Syltede Gulerødder (Đồ Chua)

Sådan laver du syltede gulerødder

Đồ Chua, syltede gulerødder, oversættes direkte til "syltede ting". Det er et tilbehør, som går igen i rigtig mange retter, heriblandt friske forårsruller, Bánh Mì og Bún. Med det sure og sprøde, komplimenterer Đồ Chua rigtigt mange saltede retter med et frisk twist!

I Vietnam laves det på gulerødder og kinaradis. Kinaradis er lidt sværere at opstøve i Danmark, da det er en sæsonvare, men jeg kan stærkt anbefale at tilføje den, hvis du kan få fat i den.

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 30 minutter

Ingredienser
  

  • 1 spsk salt
  • 1 dl sukker
  • 2 dl eddike
  • 1 dl vand
  • 2 gulerødder, skrællede
Udskriv

Sådan gør du
 

  • Rør salt, sukker, vand og eddike sammen i en mellemstor skål eller et patentglas.
  • Riv gulerødderne på et juliennejern og læg dem i skålen med sylteblandingen.
    Har du ikke et juliennejern, skæres gulerødderne i super tynde skiver og derefter i super tynde strimler.
  • De syltede gulerødder er klar efter 30 minutter.
    Kan opbevares i et patentglas i køleskabet i 1 måned.

Traditionel rivejern vs. juliennejern

Jeg bruger mit asiatiske rivejern til at rive gulerødderne. I Danmark har vi et tilsvarede rivejern, der hedder et juliennejern. Det er i min optik en rigtig god investering, da syltede gulerødder faktisk går igen i mange vietnamesiske retter.

Men hvad kan juliennejernet, som et almindeligt rivejern ikke kan? Et traditionelt rivejern river gulerødderne så fint, at gulerødderne ligger i saft og mister det sprøde bid. Så brug endelig ikke et rivejern!

Juliennejernet laver derimod tynde, firkantede strimler. På den måde får man lange sprøde gulerødder, som giver det perfekte knas i maden. Alternativt kan man skære gulerødderne i super tynde skiver og derefter snitte dem i super tynde strimler.

I al den tid jeg boede hjemme, har jeg aldrig åbnet køleskabet, uden at der var et glas Đồ Chua. Det var en fast stabel, som går til uendeligt mange retter. Vi har især spist det til Karamelliserede Svinekød (Thịt Kho Tiêu), som jo var vores spaghetti og kødsovs. En tommelfingerregel er, at Đồ Chua går til alt saltet kød. En utrolig simpel add-on som tilfører enhver ret noget friskhed, som vi jo kender vietnamesisk mad for.

Hvis du går hen og bliver lige så afhængig af syltede gulerødder, som vi er i vores familie, så lav endelig en dobbeltportion og opbevar det i køleskabet i et patentglas. Holdbarheden er 1 måned.

2 comments on “Syltede Gulerødder (Đồ Chua)”

  1. De her syltede gulerødder er fast i vores køleskab. Super til salat eller sandwich. 👌

  2. Lise Bundgaard siger:

    Jeg har lige lavet dem med regnbuerødder, se er så flotte! Nu glæder jeg mig bare til de skal i baos senere 🤩

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram