Hjemmelavet Vietnamesisk Lemonade (Đá Chanh)

Foto af Line Falck / linefalck.dk

Min opskrift på vietnamesisk lemonade med lime

Lad mig male et billede for jer.

36 graders tropisk hede. Høj luftfugtighed. Den eneste brise, der er at fange, kommer fra en elektrisk fane, der blæser. Fra højre til venstre. Venstre til højre. Heldigvis er der en kaffedame på hvert hjørne i Saigon. Og kaffedamen sælger ikke kun kaffe. I sin lille mobile stand, som står på hjul har hun lottokuponer, simkort, mundbind, læskedrikke – og naturligvis den ikoniske iskaffe. Men til de dage hvor tørsten er størst, og en iskaffe ikke rækker, så kan man vide sig sikker på, at en vietnamesisk lemonade er dagens helt i skysovs. Altid friskpresset for øjenene af dig og lavet på de grønneste limefrugter. Dertil et glas hvor der er flere isterninger, end der er lemonade. Men sådan er det, når der nu engang er 36 grader varmt.

Samlet tid 10 minutter
Antal 1

Ingredienser
  

  • 2 usprøjtede limefrugter
  • 4 spsk rørsukker
  • 1,5 dl vand
  • 1 stilk mynte
  • Isterninger
Udskriv

Sådan gør du
 

  • Skyl limefrugterne, skær dem i både (og en enkelt skive til pynt), og klem saften ud af dem ned i et højt glas. Tilføj rørsukker og vand, og rør godt rundt med en ske, indtil sukkeret er helt opløst. Smag på blandingen, og tilføj mere sukker, hvis du ønsker en sødere lemonade. Fyld glasset med isterninger, stik et sugerør i, pynt med limeskiven, og server straks.

Drik den klassiske lemonade eller pift den op

Ønsker man liiige et lille kick, så tøv ikke med en lille sjat vodka eller rom. Prøv også at erstatte vand med danskvand. Næsten en mojito med et vietnamesisk twist.

Forskellen på lime og citron

I Danmark bruger man langt oftere citron end lime. Men hvad er forskellen egentlig?
Limefrugten stammer fra Sydøstasien, og det er derfor flittigt anvendt i det asiatiske køkken. Det er måske svært at smage forskel på de to citrusfrugter, men jeg kan garantere, at du vil kunne smage forskel i en lemonade. Laver man hjemmelavet lemonade med citroner, bliver den nemlig mere bitter i smagen. Derfor foretrækker jeg til enhver tid at bruge lime. Også i alt andet mad og salater!

Tips til hjemmelavet lemonade!

Sørg for at lave rigeligt med isterninger. Den hjemmelavede lemonade er allerbedst, når den er iskold. Jeg fylder hele mit glas op med isterninger, inden jeg hælder lemonaden i.

Jeg har lært at skære lime af min mor, og i mit hovede er det den eneste rigtige måde at gøre det på. Min mand skærer konsekvent limefrugten i både med det hvide på, og jeg dør indeni hver gang. Hvis man skærer siderne af uden at ramme midten, er man efterladt med det, der ville svare til kernehuset i et æble. Kasser det. Derefter er det nemmere at presse alt limesaften ud af limebådene.

Simpelt og lækkert

Lime, sukker, vand og isterninger. Helt simpelt, ingen hokus pokus. Enhver kan altså score nogle pluspoint her. Og skal man være lidt fancy, så smid en stængel citrongræs i din hjemmelavede lemonade. Bank den lige først med en kagerulle - det giver den dejligste duft. Man kan justere i blandingsforholdet af sukker og lime afhængig af, om man er til det sure eller det søde. 

Vietnamesisk lemonade går åndssvagt godt til alt vietnamesisk mad. I Vietnam drikker vi det sammen med maden. Der er noget over det sure, søde og friske, som komplimenterer med smagene fra en Pho, friske forårsruller, ja faktisk alt! 

2 comments on “Hjemmelavet Vietnamesisk Lemonade (Đá Chanh)”

  1. Hej, jeg er ikke helt sikker på, jeg forstår hvordan du skærer en limefrugt ud. Kan du forklare det, evt med et foto? Den lemonade skal prøves!

    1. Jeg skærer den i både, og så skærer jeg det hvide fra, så er det nemmere at presse saft ud 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram