Phở Bò, også bare kendt som Phở, er en ret, som har en særlig plads i alle vietnamesers hjerter. Med 10 timers tilberedning bag sig er det sikkert at sige, at suppen er lavet med kærlighed. Det er en ret, som varmer på selv den koldeste, grå vinterdag. Sammen med friske forårsruller, er Phở nok den mest velkendte og mainstreame ret fra Vietnam.
Nord vs. syd
Phở kommer i flere varianter, men den originale version er helt simpel og har sin oprindelse i Nordvietnam, hvor vietnameserne brugte oksekraftbenene, som franskmændene (fra den franske koloni) smed ud. Sydvietnam har sidenhen piftet den op med urter, hoisinsauce og fuld smæk på smagen.
I kan nok regne ud, at min opskrift er baseret på den sydvietnamesiske, og jeg kunne aldrig drømme om at spise Phở uden min hoisinsauce. På trods af de mange forskellige versioner af suppen, er der ingen tvivl om, at de fleste vietnamesere synes, at den bedste Phở i verden er deres mors.
Nostalgi, barndom og kærlighed i en gryde
Ingefær, kanel og sterneanis – det er måske krydderier, som danskere forbinder med jul. Men når jeg kom hjem fra skole med en løbende næse og kolde, våde fødder af at vade i sneen, så blev jeg mødt af en Phở-aroma, som ikke var til at tage fejl af. Jeg vil vove at påstå, det var bedre end at komme ind til en varm kakao! Men i dag får jeg begge dele – man kan lige så godt få det bedste fra begge verdener.
En Phở-suppe varmer. Som i, virkelig varmer! Det er altså en speciel oplevelse, at sidde i 36 graders varme i Vietnam og spise en brandvarm Phở, mens man sveder. Der kan selv den bedste iskaffe ikke køle én ned. Derfor er det en af de få retter, jeg faktisk synes smager bedst i det danske vejr. Tænk sig, at man skulle høre mig værdsætte den danske kulde.
Hvor kan man købe ind til Phở?
Phở-nudler kan købes i asiatiske og nogle mellemøstlige butikker. På pakken vil der typisk stå ”Bánh Phở”. Vær opmærksom på, at der er to størrelser på nudlernes bredde. Traditionelt, spiser man de nudler, der er 3 mm brede. Er man til nudler, hvor der er lidt mere bid, kan man købe dem, som er 5 mm.
Urter, fiskesauce, hoisinsauce og srirachasauce og krydderier foretrækker jeg at købe i en asiatisk butik, men jeg har set de fleste ting i de store supermarkeder som Føtex og Bilka. Det samme gælder oksekraftben, som oftest står på frost i de større supermarkeder. Har du mulighed for at finde nogle ben hos en slagter, så er det absolut det værd!
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Stjerneanis
- Kanelstang
- Fiskesauce
- Brede risnudler
- Urter
- Bønnespirer
- Hoisinsauce
- Srirachasauce
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Pho Bo
6
40 min
6-12 timer
Ingrediensliste
- Suppe:
1kg oksekraftben
3L vand
1 helt løg, pillet
4 skiver ingefær
2 stjerneanis
1 muskatnød
1 kanelstang
1L vand
1 dl fiskesauce
3 spsk sukker
Salt
- Fyld:
3-400g flade risnudler
700g roastbeef, okseculotte eller anden oksekødsudskæring
- Topping:
2 stængler forårsløg
1 håndfuld koriander
1/2 løg
- Tilbehør:
1 bundt mynte
1 bundt thai basilikum
2 limefrugter, skåret i både
200g bønnespirer
Hoisinsauce
Srirachasauce
Fremgangsmåde
- Sådan laves suppen:
Dæk oksekraftbenene med vand og bring gryden i kog. Lad det koge i 5-10 min.
Skyl benene og gryden. Denne proces fjerner urenhederne og giver en klar suppe.
Kog benene op igen med 3 liter vand. Hvis man ønsker at intensivere smagen, kan man brune det hele løg, ingefær, stjerneanis, muskatnød og kanelstang på en pande uden olie først. Ellers tilføjes de direkte i suppen. Læg et låg på gryden og lad suppen simre i min. 6 timer.
Fjern urenheder fra overfladen hver halve time. Efter 4 timer, fjern ben, løg og krydderier. Tilsæt 1 liter vand til gryden og bring gryden i kog igen.
Tilsæt fiskesauce, sukker og smag til med salt. - Forbered fyldet:
Dæk risnudlerne med kogende vand i en skål i 10 min. Hæld vandet fra og skyl med koldt vand.
Skær oksekødet i små tynde skiver. Her er det bedst at skære ret tyndt og på tværs af kødfibrene, for at få et mørt bid. Et tip er at fryse det ned i 1 time, så det bliver nemmere at skære tynde skiver.
Hak forårsløget og skær det halve løg i skiver, og bland med hakket koriander.
Blancher bønnespirerne. - Servering:
Lynkog oksekødet i den kogende suppen i gryden.
Anret nudler, oksekød og suppe i skåle.
Top med løg, forårsløg og koriander.
Server med urter, lime og saucer til selvbetjening. - Sådan Spises Phở
Ved bordet tilføjer man topping og smager til med saucer:
Pres en limebåd i suppen.
Pil bladene af urterne og kom dem i den varme suppe.
Som ægte sydvietnameser tilføjer du en spiseskefuld hoisinsauce for en dejlig umamismag.
For ekstra dybde i smagen kan man dyppe kødet i små skåle med hoisinsauce og sriracha.
Hvornår kommer man bønnespirerne i?
Det gør man ved servering 🙂