Vietnamesisk Mangosalat med Rejechips (Gỏi Xoài Thịt Bò)

Foto af Line Falck / linefalck.dk

Den perfekte forret eller side dish

Vietnamesisk Mangosalat med Rejechips er en af mine go-to sommerretter. Urterne i salaten giver den friske smag, som man kender i det vietnamesiske køkken. Jeg elsker det søde, det sprøde, det saltede, det sure - ja, alt det, jeg elsker ved en god salat.

Snit i super tynde strimler

For at denne salat skal være lækker i konsistensen, så skal der snittes super fine strimler. Det er ikke mange, jeg har stødt på i Danmark, som kan snitte så tyndt som vietnameserne. Derfor kan jeg virkelig anbefale at bruge et asiatisk rivejern. Det gør jeg selv, da det går meget hurtigt. Jeg bruger også mit rivejern til syltede gulerødder, som bruges spises til mange af vores retter.

Forb. tid 45 minutter
Antal 1

Ingredienser
  

Rejechips

  • ca. 30 rå rejechips
  • 3 dl rapsolie

Fyld

  • 1 rødløg
  • 1/2 spidskål
  • 1 umoden mango
  • 1 stor gulerod
  • 2 håndfulde vietnamesisk koriander (eller en blanding af mynte og koriander)

Marinade

  • 3 spsk lime
  • 3 spsk fiskesauce
  • 3 spsk sukker
  • 4 spsk vand

Oksekød

  • 300 g tykstegsbøf eller roastbeef
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk olie til stegning
  • Salt og peber

Topping

  • Koriander
  • Peanuts
Udskriv

Sådan gør du
 

  • Rejechips:
    Varm olien op i en gryde på middelhøj varme. Olien er klar, når det bobler omkring en tandstik eller en spisepind. Læg 2-3 rejechips i olien ad gangen, og lad dem folde sig ud – det tager 10-20 sekunder. Vend dem med en spisepind eller en tang, og steg dem let gyldne på begge sider. Læg dem på et stykke køkkenrulle til afdrypning.
  • Pil løget, og skær det i papirtynde både. Læg løgbådene i en skål, dæk dem med vand, og lad dem trække i 10 minutter for at reducere den skarpe smag. Afdryp. Skyl spidskålen, og snit den fint. Flæk mangoen, fjern stenen, og skær kødet i papirtynde strimler. Skræl guleroden, og skær den i strimler. Bland de snittede grøntsager sammen i en skål.
  • Sauce:
    Rør ingredienserne til saucen sammen i en anden skål, hæld den over salaten, og rør godt sammen.
  • Oksekød:
    Skær kødet i papirtynde skiver. Knus de upillede hvidløg med en kniv. Steg hvidløgene i olie på en pande i et par minutter, til de er let brændte – det får aromaerne ud af hvidløgene og danner en skøn hvidløgsolie. Kassér hvidløgene, skru op for varmen, og steg oksekødet kort, til det netop er gennemstegt. Krydr med salt og peber.
  • Servering:
    Anret salaten på et fad, og fordel oksekødet ovenpå. Drys med plukket koriander og grofthakkede peanuts, og servér med rejechips.
  • Tip:
    Hvis du har et juliennejern, går det hurtigt med at skære grøntsagerne og mangoen i strimler.
    Ønsker du en mere spicy salat, kan du tilsætte 2 finthakkede chilier.
    I Vietnam spiser man retten ved at lægge lidt salat op på en rejechip vha. spisepinde og hapse maden i grådige mundfulde.

Vietnamesisk koriander

Vietnamesisk koriander

I Vietnam består den traditionelle mangosalat af vietnamesisk koriander. Den har en skarp, spids smag. Men det giver en unik smag til salaten. Kan man ikke finde vietnamesisk koriander, vil jeg anbefale at erstatte det med mynte og koriander, som nemt kan findes i et supermarked.

Hjemmelavede rejechips

Rejechips kan købes i rå form i asiatiske butikker. Herefter skal de blot frituresteges i olie og dryppe af på papir (se video længere nede). Det smager helt anderledes og meget bedre, når man laver det selv! I Vietnam spiser man rejechips til salater og også bare som en øl-snack.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Vietnamesisk koriander (kan erstattes med mynte og koriander)
  • Fiskesauce
  • Evt. frisk chili
  • Rejechips

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.

Tip! 

Rist peanuts på panden, hvis du har tid. Det giver en lækker røget smag. 

Drys en håndfuld ristet løg på toppen lige inden servering

Oksekødet kan skiftes ud med fx kogt kylling eller kogte tigerrejer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram