
Foto af Line Falck / linefalck.dk
Den perfekte forret eller side dish
Vietnamesisk Mangosalat med Rejechips er en af mine go-to sommerretter. Urterne i salaten giver den friske smag, som man kender i det vietnamesiske køkken. Jeg elsker det søde, det sprøde, det saltede, det sure – ja, alt det, jeg elsker ved en god salat.
Snit i super tynde strimler
For at denne salat skal være lækker i konsistensen, så skal der snittes super fine strimler. Det er ikke mange, jeg har stødt på i Danmark, som kan snitte så tyndt som vietnameserne. Derfor kan jeg virkelig anbefale at bruge et asiatisk rivejern (reklamelink). Det gør jeg selv, da det går meget hurtigt. Jeg bruger også mit rivejern til syltede gulerødder, som bruges spises til mange af vores retter.
Vietnamesisk koriander

I Vietnam består den traditionelle mangosalat af vietnamesisk koriander. Den har en skarp, spids smag. Men det giver en unik smag til salaten. Kan man ikke finde vietnamesisk koriander, vil jeg anbefale at erstatte det med mynte og koriander, som nemt kan findes i et supermarked.
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Vietnamesisk koriander (kan erstattes med mynte og koriander)
- Fiskesauce
- Evt. frisk chili
- Rejechips
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.
Vietnamesisk mangosalat med rejechips (Goi xoai thit bo)
1
45 min
Ingrediensliste
- Rejechips
ca. 30 rå rejechips
3 dl rapsolie
- Fyld
1 rødløg
1/2 spidskål
1 umoden mango
1 stor gulerod
2 håndfulde vietnamesisk koriander (eller en blanding af mynte og koriander)
- Marinade
3 spsk lime
3 spsk fiskesauce
3 spsk sukker
4 spsk vand
- Oksekød
300g tykstegsbøf eller roastbeef
2 fed hvidløg
1 spsk olie til stegning
Salt og peber
- Topping
Koriander
Peanuts
Fremgangsmåde
- Mangosalat
- Rejechips: Varm olien op i en gryde på middelhøj varme. Olien er klar, når det bobler omkring en tandstik eller en spisepind. Læg 2-3 rejechips i olien ad gangen, og lad dem folde sig ud – det tager 10-20 sekunder. Vend dem med en spisepind eller en tang, og steg dem let gyldne på begge sider. Læg dem på et stykke køkkenrulle til afdrypning.
Pil løget, og skær det i papirtynde både. Læg løgbådene i en skål, dæk dem med vand, og lad dem trække i 10 minutter for at reducere den skarpe smag. Afdryp. Skyl spidskålen, og snit den fint. Flæk mangoen, fjern stenen, og skær kødet i papirtynde strimler. Skræl guleroden, og skær den i strimler. Bland de snittede grøntsager sammen i en skål.
Sauce: Rør ingredienserne til saucen sammen i en anden skål, hæld den over salaten, og rør godt sammen.
Oksekød: Skær kødet i papirtynde skiver. Knus de upillede hvidløg med en kniv. Steg hvidløgene i olie på en pande i et par minutter, til de er let brændte – det får aromaerne ud af hvidløgene og danner en skøn hvidløgsolie. Kassér hvidløgene, skru op for varmen, og steg oksekødet kort, til det netop er gennemstegt. Krydr med salt og peber.
Servering: Anret salaten på et fad, og fordel oksekødet ovenpå. Drys med plukket koriander og grofthakkede peanuts, og servér med rejechips. - Tip:
Hvis du har et juliennejern (reklamelink), går det hurtigt med at skære grøntsagerne og mangoen i strimler.
Ønsker du en mere spicy salat, kan du tilsætte 2 finthakkede chilier.
I Vietnam spiser man retten ved at lægge lidt salat op på en rejechip vha. spisepinde og hapse maden i grådige mundfulde.
Tip!
Rist peanuts på panden, hvis du har tid. Det giver en lækker røget smag.
Drys en håndfuld ristet løg på toppen lige inden servering
Oksekødet kan skiftes ud med fx kogt kylling eller kogte tigerrejer.