Onigiri er begyndt at dukke op flere steder i Danmark, men i Asien har de længe været en fast del af hverdagen. De findes på caféer, som en hurtig frokost, og på køl i convenience stores, hvor de fungerer som den perfekte grab-and-go snack.
Denne opskrift er inspireret af de onigiri, du finder i 7-Eleven i Vietnam. De er nemme at lave, kræver få ingredienser og er perfekte til at have på køl, når sulten melder sig. Hvis du alligevel har ris tilovers fra aftensmaden, er det oplagt at lave et par stykker til næste dags frokost eller som en hurtig snack til sultne voksne (og børn).
Onigiri kan fyldes med alt fra tunmayo, laks eller tofu, og i denne opskrift lærer du, hvordan du både kan spise dem med det samme eller opbevare dem, så tangen holder sig sprød. Perfekt til madpakken, en let frokost eller som et mættende mellemmåltid!
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Onigiri kan opbevares i køleskabet og er bedst i løbet af de første til 48 timer, men for den bedste smag bør de spises inden for 12 timer. For optimalt opbevaring, bør de pakkes i en lufttæt beholder for at undgå tørre ris.
Følg altid pakkens instrukser for kogning af ris, da måleforholdene kan varierere fra mærke til mærke.
– Hvis du spiser onigiri med det samme, kan du pakke tangen direkte om risene.
– Hvis du gemmer dem til senere, pakkes tangen separat ved brug af metoden med sølvpapir og tape, så tangen ikke kommer i beøriring med risene, før onigirien skal spises.
For at sikre, at sølvpapiret let kan fjernes, skal du folde de øverste hjørner først og derefter folde de bagerste sider ind.
Hvis risene er meget klæbrige, kan du pensle en smule neutral olie på sølvpapiret, før du placerer onigirien derpå. Det gør det nemmere at fjerne papiret uden at rive i risene.
Ja, mængden af Kewpie mayo, sriracha eller andet fyld kan justeres efter smag. Ønsker du en mildere version, kan du bruge mindre sriracha eller erstatte den med soyasauce.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.