Bánh Mì med Grillet Svinekød (Bánh Mì Thịt Nướng)

En autentisk Bánh Mì

En af de mest ikoniske retter fra Vietnam er uden tvivl en Bánh Mì! Og det er med god grund. Den vietnamesiske sandwich er det perfekte frokostmåltid eller madpakke.

En Bánh Mì sandwich består af en sprød og luftig baguette, som er inspireret af franskmændene. Skorpen er tynd og smuldrende, og i modsætning til de brød vi er vant til herhjemme, er der ikke meget indmad i brødet. Der skal nemlig være plads til fyldet. En traditionel Bánh Mì består af kød, syltede gulerødder, agurk, paté, hjemmerørt mayonnaise og koriander. Fyldet kan varierere med alt fra svin til kylling, oksekød, tofu eller spejlæg. Denne opskrift er lavet med grillet svinekød.

"Bánh Mì" er egentlig betegnelsen for "brød" på vietnamesisk, men efterhånden som sandwichen er blevet så populær, har retten overtaget navnet. I almindelig tale er der altså oftest tale om Bánh Mì sandwichen!

 

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Antal 4

Ingredienser
  

Grillet svinekød

  • 450 g svinekød nakkekoteletter, flæsk i skiver eller ribbensteg
  • ½ løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 2 spsk sukker
  • 3 spsk raps- eller solsikkeolie
  • 4 spsk fiskesauce
  • 1 knivspids peber

Syltede gulerødder

  • 1 spsk salt
  • 1 dl sukker
  • 2 dl eddike
  • 1 dl vand
  • 2 stk gulerødder, skrællede

Mayonnaise

  • 1 æggeblomme
  • 1/2 tsk salt
  • 1 spsk citronsaft eller eddike
  • 1/2 dl raps- eller solsikkeolie

Fyld

  • 4 baguettes
  • 4 spsk soyasauce
  • 1/2 agurk
  • 4 spsk paté kan udelades
  • 1 håndfuld koriander, grofthakket
  • Evt. friske chili, skåret i skiver
Udskriv

Sådan gør du
 

Grillet svinekød:

  • Brug nakkekoteletter hvis du foretrækker en mindre fed smag. Bruges der flæsk i skiver eller ribbensteg, så skær skindet fra først.
  • Skær kødet i tynde skiver og tilføj de øvrige ingredienser til kødet. Kødet skal marinere i 30 min og gerne mere, hvis du har tid.
  • Fordel det marinerede kød i et fad og stil det i en forvarmet ovn. Stil ovnen på 200 grader på grillfunktion. Steg kødet i ca 30-35 min eller til det får en let grillet farve. Vend kødet undervejs.

Syltede gulerødder:

Mayonnaise (kan erstattes med købe mayonnaise):

  • Tilføj æggeblomme, citronsaft og salt i en skål. Pisk det med en håndmixer i 1 minut. Tilføj en teske olie ad gangen, mens der piskes. Stil mayonnaisen i køleskabet til det skal bruges.

Nu samles Bánh Mì’en:

  • Lun baguetterne i ovnen kun lige til brødet bliver sprødt. Skær baguetten op, men skær ikke hele vejen igennem.
  • Kom 1 spsk soyasauce på hver side af baguetten. Smør 2 spsk paté på den ene side, og noget mayonnaise på den anden side. Tilføj så et par agurkestave, det grillede kød, de syltede gulerødder, koriander og evt. chili.

Noter

Bánh Mì hacks:
  • Mariner kødet og lav de syltede gulerødder dagen før for at spare tid.
  • Køb bánh mì brødet i en mellemøstlig butik, når du støder på dem. Frys dem ned, så du har dem ved hånden, når bánh mì-craving trænger sig på.
  • Hvis du har en airfryer, kan du med fordel tilberede kødet i den. 

Hvor køber man Bánh Mì brød?

For at kunne lave en autentisk Bánh Mì så skal man altså have fat i det helt rigtige brød. En vietnamesisk baguette er luftig og let og har en tynd skorpe samt meget lidt indmad.

Jeg køber altid mine brød i en mellemøstlig butik. De har oftest brødene i en klar plastikpose, hvor de står sammen med fladbrød og lignende.

Her er en liste over butikker, som sælger brødet. Tip mig gerne i kommentarsporet, så jeg kan tilføje butikker og byer til listen!

Aarhus:
Istanbul Bageri, Bazar Vest

Randers:
Vika

Kan man fryse brødet ned?

Ja! Det kan de. Det er ikke så tit, jeg lige kommer forbi en mellemøstlig butik efter brød. Så når jeg gør, køber jeg nogle med hjem til fryseren. De tager ikke længe om at tø op, og så skal de blot lunes i ovnen.

Kan man bruge købe mayonnaise?

Hvis man ikke gider at bakse med en hjemmelavet mayo, så kan man godt købe en. Det er ikke helt det samme, men vi kan alle have travlt, så jeg forstår! Jeg kan anbefale mayo fra Kewpie, som har en god og fed smag uden at smage syntetisk. Kewpie findes i asiatiske butikker.

Jeg kan ikke lide paté, kan det udelades?

Man kan sagtens udelade paté, hvis man ikke bryder sig om det. I den originale opskrift bruger man hjemmelavet paté, og personligt synes jeg, at hele sammensætningen med paté giver en hel ny dimension af smag.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Soyasauce (Maggi)

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Noter til opskriften

Man kan med fordel marinere kødet, sylte gulerødderne og lave mayonnaisen dagen før. Så skal svinekødet blot tilberedes, brødet lunes og fyldet skal klargøres. Så er man mere eller mindre klar til at samle sin Bánh Mì sandwich.

8 comments on “Bánh Mì med Grillet Svinekød (Bánh Mì Thịt Nướng)”

  1. Tak for opskriften!
    Hvilken slags paté bruger du? Og hvor køber du det henne?

  2. Hej Nina,

    Jeg E L S K E R vietnamesisk mad og særligt banh mi (⁠。⁠♡⁠‿⁠♡⁠。⁠)
    Hvilken paté bruger du til din bahn mi?

    /Christine

    1. Hej Christine,
      Jeg bruger ikke en særlig. Vist bare den almindelige paté fra Rema 🙂
      kh Nina

  3. Jeg er gravid, og jeg har bare de sygeste cravings efter den sandwich og alt andet på din Instagram!
    Så mit meget vigtige spørgsmål: Hvad er det for noget paté, jeg skal købe/lave?!

    1. Åh jeg føler med dig! <3
      Jeg bruger selv en helt almindelig pate fra Rema, men det er ikke en bestemt en, du skal gå efter.
      kh Nina

  4. Hejsa, jeg undrede mig blot over en ting. Der er en special sauce som nogle kommer oveni deres Bahn Mi som det sidste. En brun tynd sauce, har ledt nettet tyndt og har ik kunne finde noget brugbart. Håber du kan hjælpe. Tak på forhånd

    1. Der findes mange variationer af banh mi. Lige så mange forskellige som der er af sandwiches. Måske du har fået en housinsauce, som er fortynde med vand og smag til med salt og sukker?
      Kh Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram