Min kærlighed til bao boller startede på en uforglemmelig rejse til Singapore i 2016. Imellem Singapores pulserende gader og høje skyskrabere fandt jeg mig selv i en af de mange lokale food courts, hvor jeg for første gang stødte på og smagte den vidunderlige bao. Dengang var baos slet ikke en ting herhjemme i Danmark, og man må sige, at bao trenden ellers har spredt sig hurtigt siden!
Bao boller, også kendt som ”gua bao” eller "kinesiske dampede boller," er en populær asiatisk ret. Typisk fylder man bollerne med forskellige ingredienser som svinekød, grøntsager og sauce. Disse lækre boller har en blød og luftig tekstur, der giver en skøn kontrast til det saftige fyld. Bao bollerne serveres ofte som gadekøkkenmad eller som en del af et større måltid. Selvom jeg ofte køber frosne baos fra den lokale asiatiske butik, er de faktisk nemme og billige at lave selv. Lav nogle til fryseren, så er de så nemme at hive frem på en travl dag.
Købe baos er ret bekvemme i en travl hverdag. Men det er ikke alle steder i landet, at de er til at finde. Jeg vil med denne opskrift vise dig, hvor nemt og økonomisk det kan være at lave dine egne bao boller.
Jeg guider dig igennem med trin-for-trin instruktioner og sikrer, at processen er letforståelig. Du vil hurtigt indse, hvor nemt det er, og hvor meget du kan spare ved at lave dem selv!
En central del af denne opskrift er brugen af en damper. Man kan bruge en dampgryde, en dampindsats eller en bambusdamper. Når man damper bao bollerne får de deres karakteristiske tekstur og smag.
Det mest økonomiske er anskaffe dig en bambusdamper.
Den kan nemt erhverves i de fleste asiatiske supermarkeder eller online. Ud over at være afgørende for denne opskrift, er bambusdamperen også fantastisk til andre retter som dumplings eller grøntsager.
Hvis man har tid og gerne vil kæle lidt ekstra for sine baos:
Du kan fylde dine baos op med dit foretrukne fyld. Du kan også se min opskrift på Dampede Bao med Glaseret Svinekød.
Bollerne opbevares på køl i 5-6 dage. Bollerne er bedst, hvis de genopvarmes et par minutter i en damper, men man kan også varme dem i en mikrobølgeovn. Bao bollerne er frysevenlige og skal optøs, inden de genopvarmes.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.
Hej
Vi lavede din bao boller i går. De smagte super godt, men desværre faldt de sammen lige så snart, jeg løftede låget til damperen. Jeg prøvede at give dem længere tid, men det hjalp ikke. Har du ideer til, hvad jeg har gjort galt? Heldigvis var smagen stadig god, de var bare ikke særlig flotte.
Hilsen Christa
Hej Christina,
Det kan skyldes flere ting. En af de mest almindelige årsager er, hvis der ligger for meget vand i damperen. Når du damper, vil der løbe vand ned fra låget, så det jeg gør er, at jeg lægger et viskestykke mellem damperen og låget. På den måde drypper der ikke vand på baosne. Prøv det ad. Jeg håber, det hjælper.
Kh Nina
Kære Nina.
Tak for din fine hjemmeside.
Jeg har været på jagt efter frosne gua bao, men har måtte give op.
Kan man mon bage dem via damp i ovn?
Mvh Maria
Mange tak 🙂
Det har jeg ikke prøvet, men jeg forestiller mig, det ikke er helt så godt som en rigtig damper, da bollen skal dampes på begge sider. En bambusdamper er dog ret billig, hvis du vil investere i sådan en. Og hvis du ellers har tålmodighed, så kan en si over en gryde med vand og med låg på også gøre det 🙂