Friske Forårsruller / Rispapirruller med Laks

Friske forårsruller eller rispapirruller er en dejlig, frisk ret. I denne opskrift består fyldet af laks, shiitakesvampe, nudler, sprødt grønt og urter. Og som prikken over i'et spises rispapirrullerne med en umami peanut-hoisinsauce. Et nærende måltid som altså ikke går på kompromis med smagen!

De friske forårsruller rulles i rispapir, som jeg foretrækker at købe i asiatiske butikker. Her får man nemlig mest for pengene, og samtidig er kvaliteten bedst. Rispapir af dårlig kvalitet, har enten nemt ved at revne, eller også er det så tykt, at det er sejt at tygge på. Så køb endelig en god type rispapir, gerne dem med vietnamesisk skrift "Bánh Tráng".

 

Samlet tid 1 time 10 minutter
Antal 4

Ingredienser
  

Laks:

  • 20 g tørrede shiitake svampe (ca. 6 stk)
  • 100 g tørrede glasnudler
  • 2 fed hvidløg
  • 1 løg
  • 20 g ingefær
  • 2 spsk neutral olie til stegning
  • 4 spsk soyasauce
  • 4 spsk hoisinsauce
  • 4 spsk vand
  • 1 hel laksefilet (600g)
  • Salt

Hoisinsauce:

  • 2 spsk neutral olie
  • 2 fed hvidløg
  • 2,5 dl hoisinsauce
  • 1,5 dl vand
  • 4 spsk økologisk peanutbutter
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt

Fyld:

  • 1 pakke rispapir
  • 200 g risnudler
  • 2 stk hjertesalater
  • 1 hel agurk
  • 1 bundt mynte
  • 1 bundt koriander
  • 1 bundt thai basilikum
Udskriv

Sådan gør du
 

  • Udblød shiitakesvampene og glasnudlerne i hver sin skål med kogt vand i 10 min.
  • Fjern skallen fra hvidløgene og knus dem. Fjern skallen fra løgene og snit dem i både. Skræl ingefæren og skær dem i tynde strimler.
  • Hæld glasnudlerne og shiitakesvampene ud i et dørslag og klem vandet ud af svampene med hænderne. Fjern den hårde knop i midten vha. en kniv eller en saks. Skær svampene i tynde skiver.
  • Tænd for ovnen på 200 grader.
  • Varm en pande op på mellemhøj varme med lidt olie. Steg hvidløg og løgene let, og tilføj svampe og ingefær. Steg i ca. 8-10 min, til svampene er bløde. Tilsæt vand og smag til med hoisinsauce og soya. Sluk for blusset.
  • Laks:
    Skyl laksen med vand og dup den tør med papir. Læg den i en ovnfast fast med skindet nedad og drys lidt salt over. Fordel saucen og fyldet over laksen. Dæk fadet med sølvpapir og steg i ovnen i ca. 25 min. Sølvpapiret giver en dampeeffekt, og forhindrer fyldet i at tørre ud. Lad laksen køle lidt ned, inden den serveres. Vi vietnamesere spiser altid skindet på fisk, da det indeholder meget smag, men hvis du ikke spiser skind, så fjern det blot.
  • Hoisinsauce:
    Imens tilberedes dyppesaucen til forårsrullerne. Hak hvidløgene fint. Varm olien op i en gryde. Tilsæt hvidløg og steg det gyldent på mellemhøj varme.
    Tilsæt hoisinsauce, vand, peanutbutter, sukker og salt.
    Rør det hele sammen til peanutbutteren er opløst. Hæld saucen over i en ny skål og lad den køle ned til stuetemperatur, inden den serveres.
  • Fyld:
    Mens saucen køler ned, forberedes fyldet. Udblød risnudlerne i en skål med kogende vand i 15 min. Hæld nudlerne i et dørslag og skyl med koldt vand. Lad det dryppe af og køle ned med et viskestykke over skålen. Fjern enderne på salaterne og kasser dem. Skyl bladene og slyng dem. Skær enderne af agurken, og kasser dem. Del agurken i 3 dele og skær dem i tynde stave. Skyl urterne.
  • Servering:
    Anret fyldet i skåle eller tallerkener på bordet, således at man selv kan rulle sine forårsruller, mens man spiser. Sæt fadet med fisken på bordet med en ske til, så man selv kan tage stykker op. Sæt en kande over med kogende vand til at dyppe rispapiret i. Knus peanuts groft. Hæld hoisinsaucen i små skåle til hver person og drys lidt peanuts på toppen. Rul forårsrullerne løbende, mens der spises. Se min guide til hvordan man ruller de perfekte forårsruller.

Tørrede shiitakesvampe findes i asiatiske butikker. De skal blødes op i vand, inden men bruger dem i madlavningen. Svampene udvides i størrelsen, når de er tilberedte, så sørg for at skære dem i mindre stykker. Shiitakesvampe tilfører smag og umami og anvendes ofte i det vegetariske køkken.

Glasnudler er meget tynde og gennemsigtige, og skal ikke forveksles med risnudler, som er hvide. Glasnudler er mere elastiske og har mere bid i sig, hvor risnudlerne er blødere i konsistensen. I denne ret bruges begge dele for at give tekstur til den bløde laks.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Shiitake svampe
  • Tørrede glasnudler
  • Soyasauce
  • Hoisinsauce
  • Rispapir
  • Risnudler
  • Thai basilikum
  • Evt. koriander og mynte

Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

friske forårsruller med laks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram