Mors Karamelliserede Svinekød (Thịt Kho Tiêu)

Foto: Line Falck

Karamelliserede svinekød er en ret, som har en særlig betydning i vores familie. Min mormor har nemlig lavet den her ret dag ind og dag ud for sine børn, og min mor har hadet den men alligevel kommet til at elske den. Ligesom alle os andre, lærer vi først at værdsætte mors mad, når vi flyver fra reden. Min mor fløj bare til Danmark, og reden syntes temmelig langt væk.

Mors mad er altid bedst

I perioder hvor længslen efter hendes hjemland var allerstørst, fik vi karamelliserede svinekød dag ind og dag ud. Serveret med dampet spidskål og jasminris. En fattigmandsret som er bedst for deres simplicitet. Retter, hvor man har fået mest smag ud af de få ingredienser, der var til rådighed.

Jeg nåede også at køre død i karamelliserede svinekød, da jeg ramte teenageårene. Men jeg genfandt kærligheden for den, da jeg flyttede hjemmefra og var på visit derhjemme. Jeg husker, at jeg var mind-blown over første bid. Ligesom madanmelderen i Disneys Ratatouille, da han spiser sin barndomsret, og smagen er et væld af nostalgi og familie og varme. En ægte comfort food så at sige.

Forb. tid 10 minutter
Samlet tid 40 minutter
Antal 2

Ingredienser
  

  • 350 g nakkekoteletter eller flæsk i skiver
  • 2 spsk olie
  • 2 spsk sukker (til karamelmassen)
  • 2 fed hvidløg, knuste
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk fiskesauce
  • 2 tsk peber
  • 1 dl vand
  • Smag til med salt
  • Pynt
  • 1 håndfuld forårsløg eller koriander, finthakket
Udskriv

Sådan gør du
 

  • Start med at skære svinekødet i små stykker af ca. 1 cm. Bruges der flæsk i skiver, skæres sværdene fra først.
  • Tilsæt olie og 2 spsk sukker i en gryde på mellemhøj varme.
    Det tager et par minutter, inden sukkeret karamelliserer, men hold godt øje, for det kan hurtigt brænde på. Rør ikke i gryden.
  • Når karamellen opnår en mørk rødbrun farve fjernes den fra blusset med det samme.
  • Tilsæt svinekødet og rør det rundt i den varme karamel. Stil nu gryden tilbage på blusset og brun kødet i 1 minut.
  • Tilføj de øvrige ingredienser og lad gryden simre i 40 min. Kasser hvidløgene.
  • Drys med forårsløg eller koriander på toppen. Server med ris eller som en del af en Family Style sammensætning.

Den mest autentiske familieret

Man behøver ikke at være vietnameser for at elske den her ret. Den er nr. 1 på min liste, hvis man vil prøve at spise helt autentisk vietnamesisk mad. Der er nemlig ikke nogle vietnamesere derude, som ikke er vokset op med karamelliserede svinekød, og det er heller ikke en ret, man normalt finder på en vietnamesisk restaurant. Det er ægte comfort food, som kun findes inden for familiens fire vægge.

Karamelliserede svinekød er en god og nem hverdagsret, som kan bikses sammen på kort tid. Jeg laver den tit til min familie, og min 1-årige søn spiser det med stor glæde. De dage hvor det skal gå hurtigt, serverer jeg med friske agurkeskiver og kogte jasminris. Men når vi rigtigt skal hygge med gæster, så serverer jeg karamelliserede svinekød som en del af et Family Style måltid med flere forskellige retter. Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagsret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Fiskesauce

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

23 comments on “Mors Karamelliserede Svinekød (Thịt Kho Tiêu)”

  1. Min absolut livret, får den et par gange om måneden 😋 mums

  2. Jeg har tit lavet den her opskrift - det smager simpelthen fantastisk!
    I dag tilføjede jeg lidt ekstra smag og det blev også rigtig godt: Stjerneanis, ingefær, kanel og laurbærblad (undskyld, hvis jeg på nogen måde har sværtet det vietnamesiske køkken til) 😉

  3. Hej Nina
    Dine opskrifter er bare de bedste - laver du en dag en kogebog stiller jeg mig op som den første i køen efter den🤙🤙

    1. Hej Katja,
      Tusind tak for de søde ord! Det ville jo være drømmen 🙂

  4. Mums! Skal der først to skefuld sukker også bagefter fire skefulde?

    1. Ja, to skefulde til at lave karamelsaucen i starten og 4 skefulde til at smage til 🙂

  5. Hej Nina
    Tror du det vil egne sig som madpakke (kold) til en teen?

    1. Nok ikke, da fedtet fra saucen sætter sig til en ikke så lækker gele 😉

  6. Vi har lavet den her opskrift flere gange, og er vilde med den. Har du erfaring med at lave den med andte typer kød?

    1. Dejligt! Det kan laves med kylling - se fx min opskrift på Ingefær Kylling 🙂

  7. Hvordan egner retten sig til at fryse ned?

  8. Det smager fuldstændig vidunderligt. Jeg skal helt sikkert dykke ned i dine andre opskrifter herinde

  9. Hej Nina

    Lækker ret - har lavet den flere gange herhjemme og altid tilfreds!

    Dog har vi netop lavet den og fået meget sort kød - nærmest forkullet, hvad kan vi have gjort galt?

    1. Hej Thomas,
      Dejligt at høre!
      Er den blevet for sort, kunne det lyde som om, at karamellen har fået lidt for længe på blusset.
      Kh Nina

  10. Hvad menes der med "Kasser hvidløgene." i punk 5?

  11. Er der et alternativ til fiskesauce? Min kæreste har allergi for fisk og skaldyr 🫠

    1. Man kan købe vegansk fiskesauce 🙂 Prøv at google, der er fra lidt forskellige hjemmesider.

  12. Jeg er en virkelig ferm kok. Jeg er meget komfortabel i et køkken, og får så godt som altid mange komplimenter, når jeg laver mad.

    Den her ret er på top tre over retter, jeg har lavet. Hvis ikke det er det bedste, jeg har præsteret i et køkken. Min kæreste og jeg måtte sidde og kigge lidt ud i luften, da vi tog første bid. Hot. Damn.

    Og så er det en undskyldning for at vænne min kæreste til at spise mad med fiskesauce!

    1. Haha! Elsker alt ved den her kommentar. Er glad for, at I havde den oplevelse! Tak fordi du tog dig tid til at skrive. Endelig fyld mere fiskesauce på kæresten!
      kh Nina

  13. Hej,
    Spændende ret - kan den laves forud og så opvarmes?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram