Foto af Line Falck / linefalck.dk
Vietnamesisk Mangosalat med Rejechips er en af mine go-to sommerretter. Urterne i salaten giver den friske smag, som man kender i det vietnamesiske køkken. Jeg elsker det søde, det sprøde, det saltede, det sure - ja, alt det, jeg elsker ved en god salat.
For at denne salat skal være lækker i konsistensen, så skal der snittes super fine strimler. Det er ikke mange, jeg har stødt på i Danmark, som kan snitte så tyndt som vietnameserne. Derfor kan jeg virkelig anbefale at bruge et asiatisk rivejern. Det gør jeg selv, da det går meget hurtigt. Jeg bruger også mit rivejern til syltede gulerødder, som bruges spises til mange af vores retter.
I Vietnam består den traditionelle mangosalat af vietnamesisk koriander. Den har en skarp, spids smag. Men det giver en unik smag til salaten. Kan man ikke finde vietnamesisk koriander, vil jeg anbefale at erstatte det med mynte og koriander, som nemt kan findes i et supermarked.
Rejechips kan købes i rå form i asiatiske butikker. Herefter skal de blot frituresteges i olie og dryppe af på papir (se video længere nede). Det smager helt anderledes og meget bedre, når man laver det selv! I Vietnam spiser man rejechips til salater og også bare som en øl-snack.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.
Tip!
Rist peanuts på panden, hvis du har tid. Det giver en lækker røget smag.
Drys en håndfuld ristet løg på toppen lige inden servering
Oksekødet kan skiftes ud med fx kogt kylling eller kogte tigerrejer.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.