Friske forårsruller eller rispapirruller er en dejlig, frisk ret. I denne opskrift består fyldet af laks, shiitakesvampe, nudler, sprødt grønt og urter. Og som prikken over i'et spises rispapirrullerne med en umami peanut-hoisinsauce. Et nærende måltid som altså ikke går på kompromis med smagen!
De friske forårsruller rulles i rispapir, som jeg foretrækker at købe i asiatiske butikker. Her får man nemlig mest for pengene, og samtidig er kvaliteten bedst. Rispapir af dårlig kvalitet, har enten nemt ved at revne, eller også er det så tykt, at det er sejt at tygge på. Så køb endelig en god type rispapir, gerne dem med vietnamesisk skrift "Bánh Tráng".
Tørrede shiitakesvampe findes i asiatiske butikker. De skal blødes op i vand, inden men bruger dem i madlavningen. Svampene udvides i størrelsen, når de er tilberedte, så sørg for at skære dem i mindre stykker. Shiitakesvampe tilfører smag og umami og anvendes ofte i det vegetariske køkken.
Glasnudler er meget tynde og gennemsigtige, og skal ikke forveksles med risnudler, som er hvide. Glasnudler er mere elastiske og har mere bid i sig, hvor risnudlerne er blødere i konsistensen. I denne ret bruges begge dele for at give tekstur til den bløde laks.
Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.