Dampede Bao med Glaseret Svinekød

Gua Bao Boller med Glaseret Svinekød: En Asiatisk Trend

Når noget mad først bliver populært et sted i Asien, så spreder det sig i løbet af nul komma fem til alle de andre lande. Asien er real life TikTok. Mit første møde med bao boller fandt sted på min rejse til Singapore i 2016. Jeg fandt mig selv for første gang ved en lokal food court, hvor synet af bao bollerne fyldte et helt hjørne med en tilsvarende kø af menneskerne.  Dengang mindes jeg ikke at have stødt på baos i Danmark, men i dag er bao-trenden eksploderet, og i dag er de lækre, dampede boller nærmest uundgåelige.

Selvom jeg normalt laver vietnamesisk mad til bloggen, så blev jeg enig med mig selv om, at bao boller er så trendy i Asien, at de er blevet en del af madkulturen – også i Vietnam. Ligesom lasagne, pizza og nachos er blevet i Danmark. Og hurra for det! Hvis der er noget, jeg elsker, så er det hvordan oplevelser og rejser kan have indflydelse på ens liv efter rejsen.

 

Forb. tid 45 minutter
Antal 8

Ingredienser
  

  • 8 hjemmelavede eller frosne købe baos
  • 400 g flæsk i skiver
  • Olie til stegning

Syltede rødløg

  • 1 stort eller 2 små rødløg
  • 1 dl eddike
  • 1/2 dl vand
  • 1/2 dl sukker

Sauce

  • 4 spsk hoisinsauce
  • 6 spsk soyasauce
  • 2 spsk limesaft
  • 2 tsk srirachasauce
  • 4 spsk sukker

Fyld

  • 1/2 agurk, skåret i skiver
  • 1/2 rød peber, skåret i strimler
  • 1 håndfuld koriander
  • 1 håndfuld peanuts
  • Srirachachili
  • Mayonnaise (Jeg bruger Kewpie)
Udskriv

Sådan gør du
 

  • Hvis du laver min opskrift på Hjemmelavede Bao Boller, så påbegynd denne opskrift på fyldet, når bolledejen hæver for første gang. Form bollerne, mens svinekødet koger. Damp først bollerne, når svinekød er færdigtilberedt.
  • Syltede løg:
    Skær rødløget i tynde ringe.Kombiner eddike, vand og sukker i en skål. Rør indtil sukkeret opløses. Hæld blandingen over løgene.
  • Glaseret svinekød:
    Skær skindet af flæsken og kasser det.
    Steg skiverne på en varm pande i lidt olie, indtil de er gyldne og gennemstegte på begge sider. Dæk kødet med vand og bring det i kog. Skru ned for blusset og lad panden simre i 25 min med låg på.
  • Imens laves saucen til svinekødet:
    I en skål, blandes hoisinsauce, soyasauce, limesaft, srirachasauce og sukker for at lave saucen.
    Skær agurk og rød peber i tynde stave. Hak korianderen groft.
  • Når svinekødet har kogt, hældes vandet fra. Tænd for blusset på høj varme og tilsæt saucen til det stegte flæsk og lad det simre i et par minutter, indtil det er reduceret til en karamelliseret sauce. Tag af varmen.
  • Damp dine baos i en dampgryde, dampindsats eller bambusdamper i 8-10 minutter.
  • Samling af baos:
    Åbn forsigtigt bao bollerne.
    Put srirachachili og mayo på indersiderne efter smag.
    Placer agurkeskiver, rød peber, syltede løg og en skive stegt flæsk i hver bolle.
    Top med grofthakket koriander og knuste peanuts.
    Gentag processen for hver bao og server straks.

Gua Bao Boller

Også kendt som ”gua bao” eller ”kinesiske dampede boller,” er en populær asiatisk ret, hvor bløde og luftige boller fyldes med kød, grøntsager og typisk noget sauce. Den dampede bolle er blød og luftig og er den perfekte kontrast til det saftige, sprøde fyld. Bao boller serveres typisk som gadekøkkenmad eller som en del af et større asiatisk måltid. Hvis du vil lave bao boller fra bunden, kan du følge min opskrift her.

Frosne købe-baos

Hvis du har travlt eller bare ikke orker at lave baos fra bunden, så er der ingen skam i at købe baos på frost hos din asiatiske købmand. De er gode at have i fryseren, så man bare kan hive dem op og smide dem i en damper, når bao-cravingen trænger sig på.

Glaseret Svinekød: Et Særligt Twist

I denne opskrift tilføjer jeg glaseret svinekød til de dampede bao boller. Jeg anvender flæsk i skiver, da det er nemt at finde i alle supermarkeder. Først steges svinekødet så det bliver gyldent. Derefter koges det mørt og vendes i en lækker sauce, der giver kødet en lækker glaze. Bao bollerne serveres med friske grøntsager, koriander, peanuts og chilisauce – efter temperament, naturligvis.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Evt. frosne baos, hvis du ikke vil lave dem selv
  • Hoisinsauce
  • Soyasauce
  • Srirachasauce
  • Evt Kewpie mayonnaise

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Bao med svinekød

7 comments on “Dampede Bao med Glaseret Svinekød”

  1. kan kødet steget og koges dagen i forvejen, og så glaseres, når man skal bruge det ?

    Har du erfaring med, hvor længe rejechipsene kan holde sig når de er friterede, hvis de opbevares rigtigt.

    Tak for fin inspiration til det lækreste mad.

    1. Til dit første spørgsmål, er svaret ja, det kan du godt 🙂

      De kan holde længe, måske 2-3 uger uden de bliver bløde. Herhjemme bliver de dog spist inden da 🙂

    2. En virkelig dejlig ret. Selv de selektive børn spiste lystigt.

  2. Maria Bøg-Skov siger:

    Kære Nina.

    Idag var 2. Gang jeg forsøgte mig med en af dine opskrifter. Nu var jeg lidt spændt på om mine kræsne børn ville spise noget. Men de smagte på det hele idag. Særligt gua bao bollerne blev spist i stor stil.
    Tak for en god opskrift.

    Mvh Maria

    1. Kære Maria,
      Hvor er det dejligt at høre! Det er også min erfaring, at børn elsker den ret! 🙂

  3. Passer din karamelliserede gris også til bao? Eller er det bedst med glaseret gris?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram