Mangosalat med oksekød

Vietnamesisk Mangosalat med Rejechips (Gỏi Xoài Thịt Bò)

Mango Salat med Peanuts

Den perfekte forret eller side dish

Vietnamesisk Mangosalat med Rejechips er en af mine go-to sommerretter. Urterne i salaten giver den friske smag, som man kender i det vietnamesiske køkken. Jeg elsker det søde, det sprøde, det saltede, det sure – ja, alt det, jeg elsker ved en god salat.

Snit i super tynde strimler

For at denne salat skal være lækker i konsistensen, så skal der snittes super fine strimler. Det er ikke mange, jeg har stødt på i Danmark, som kan snitte så tyndt som vietnameserne. Derfor kan jeg virkelig anbefale at bruge et asiatisk rivejern (reklamelink). Det gør jeg selv, da det går meget hurtigt. Jeg bruger også mit rivejern til syltede gulerødder, som bruges spises til mange af vores retter.

Vietnamesisk koriander

Vietnamesisk koriander

I Vietnam består den traditionelle mangosalat af vietnamesisk koriander. Den har en skarp, spids smag. Men det giver en unik smag til salaten. Kan man ikke finde vietnamesisk koriander, vil jeg anbefale at erstatte det med mynte og koriander, som nemt kan findes i et supermarked.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Vietnamesisk koriander (kan erstattes med mynte og koriander)
  • Fiskesauce
  • Evt. frisk chili
  • Rejechips

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.

Vietnamesisk mangosalat med rejechips (Goi xoai thit bo)

Portioner

1

Tilberedningstid

45 min

Ingrediensliste

  • Fyld
  • 1/2 spidskål, snittet i super tynd skiver

  • 1 umoden mango, snittet i super tynde skiver

  • 1 rødløg, snittet i super tynde skiver

  • 1 stor gulerod, snittet i super tynde skiver

  • 2 håndfulde Vietnamesisk koriander eller mynte og koriander, grofthakket

  • Evt. et par friske chili, finthakket

  • Sauce
  • 3 spsk lime

  • 3 spsk fiskesauce

  • 3 spsk sukker

  • 4 spsk vand

  • Rejechips
  • 1/2 liter neutral olie (solsikke eller rapsolie)

  • 1/2 pakke rejechips

  • Stegt oksekød
  • 2 fed hvidløg, knuste med skræl

  • 300g tykstegsbøf eller roastbeef, skåret i super tynde skiver

  • Salt

  • Peber

  • Topping:
  • Koriander

  • Peanuts

  • Ristet løg

Fremgangsmåde

  • Mangosalat
  • Start med at hakke alle grøntsagerne til fyldet super fint. Brug evt. et asiatisk rivejern (reklamelink). Ejer man ikke sådan et, så gør således:
    Spidskålen snittes i super tynde skiver. Mango, løg og guleroden skæres i super tynde super tynde skiver og derefter i super tynde strimler.

    Læg de røde løg i en skål og overdæk dem med vand i 10 min for at tage den stærke smag. Bland alt fyldet i en stor skål og tilføj dressingen – husk de røde løg. Stil salatskålen til side.
  • Steg rejechipsene i en gryde med olie. Olien varmes op på mellemhøje varme. Når man kan stikke en spisepind ned i olien, og det bobler om pinden, er olien klar. Læg chipsen ned i gryden med spisepinden. Så snart den puffer op vendes den. Steg begge sider gyldne og lade chipsene dryppe af på en køkkerullepapir (Se video). 
  • Nu steges oksekødet. Varm lidt olie op på en pande og steg hvidløgene med skræl på til de er lettere brændte. Kasser hvidløgene. Nu har du lavet hvidløgsolie. Tilsæt oksekødet og steg kødet til det er gennemstegt. Smag til med salt og peber. 
  • Anret salaten i et stort fad eller tallerken. Hæld oksekødet ovenpå salaten. Tilføj koriander og peanuts på toppen.

    Man spiser retten ved at tage en rejechips i den ene hånd, mens man putter salaten op på rejechipsen med spisepinde i den anden hånd. Spis som forret eller som en Family Style måltid. 

Tip! 

Rist peanuts på panden, hvis du har tid. Det giver en lækker røget smag. 

Drys en håndfuld ristet løg på toppen lige inden servering

Oksekødet kan skiftes ud med fx kogt kylling eller kogte tigerrejer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *