spiser med familien, oftest siddende på gulvet. Du kan finde inspiration og opskrifter her.

Tip!

Hvis du tør, så gør som en rigtig vietnameser. Den eneste måleenhed man egentlig har brug for, er det yderste led af sin pegefinger. Så meget vand må der ligge oven på risene, uanset hvilken mængde ris, du koger.

(Vær obs på at jasminris varierer fra mærke til mærke. Du skal lære dine ris at kende, og evt. justere en smule i mængden af vand)

Kogte jasminris

Portioner

4

Tilberedning

20 min

Ingrediensliste

 • 4 dl jasminris

 • 5 dl vand

Fremgangsmåde

 • Start med at skylle risene. Dette gøres ved at dække risene med vand i gryden og massere let med hånden. Hæld vandet fra og gentag 2-3 gange.
 • Hæld så meget som muligt af skyllevandet fra og tilsæt det nye vand.
 • Kog nu risene op på højeste blus uden låg. Rør ikke i gryden.
 • Risene skal helt op at koge og boble i overfladen i ca. 2 min. Når risene koger, røres der i risene, så de ikke brænder på i bunden.
 • Skru ned på lav varme og lad det koge med låget på i 15 min. Løft ikke låget, mens risene koger.
 • Rør nu risene op igen og flyt gryden væk fra blusset. Lad risene stå med låget på i yderligere 5 min. Rør risene op, inden servering så de bliver luftige.

6 kommentarer

 1. Anne Kathrine siger:

  Jeg glæder mig sådan til at følge med på din blog! Der er allerede røget en del ting på madplanen for den kommende tid med inspiration herfra.
  Har du anbefalinger til hvilke jasminris jeg skal købe? Er dem fra Rema eksempelvis gode nok, eller bliver jeg gladere af at tage i et asiatisk supermarked? Og hvilke skal jeg i så fald vælge?

  • Velkommen til! Og genialt med madplan. Du kan trygt bruge jasminris fra Rema, dem køber jeg faktisk tit ☺️

 2. Mega gode ris, sådan vil jeg lave dem fremover.
  Er det meningen, de er kogt uden salt?

  • Hej Lene,

   Vietnamesere koger ikke ris med salt, netop fordi der er så meget smag i tilbehøret 🙂

   Kh Nina

 3. Gælder pegefinger-led-reglen kun hvis man koger i gryde, eller kan jeg gøre det samme i min riskoger?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *