
En autentisk Bánh Mì
En af de mest ikoniske retter fra Vietnam er uden tvivl en Bánh Mì! Og det er med god grund. Den vietnamesiske sandwich er det perfekte frokostmåltid eller madpakke.
En Bánh Mì sandwich består af en sprød og luftig baguette, som er inspireret af franskmændene. Skorpen er tynd og smuldrende, og i modsætning til de brød vi er vant til herhjemme, er der ikke meget indmad i brødet. Der skal nemlig være plads til fyldet. En traditionel Bánh Mì består af kød, syltede gulerødder, agurk, paté, hjemmerørt mayonnaise og koriander. Fyldet kan varierere med alt fra svin til kylling, oksekød, tofu eller spejlæg. Denne opskrift er lavet med grillet svinekød.
“Bánh Mì” er egentlig betegnelsen for “brød” på vietnamesisk, men efterhånden som sandwichen er blevet så populær, har retten overtaget navnet. I almindelig tale er der altså oftest tale om Bánh Mì sandwichen!
Hvor køber man Bánh Mì brød?
For at kunne lave en autentisk Bánh Mì så skal man altså have fat i det helt rigtige brød. En vietnamesisk baguette er luftig og let og har en tynd skorpe samt meget lidt indmad. Man skal derfor holde sig langt væk fra brød i et dansk supermarked – såfremt man altså vil lave den rigtige Bánh Mì!
Jeg køber altid mine brød i en mellemøstlig butik. De har oftest brødene i en klar plastikpose, hvor de står sammen med fladbrød og lignende. Her er en liste over butikker, som sælger brødet. Tip mig gerne i kommentarsporet, så jeg kan tilføje butikker og byer til listen!
Aarhus:
Istanbul Bageri, Bazar Vest
Randers:
Vika
Kan man fryse brødet ned?
Ja! Det kan de. Det er ikke så tit, jeg lige kommer forbi en mellemøstlig butik efter brød. Så når jeg gør, køber jeg nogle med hjem til fryseren. De tager ikke længe om at tø op, og så skal de blot lunes i ovnen.
Kan man bruge købe mayonnaise?
Hvis man ikke gider at bakse med en hjemmelavet mayo, så kan man godt købe en. Det er ikke helt det samme, men vi kan alle have travlt, så jeg forstår! Jeg kan anbefale mayo fra Kewpie (reklamelink), som har en god og fed uden at smage syntetisk.
Jeg kan ikke lide paté, kan det udelades?
Man kan sagtens udelade paté, hvis man ikke bryder sig om det. I den originale opskrift bruger man hjemmelavet paté, og personligt synes jeg, at hele sammensætningen med paté giver en hel ny dimension af smag.
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Soyasauce (Maggi)
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Banh mi thit nuong
3
1,5 time
Ingrediensliste
- Grillet svinekød
4-500g nakkekoteletter eller flæsk i skiver eller ribbensteg
1/2 løg, finthakket
2 fed hvidløg, finthakket
2 spsk sukker
3 spsk raps- eller solsikkeolie
1 spsk soyasauce
1 knivspids peber
- Syltede gulerødder
1 spsk salt
1 dl sukker
2 dl eddike
1 dl vand
2 gulerødder, skrællede
- Mayonnaise
1 æggeblomme
1/2 tsk salt
1 spsk citronsaft eller eddike
1/2 dl raps- eller solsikkeolie
- Fyld
3 baguettes
3 spsk soyasauce
1/2 agurk
3 spsk paté
1 håndfuld koriander, grofthakket
Evt. friske chili, skåret i skiver
Fremgangsmåde
- Grillet svinekød:
Brug nakkekoteletter hvis du foretrækker en mindre fed smag. Bruges der flæsk i skiver eller ribbensteg, så skær skindet fra først.
Skær kødet i tynde skiver og tilføj de øvrige ingredienser til kødet. Kødet skal marinere i 30 min og gerne mere, hvis du har tid.
Fordel det marinerede kød i et fad og stil det i en forvarmet ovn. Stil ovnen på 200 grader på grillfunktion. Steg kødet i ca 30-35 min eller til det får en let grillet farve. Vend kødet halvvejs igennem. - Syltede gulerødder:
I mellemtiden laves de syltede gulerødder. - Mayonnaise (kan erstattes med købe mayonnaise):
Tilføj æggeblomme, citronsaft og salt i en skål. Pisk det med en håndmixer i 1 minut. Tilføj en teske olie ad gangen, mens der piskes. Stil mayonnaisen i køleskabet til det skal bruges. - Nu samles Bánh Mì’en:
Lun baguetterne i ovnen kun lige til brødet bliver sprødt. Skær baguetten op, men skær ikke hele vejen igennem.
Kom 1 spsk soyasauce på hver side af baguetten. Smør 2 spsk paté på den ene side, og noget mayonnaise på den anden side. Tilføj så et par agurkestave, det grillede kød, de syltede gulerødder, koriander og evt. chili.
Noter til opskriften
Man kan med fordel marinere kødet, sylte gulerødderne og lave mayonnaisen dagen før. Så skal svinekødet blot tilberedes, brødet lunes og fyldet skal klargøres. Så er man mere eller mindre klar til at samle sin Bánh Mì sandwich.

Tak for opskriften!
Hvilken slags paté bruger du? Og hvor køber du det henne?
Jeg bruger en helt alm pate fra Rema 🙂
Hej Nina,
Jeg E L S K E R vietnamesisk mad og særligt banh mi (。♡‿♡。)
Hvilken paté bruger du til din bahn mi?
/Christine
Hej Christine,
Jeg bruger ikke en særlig. Vist bare den almindelige paté fra Rema 🙂
kh Nina
Jeg er gravid, og jeg har bare de sygeste cravings efter den sandwich og alt andet på din Instagram!
Så mit meget vigtige spørgsmål: Hvad er det for noget paté, jeg skal købe/lave?!
Åh jeg føler med dig! <3
Jeg bruger selv en helt almindelig pate fra Rema, men det er ikke en bestemt en, du skal gå efter.
kh Nina