Min Mors Ingefær Kylling (Gà Kho Gừng)

Foto: Line Falck

Nem og hurtig hverdagsret

Ga Kho Gung er en smagfuld gryderet, der spises med dampede ris. Det er kyllingestykker, som karamelliseres inden de skal simre med ingefær. Jeg laver tit Ingefær Kylling til hverdag, når det skal være nemt og hurtigt. Marineringen af kødet kan endda laves dagen før, hvis man skal gardere sig mod den travle hverdag.

Hvis du ligesom mig elsker ingefær, så er den her ret lige noget for dig! Det er specielt en af mine go to’s, når vejret er koldt, eller jeg døjer med halsen. Ingefær Kylling både varmer og giver et lille kick med sin krydrede smag.

 

Forb. tid 20 minutter
Samlet tid 50 minutter
Antal 4

Ingredienser
  

  • 400 g kyllingelår
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk grøntsagsbuillon eller 3. krydderi

Marinade:

  • 20 g ingefær, skrællet
  • 1/2 løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 2 spsk olie
  • 2 spsk sukker
  • 1/2 dl vand
  • 3 spsk fiskesauce
  • 1 tsk sukker
  • 1-2 chilifrugter, finthakket
Udskriv

Sådan gør du
 

  • Brug en slagterkniv eller en fjerkræssaks til at dele kyllingen op i mindre mundrette stykker, ca. 6x6 cm. Det er ikke vigtigt at være præcis her.
    Hvis du ikke har tænkt dig at spise med spisepinde, kan du springe dette trin over og tilberede kyllingelårene hele (underlår kan med fordel bruges her).
  • Mariner kødet i en skål med sukker, salt og grøntsagsbuillonpulver. Lad det trække i min. 20 min. i køleskabet. Gerne længere.
  • Klargør de øvrige ingredienser imens. Skær ingefæren i helt tynde skiver og derefter i helt tynde strimler.
  • Nu laves karamelsovsen, som kyllingen skal steges i.
    Tilsæt olie og 2 spsk sukker i en mellemstor gryde på mellemhøj varme uden låg. Det tager et par minutter, inden sukkeret karamelliserer, men hold godt øje, for det kan hurtigt brænde på. Rør ikke i gryden.
  • Når karamellem opnår en mørk rødbrun farve, fjernes den fra blusset med det samme.
  • Tilsæt løg, hvidløg, kyllingestykkerne og halvdelen af ingefærstrimlerne. Rør ingredienserne rundt i den varme karamel. Stil nu gryden tilbage på blusset og brun kødet i 1 minut.
  • Tilsæt vand, fiskesauce og 1 tsk sukker. Lad nu gryden simre på lavt blus med låg på i 25 min. Vend kødstykkerne engang imellem under kogningen, så de bliver ligeligt tilberedt.
  • Tilsæt de resterende ingefærstrimler og lad det simre yderligere i 5 min.Smag til med salt og frisk chili.
  • Serveres med dampede jasminris og fx agurkeskiver eller en grøntsagsret fra Family Style. Husk at hælde lidt af den smagfulde sovs over risene for ekstra smag!

Lidt om kyllingeskind og spisepinde

I Danmark kan det være besværligt at spise de dele af et dyr, hvor der er knogler og ben. Derfor spiser vi tit kyllingefilet. Det skal man gå langt udenom, når man laver Ingefær Kylling. Der skal nemlig være skind på vores kylling – fedtet deraf er med til at give masser af smag til retten. Og benene, tænker I? Nemt. Kyllingelårene hakkes i mindre stykker med en slagterkniv eller klippes med en fjerkræssaks. Det gør det nemlig nemmere at spise rundt om benene, når man spiser mundrette stykker med spisepinde. Vil man springe besværet over og spise med kniv og gaffel, kan men dog tilberede dem hele i en stor pande med låg. Det er dog lækrest, når marinaden kan trænge helt ind i de små stykker, men det kan gå an.

Ligesom så mange andre gryderetter, så gælder den gyldne regel, at Ga Kho Gung smager bedst på 2. dag. Der vil kyllingestykkerne have taget enormt meget smag til sig. Det kan derfor godt svare sig at lave en dobbeltportion. Jeg tør nemlig godt love, at det er en ret, man ikke bliver træt af at spise 2 dage i streg. Og det kommer fra mig, der ellers hader at spise rester!

Sådan spiser man Ingefær Kylling

De dage hvor det skal gå hurtigt, serverer jeg Ingefær Kylling med friske agurkeskiver og kogte jasminris. Men når vi rigtigt skal hygge med gæster, så går jeg all in på Family Style vis med med flere forskellige retter. Denne portion rækker til 4 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagsret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • 3. krydderi
  • Fiskesauce
  • Evt. chili

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

6 comments on “Min Mors Ingefær Kylling (Gà Kho Gừng)”

  1. Hej Nina,
    Kan det passe at der kun skal bruges en halv deciliter vand? Det dækker jo knap bunden i gryden, haha. Det er ikke en halv liter der skulle stå?
    VH Mia

    1. Det er helt korrekt. Der skal ikke koges en suppe. Vandet skal gerne fordampe og karamellisere sukkeret og fiskesaucen 🙂

      1. Ok, men bliver der så ikke lidt tørt, hvis der ingen sovs er?

        1. Nej, det bliver ikke tørt. Men hvis det er fordi, du tænker at der skal hældes sovs over ala boller i karry, så hælder man ikke sovs over sine risene på den måde i Vietnam. Der er lidt karamelliseret sovs, som man kan hælde over, men risene skal som sagt ikke ligge i en suppe 🙂

          Håber det giver mening. Ellers så giv det et skud.

          Kh Nina

  2. Hej Nina 😊 Jeg vil gerne lave denne ret om et par dage, kan jeg mon slippe afsted med at bruge udbenene overlår, eller anbefaler du strictly underlår? Tak for dejlige opskrifter ✨

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram