Kogte Æg med Fiskesauce (Trứng Dầm Nước Mắm)

Det var et helt tilfældigt møde tilbage i 2017, der mindede mig om Trứng Dầm Nước Mắm, kogte æg med fiskesauce. Jeg havde haft nogle møder i København, og min mand havde i den anledning annonceret nogle ledige pladser på GoMore til turen hjem til Aarhus.

Og nu burde jeg kreditere GoMore, for de må have skabt flere relationer for folk, der pendler. Tina bookede en plads i sidste øjeblik. Min mand nåede ikke at kigge på hende, da han samlede hende op, men han fandt hurtigt ud af, hun var vietnameser ud fra den måde, hun klappede ham på skulderen, da hun lo. Sådan ler kvinderne i min familie også.

Da de samlede mig op, advarede jeg hende om, at jeg havde taget køresygepiller, så jeg ville nok gå kold inden for 10 minutter. Det skete aldrig. Vi fandt ud af, vi havde for meget at snakke om.

Og der skal ellers meget til for at holde mig vågen, når jeg tager køresygepiller. Min mand har engang måtte løbe med mig løftende over skulderen under en mellemlanding, hvor vi skulle haste os over til næste fly!

Tilbage til rødderne

Tina var jævnaldrende og har boet i en lille landsby i Vietnam de første år af hendes liv. Hun kom fra fattige kår og mindede mig om, at selvom vi var ens, så var vi forskellige. Hun fortalte os, at hun som barn spiste ris med hårdkogte æg og fiskesauce. En fattigmandsret som I efterhånden har opdaget, jeg har en forkærlighed til. Jeg kunne næsten ikke huske retten. Den har sidenhen fået en renæssance og går aldrig i glemmebogen igen. Tak Tina.

I Vietnam spises Trứng Dầm Nước Mắm med andeæg. Den største forskel ligger i, at blommen er større end et hønseæg. Når man spiser de kogte æg, moses den til mindre stykker med en ske, så den fede smag af æggeblomme bliver blandet godt op med den friske fiskesauce dipping. Man kan spise den helt simple og nemme med jasminris og agurkeskiver. Eller som et Family Style måltid med flere forskellige retter.

Det skal du købe i en asiatisk butik

 • Fiskesauce

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Kogte æg med fiskesauce (trung dam nuoc mam)

Portioner

1

Tid

20 min

Ingrediensliste

 • 2 æg

 • 1/2 dl rørsukker

 • 1 hvidløg, finthakket (ikke presset)

 • 1 chilifrugt, finthakket

 • 1 dl varmt vand fra hanen

 • 1/2 dl fiskesauce

 • Saften fra 1 limefrugt

Fremgangsmåde

 • Start med at koge æggene. Blommen må ikke være for blød eller for hård.
  Hæld en passende mængde vand i en gryde og lade det koge op. Når vandet koger, lægges æggene forsigtigt i. Herfra koges de i 8 min på mellemlav varme. Hæld vandet fra og lad æggene ligge i koldt vand, mens du laver fiskesaucen.
 • Rør hvidløg og chili ud i sukkeret i en mellemstor skål. Tryk let på hvidløgene og chili, så de udgiver saft.
 • Tilsæt fiskesauce, vand og limesaft. Rør godt rundt.
 • Pil æggene og skær dem i halve. Placer dem i en skål eller på en lille tallerken. Hæld fiskesauce over æggene, og mos dem let med en ske ved servering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *