Smagfuld suppe med tykke risnudler
Bánh Canh er en udon nudelsuppe, som er en populære spise i Vietnam. Cua betyder krabbe, og er bare en af ud mange variationer. Kan du ikke få fat i krabbe, så slip fantasien løs og smid okse, kylling, and eller tofu i. Min suppe laves på svinestegeben, men man kan fint erstatte med fx kylling.
Mine forældre hører til den første generation af vietnamesere i Danmark. Derfor var der mange essentielle ingredienser, de måtte undvære de første mange år. De var opsatte på, at vi skulle kende til vietnamesisk mad, så de gik i gang med at eksperimentere med, hvordan man lavede mange ting fra bunden. Forestil dig at komme til et land, der ikke havde pasta. Og selvom du aldrig har lavet pasta før, for det køber man jo bare, så skal dine børn smage pasta. Ingen google, ingen kogebøger. Bare trial and error.
Efter nogle forsøg i køkkenet formåede de at lave banh canh nudler. Tykke, lange nudler, som var lavet af mel og lidt tapiocamel for at give det lidt bid. I dag kan man heldigvis købe det hele. Det gør processen betydelig nemmere.
Udon Nudelsuppe i Saigon
Ligesom pho, forårsruller og alle andre retter i Vietnam, så har de forskellige regioner deres egne versioner af Bánh Canh. I Saigon, hvor min familie er fra, er denne version med krabbe en populær street food ret. Jeg må ty mig til krabbekød på dåse, da det er nemmest at få fat i i Danmark. Og pludseligt giver det hele mening, for min søn skal også kende til vietnamesisk mad.
Krabbekød på dåse.
Tip!
Har du ekstra stegeben, så server dem på en tallerken med lidt soya over. Brug spisepinde til at hapse kødet af benene og spis sammen med nudelsuppen.
Når jeg laver banh canh, foretrækker jeg at lave suppen aftenen før. Supper smager næsten altid bedst, når det har stået og trukket en hel nat. Så behøver jeg kun at tilberede fyldet og varme suppen op, når det skal serveres.
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Fiskesauce
- Annatofrø
- Krabbekød
- Udonnudler
- Bønnespirer
- Thai Basilikum (evt også mynte og koriander)
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Banh canh
4 <br>
45 min
4 timer
Ingrediensliste
- Suppe
ca 1 kg svinestegeben
3 liter vand
1 tsk salt
1 helt løg, pillet
4 skiver ingefær
3 liter vand
6 spsk fiskesauce
Salt
Sukker
- Annatoolie (kan udelades eller erstattes med 6 spsk ketchup)
2 spsk annattofrø
1 dl olie
- Ristede løg
1 løg, halveret og skåret i tynde skiver
1 dl olie
- Fyld
Olie til stegning
12 tigerrejer, pillede
1 dåse krabbekød
Annatoolie eller 6 spsk ketchup
Salt
Peber
- Tilbehør
800g udonnudler
Bønnespirer
1 bundt koriander
1 bundt mynte
1 bundt thai basilikum
Suppe
- Kog stegebenene, 3 liter vand og 1 tsk salt i en stor gryde. Når overfladen har samlet skum, tages gryden af blusset. Skyl nu gryden og benene rene. Dette trin fjerner urenheder fra benene, så suppen bliver helt klar.
- Kog nu stegebenene op med 3 liter vand, løg og ingefær. Lad suppen simre på lavt blus i min. 4 timer. 1 gang i timen skimmes urenhederne fra suppens overflade med en ske.
- Tilføj fiskesauce og smag til med salt og sukker. Suppen er nu klar.
Annatoolie (kan udelades)
- Steg olie og annatofrøene på en pande ved lav varme, indtil olien får farve.
- Si frøene fra og kasser dem.
- Tilføj halvdelen af annatoolien i gryden med suppe. Resten gemmes til fyldet.
Ristede løg
- Skil løgene fra hinanden.
- Varm olien op i en pande og steg løgene på middel varme, indtil de er gyldne. Det går hurtigt, så pas på de ikke brænder på. Lad løgene dryppe af på en serviet.
Tilberedning af fyld
- Steg krabbekødet med lidt olie på en pande til det er gennemvarmet. Smag til med salt og peber.
- Tilføj få dråber annatoolie for farve. Flyt krabbekødet over i en skål og stil til side.
- På samme måde steges tigerrejerne på den samme pande til de er gennemstegte.
- Hæld kogende vand over udonnudlerne og lad det stå i 3 minutter. Løsn nudlerne forsigtigt fra hinanden med en spisepind i hver hånd. Si vandet fra.
Nu samles nudelsuppen
- Placer en håndfuld bønnespirer i bunden af skålen. Tilføj nudler, et stykke stegeben, krabbekød og 3 stykker tigerrejer. Hæld suppe i skålen og evt 1 tsk annatoolie for synets skyld. Drys med ristede løg og et par blade fra urterne.
Første hold kogevand, kasserer du det, eller genbruges vandet skummet?
Første hold kasseres. Det trin er udelukke de for at rense benene. 2. hold er selve suppen 🙂