Hjemmelavede Bao Boller

Min kærlighed til bao boller startede på en uforglemmelig rejse til Singapore i 2016. Imellem Singapores pulserende gader og høje skyskrabere fandt jeg mig selv i en af de mange lokale food courts, hvor jeg for første gang stødte på og smagte den vidunderlige bao. Dengang var baos slet ikke en ting herhjemme i Danmark, og man må sige, at bao trenden ellers har spredt sig hurtigt siden!

Bao boller, også kendt som ”gua bao” eller "kinesiske dampede boller," er en populær asiatisk ret. Typisk fylder man bollerne med forskellige ingredienser som svinekød, grøntsager og sauce. Disse lækre boller har en blød og luftig tekstur, der giver en skøn kontrast til det saftige fyld. Bao bollerne serveres ofte som gadekøkkenmad eller som en del af et større måltid. Selvom jeg ofte køber frosne baos fra den lokale asiatiske butik, er de faktisk nemme og billige at lave selv. Lav nogle til fryseren, så er de så nemme at hive frem på en travl dag.

Forb. tid 30 minutter
Samlet tid 2 timer 30 minutter
Antal 15

Ingredienser
  

  • 500 g hvedemel
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk tørgær
  • 1 tsk bagepulver
  • 300 ml varmt vand
  • 1 spsk vegetabilsk olie
  • Olie til pensling
  • 15 stk udklippet bagepapir (ca. 12x12cm)
Udskriv

Sådan gør du
 

  • I en stor røreskål blandes hvedemel, sukker, salt, tørgær og bagepulver sammen.
    Tilsæt gradvist det varme vand, mens røremaskinen rører konstant for at undgå klumper. Tilsæt vegetabilsk olie og ælt dejen i cirka 10 minutter på røremaskine, indtil den er glat og elastisk.
    Placer dejen i en let olieret skål. Dæk den med et fugtigt klæde og lad den hæve i cirka 1 time, indtil den er fordoblet i størrelse.
  • Del dejen i små stykker á ca. 50 g hver. Niv dejen sammen så den strammes op til en lille bold. Rul hver bold ud til en cirkel med en kagerulle, omkring 10-12 cm i diameter, og pensl let med olie.
    Fold dejen forsigtigt over på midten, så du har en halvmåneform. Placer hver bao på et firkantet stykke bagepapir.
    Lad bollerne hæve i yderligere 30 minutter under et klæde.
  • Damp bollerne i en dampgryde, en dampindsats eller en bambusdampkurv. Placer bollerne i dampkogeren og damp over kogende vand i cirka 8-10 minutter, indtil de er hævede og faste.
    Server bao bollerne varme - se min opskrift på Dampede Bao med Glaseret Svinekød.

Hjemmelavet vs. Butikskøbt

Købe baos er ret bekvemme i en travl hverdag. Men det er ikke alle steder i landet, at de er til at finde. Jeg vil med denne opskrift vise dig, hvor nemt og økonomisk det kan være at lave dine egne bao boller.

Jeg guider dig igennem med trin-for-trin instruktioner og sikrer, at processen er letforståelig. Du vil hurtigt indse, hvor nemt det er, og hvor meget du kan spare ved at lave dem selv!

Dampning af bao boller

En central del af denne opskrift er brugen af en damper. Man kan bruge en dampgryde, en dampindsats eller en bambusdamper. Når man damper bao bollerne får de deres karakteristiske tekstur og smag.

Det mest økonomiske er anskaffe dig en bambusdamper.

Den kan nemt erhverves i de fleste asiatiske supermarkeder eller online. Ud over at være afgørende for denne opskrift, er bambusdamperen også fantastisk til andre retter som dumplings eller grøntsager.

Tips til perfekte baos

Hvis man har tid og gerne vil kæle lidt ekstra for sine baos:

  • For de bedste baos, hvor brødet bliver helt fluffy og luftige, så brug hvedemel med lavt proteinindhold (10g protein pr 100g). Jeg bruger Gluten Flour, som findes mange steder. Bl.a. i Netto og Føtex.
  • Du kan erstatte halvdelen af vandet med mælk. Det giver bollen en dejlig blød tekstur. Jeg bruger selv havremælk, da mine drenge er allergiske over for mælkeproteiner.

Fyld i bao boller

Du kan fylde dine baos op med dit foretrukne fyld. Du kan også se min opskrift på Dampede Bao med Glaseret Svinekød.

Opbevaring af bao boller

Bollerne opbevares på køl i 5-6 dage. Bollerne er bedst, hvis de genopvarmes et par minutter i en damper, men man kan også varme dem i en mikrobølgeovn. Bao bollerne er frysevenlige og skal optøs, inden de genopvarmes.

4 comments on “Hjemmelavede Bao Boller”

  1. Hej
    Vi lavede din bao boller i går. De smagte super godt, men desværre faldt de sammen lige så snart, jeg løftede låget til damperen. Jeg prøvede at give dem længere tid, men det hjalp ikke. Har du ideer til, hvad jeg har gjort galt? Heldigvis var smagen stadig god, de var bare ikke særlig flotte.
    Hilsen Christa

    1. Hej Christina,
      Det kan skyldes flere ting. En af de mest almindelige årsager er, hvis der ligger for meget vand i damperen. Når du damper, vil der løbe vand ned fra låget, så det jeg gør er, at jeg lægger et viskestykke mellem damperen og låget. På den måde drypper der ikke vand på baosne. Prøv det ad. Jeg håber, det hjælper.
      Kh Nina

  2. Maria Bøg-Skov siger:

    Kære Nina.
    Tak for din fine hjemmeside.
    Jeg har været på jagt efter frosne gua bao, men har måtte give op.
    Kan man mon bage dem via damp i ovn?
    Mvh Maria

    1. Mange tak 🙂

      Det har jeg ikke prøvet, men jeg forestiller mig, det ikke er helt så godt som en rigtig damper, da bollen skal dampes på begge sider. En bambusdamper er dog ret billig, hvis du vil investere i sådan en. Og hvis du ellers har tålmodighed, så kan en si over en gryde med vand og med låg på også gøre det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram