Onigiri med Spicy Tun

Nem og lækker onigiri med Spicy Tun

Onigiri er begyndt at dukke op flere steder i Danmark, men i Asien har de længe været en fast del af hverdagen. De findes på caféer, som en hurtig frokost, og på køl i convenience stores, hvor de fungerer som den perfekte grab-and-go snack.

Denne opskrift er inspireret af de onigiri, du finder i 7-Eleven i Vietnam. De er nemme at lave, kræver få ingredienser og er perfekte til at have på køl, når sulten melder sig. Hvis du alligevel har ris tilovers fra aftensmaden, er det oplagt at lave et par stykker til næste dags frokost eller som en hurtig snack til sultne voksne (og børn).

Onigiri kan fyldes med alt fra tunmayo, laks eller tofu, og i denne opskrift lærer du, hvordan du både kan spise dem med det samme eller opbevare dem, så tangen holder sig sprød. Perfekt til madpakken, en let frokost eller som et mættende mellemmåltid!

 

Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Antal 4

Ingredienser
  

  • Ingredienser:
  • 200 g sushiris
  • 1 dåse tun
  • 5-6 spsk mayonnaise fx fra Kewpie
  • 2-3 tsk sriracha chili eller efter smag
  • 2 ark tang
  • Salt

Udstyr:

  • Husholdningsfilm
  • Sølvpapir hvis onigirien skal pakkes ind
  • Tape hvis onigirien skal pakkes ind
Udskriv

Sådan gør du
 

Kogning af ris:

  • Skyl sushirisene grundigt under koldt vand, indtil vandet er klart.
  • Kog risene efter pakken anvisninger.
  • Afkøl risene til stuetemperatur og tilsæt lidt salt.

Fyld:

  • Dræn tunen for vand og rør det op med mayonnaise, sriracha chili og lidt salt i en skål. Smag til og juster efter præference.

Formning af onigiri:

  • Læg et stykke husholdningsfilm på bordet.
  • Del risene op i 4 portioner (ca. 120 g pr. onigiri).
  • Tag en portion ris og placér halvdelen af portionen på filmen. Lav en fordybning i midten og fyld med ca. 1 spsk tunblanding med top.
    form onigiri
  • Dæk fyldet med de resterende ris.
  • Form en trekant ved at lukke husholdningsfilmen omkring risene og trykke forsigtigt.

Hvis onigirierne spises med det samme:

  • Klip et passende et stykke tang med samme bredde som din trekant. Læg trekanten i den ene ende af tangen.
  • Fold tangen omkring onigirien. Sørg for at fæstne hjørnerne ved at trykke dem let sammen – hvis de ikke vil sidde fast, kan du duppe hjørnerne med en smule vand med en finger eller pensel for at gøre tangen klæbrig. Nu er din onigiri klar til at blive nydt med det samme!

Gem til senere (fx madpakke)

  • Klargør et stykke sølvpapir, der er stort nok til at dække tangen.
  • Læg tangen midt på sølvpapiret og fold siderne ind mod midten uden overlap.
  • Fastgør et stykke tape langs midten af sølvpapirets bagside (der hvor der ikke er en åbning). Fold enderne på tapen i enderne, så der er et stykke at hive i, når onigirien skal åbnes op.
  • Fjern husholdningsfilmen fra onigirien og placér den på sølvpapirets side uden tape.
  • Fold sølvpapiret omkring onigirien og luk hjørnerne.
  • Når du skal spise, trækker du tapen af langs onigirien, løsner sølvpapiret i begge sider og folder det væk – så tangen forbliver sprød.

Video

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Soyasauce (Maggi)
  • Sriracha chili
  • Evt. Kewpie mayonnaise
  • Evt. tang

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Tips & Fejl – Sådan får du den bedste onigiri

Hvordan opbevarer jeg onigiri korrekt?

Onigiri kan opbevares i køleskabet og er bedst i løbet af de første til 48 timer, men for den bedste smag bør de spises inden for 12 timer. For optimalt opbevaring, bør de pakkes i en lufttæt beholder for at undgå tørre ris.

Hvordan undgår jeg, at risene bliver for fugtige eller for tørre?

Følg altid pakkens instrukser for kogning af ris, da måleforholdene kan varierere fra mærke til mærke.

Hvordan sikrer jeg, at tangen holder sig sprød?

– Hvis du spiser onigiri med det samme, kan du pakke tangen direkte om risene.
– Hvis du gemmer dem til senere, pakkes tangen separat ved brug af metoden med sølvpapir og tape, så tangen ikke kommer i beøriring med risene, før onigirien skal spises.

Hvordan pakker jeg onigiri korrekt ind?

For at sikre, at sølvpapiret let kan fjernes, skal du folde de øverste hjørner først og derefter folde de bagerste sider ind.

Hvordan undgår jeg, at risene klistrer til sølvpapiret?

Hvis risene er meget klæbrige, kan du pensle en smule neutral olie på sølvpapiret, før du placerer onigirien derpå. Det gør det nemmere at fjerne papiret uden at rive i risene.

Kan jeg justere smagen?

Ja, mængden af Kewpie mayo, sriracha eller andet fyld kan justeres efter smag. Ønsker du en mildere version, kan du bruge mindre sriracha eller erstatte den med soyasauce.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram