
Gua Bao Boller med Glaseret Svinekød: En Asiastisk Trend
Når noget mad først bliver populært et sted i Asien, så spreder det sig i løbet af nul komma fem til alle de andre lande. Asien er real life TikTok. Mit første møde med bao boller fandt sted på min rejse til Singapore i 2016. Jeg fandt mig selv for første gang ved en lokal food court, hvor synet af bao bollerne fyldte et helt hjørne med en tilsvarende kø af menneskerne. Dengang mindes jeg ikke at have stødt på baos i Danmark, men i dag er bao-trenden eksploderet, og i dag er de lækre, dampede boller nærmest uundgåelige.
Selvom jeg normalt laver vietnamesisk mad til bloggen, så blev jeg enig med mig selv om, at bao boller er så trendy i Asien, at de er blevet en del af madkulturen – også i Vietnam. Ligesom lasagne, pizza og nachos er blevet i Danmark. Og hurra for det! Hvis der er noget, jeg elsker, så er det hvordan oplevelser og rejser kan have indflydelse på ens liv efter rejsen.
Gua Bao Boller
Også kendt som ”gua bao” eller ”kinesiske dampede boller,” er en populær asiatisk ret, hvor bløde og luftige boller fyldes med kød, grøntsager og typisk noget sauce. Den dampede bolle er blød og luftig og er den perfekte kontrast til det saftige, sprøde fyld. Bao boller serveres typisk som gadekøkkenmad eller som en del af et større asiatisk måltid. Hvis du vil lave bao boller fra bunden, kan du følge min opskrift her.
Frosne købe-baos
Hvis du har travlt eller bare ikke orker at lave baos fra bunden, så er der ingen skam i at købe baos på frost hos din asiatiske købmand. De er gode at have i fryseren, så man bare kan hive dem op og smide dem i en damper, når bao-cravingen trænger sig på.
Glaseret Svinekød: Et Særligt Twist
I denne opskrift tilføjer jeg glaseret svinekød til de dampede bao boller. Jeg anvender flæsk i skiver, da det er nemt at finde i alle supermarkeder. Først steges svinekødet så det bliver gyldent. Derefter koges det mørt og vendes i en lækker sauce, der giver kødet en lækker glaze. Bao bollerne serveres med friske grøntsager, koriander, peanuts og chilisauce – efter temperament, naturligvis.
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Evt. frosne baos, hvis du ikke vil lave dem selv
- Hoisinsauce
- Soyasauce
- Srirachasauce
- Evt Kewpie mayonnaise
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Dampede Bao med glaseret svinekød
8 bao boller
45 min
Ingrediensliste
8 hjemmelavede eller frosne købe baos
400g flæsk i skiver
Olie til stegning
- Syltede rødløg
1 stort eller 2 små rødløg
1 dl eddike
1/2 dl vand
1/2 dl sukker
- Sauce
4 spsk hoisinsauce
6 spsk soyasauce
2 spsk limesaft
2 tsk srirachasauce
4 spsk sukker
- Fyld
1/2 agurk, skåret i skiver
1/2 rød peber, skåret i strimler
1 håndfuld koriander
1 håndfuld peanuts
Srirachachili
Mayonnaise (Jeg bruger Kewpie)
Fremgangsmåde
- Hvis du laver min opskrift på Hjemmelavede Bao Boller, så påbegynd denne opskrift på fyldet, når bolledejen hæver for første gang. Form bollerne, mens svinekødet koger. Damp først bollerne, når svinekød er færdigtilberedt.
- Syltede løg:
Skær rødløget i tynde ringe.
Kombiner eddike, vand og sukker i en gryde. Opvarm blandingen og rør, indtil sukkeret opløses. Hæld blandingen over løgene. - Svinekødsfyld:
Skær skindet af flæsken og kasser det.
Steg skiverne på en varm pande i en generøs mængde olie, indtil de er gyldne og gennemstegte på begge sider. Hæld eventuel overskydende olie fra. Dæk kødet med vand og bring det i kog. Skru ned for blusset og lad panden simre i 30 min med låg på.
I en skål, blandes hoisinsauce, soyasauce, limesaft, srirachasauce og sukker for at lave saucen.
Når svinekødet har kogt, hældes vandet fra. Tænd for blusset på høj varme og tilsæt saucen til det stegte flæsk og lad det simre i et par minutter, indtil det er reduceret til en karamelliseret sauce. Tag af varmen. - Damp dine baos i en dampgryde, dampindsats eller bambusdamper i 8-10 minutter.
- Samling af baos:
Åbn forsigtigt bao bollerne.
Put srirachachili og mayo på indersiderne efter smag.
Placer agurkeskiver, rød peber, syltede løg og en skive stegt flæsk i hver bolle.
Top med grofthakket koriander og knuste peanuts.
Gentag processen for hver bao og server straks.
