Hvor har jeg rullet mange stegte forårsruller i mit 29 år lange liv. Og hvor har det været alle timerne værd! Stegte forårsruller er en af mine livretter, og det er også en ret, som aldrig kan gå helt galt i byen. Jeg laver dem tit til dem, som skal smage vietnamesisk mad for første gang. En sikker vinder. Jeg har faktisk endnu ikke mødt en voksen eller et barn, som ikke kunne lide dem!
Klassefest og flagermusvinger
Eller, der var jo lige den ene gang. Jeg gik på en folkeskole med megen diversitet. En såkaldt ghettoskole, som vi blev omtalt i medierne. Min folkeskolelærer gjorde en stor dyd ud af, at vi kunne lære af hinanden, ikke på trods af, men i kraft af vores forskelligheder. Hvert år holdte vi klassefest, hvor man skulle medbringe en ret fra vores forældres hjemland. Nogle lavede tarteletter, andre lavede tyrkiske gryderetter. Mine forældre havde medbragt stegte forårsruller. Alt gik godt indtil en af fædrene sagde til alle de andre forældre, at der var flagermusvinger i vores forårsruller. Det var tørrede kinesiske svampe, men måske var han ikke kulturel nok til at vide det. Måske var han misundelig over, at ingen spiste hans kartofler. Men det var andre tider, og jeg er ikke i tvivl om, at de havde fået en anden modtagelse i dag. Der er i hvert fald aldrig nogle tilbage, når jeg serverer dem for mine gæster!
Rispapir vs. kinesisk forårsrulledej
Den helt traditionelle stegte forårsrulle opstod i det sydvietnamesiske Saigon. Her er den oprindelig opskrift lavet på rispapir, og ikke det velkendte gyldne, gule dej, som vi kender det i Danmark. Sidstnævnte er influeret af kinesiske forårsruller, og er også den, jeg er opvokset med. Den kinesiske forårsrulledej har et mere sprødt bid og er nemmere at arbejde med, hvor rispapiret er mere sejt.
Stock up i fryseren!
Stegte forårsruller er i sig selv ikke svært at lave. Arbejdet ligger i at rulle dem. Få et par ekstra hænder til at hjælpe med at rulle, det er både hyggeligt og halverer arbejdstiden. Jeg laver tit dobbeltportion, for når man nu er i gang, kan man lige så godt rulle til fryseren. På den måde kan jeg være lidt på forkant. Hvorfor kun spise god mad i weekenden? Jeg vil i hvert fald også have god mad på en onsdag. Forårsruller kan nemlig frituresteges direkte fra fryseren og er klar på ingen tid.
Traditionelt spises de rullet i salatblade og urter som koriander og mynte. Dertil en lækker Nuoc Cham dipping sauce. De kan også spises med ris og soyasauce som en Family Style deleret eller i tilbehør i Bun Risnudler.
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Glasnudler
- Tørrede black fungus svampe
- Evt. rå tigerrejer
- Fiskesauce
- 3. krydderi
- Forårsrulledej
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Stegte forårsruller (Cha Gio)
44 stk
1 time
Ingrediensliste
- Forårsrullefars
25g glasnudler
20g tørrede black fungus svampe eller 1 dåse vandkastanjer
500g hakket svine- og kalvekød
10-15 rå tigerrejer, grofthakket
1 løg
2 stængler forårsløg, den grønne del
4 gulerødder, skrællede
2 æg
3 spsk fiskesauce
1 spsk sukker
1/2 spsk 3. krydderi
1 tsk salt
1 tsk peber
- Rulning af forårsruller
1 pakke forårsrulledej (den blå pakke med 50 stk), optøet
1 pisket æg til pensling
- Stegning
0,5 liter neutral olie til stegning (fx rapseolie)
Forbered farsen
- Læg de tørrede svampe og glasnudler i hver sin skål og dæk med varmt vand i 15 min. Bruger du vandkastanjer i stedet for svampe, skal de drænes og hakkes fint. Imens klargøres resten af fyldet. Tilsæt alt fyldet til farsen i en stor skål:
Hak løget fint og snit forårsløgene i skiver. Fjern enderne på gulerødderne og del i 2-3 dele. Skær gulerødderne i skiver på langs og derefter i strimler.
Hæld vandet fra svampene og glasnudlerne. Fjern eventuelle hårde knoppet fra svampene og hak dem fint. Klip nudlerne med en saks ca. (5 cm). Tilsæt æggene og krydderierne. Rør farsen godt sammen. - Klargør en forårsrullestation:
Pisk et æg i en lille skål. Dette danner limen til forårsrullerne. Pil et par forårsrullepapir fra hinanden, så du har en stak at arbejde med. Behold de resterende i posen med et vådt klæde over, så dejen ikke tørrer ud, mens du ruller.
Sådan ruller du forårsrullerne
- Pil et par forårsrullepapir fra hinanden, så du har en stak at arbejde med. Behold de resterende i posen med et vådt klæde over, så dejen ikke tørrer ud, mens du ruller.
Frysning:
Hvis man ønsker at nedfryse forårsrullerne, gøres det lige efter, de er blevet foldet. Placer forårsrullerne på et bagepapir på fx et skærebræt og stil i fryseren i 1 time. Sørg for de ikke rører hinanden. Herefter kan de opbevares i en frysepose, uden de hænger sammen. Steg dem rå direkte fra frost.
Stegning af forårsrullerne
- Varm olien op i en gryde på mellemhøj varme. Olien er klar, når det bobler om en tandstik eller en spisepind.
Læg forårsrullen i gryden og vend den et par gange, mens olien tager fat. Dette afhjælper rullerne fra at klistre til hinanden i gryden. Put så mange forårsruller i, som der kan være i din gryde.
Steg nu forårsrullerne til de er flotte og gyldne. Det tager ca. 10 min. Læg dem til afdrypning på køkkenrullepapir.
Hej Nina,
Jeg lavede de her forårsruller i fredags – og det var en STOR succes hos både mand, barn og mig selv. Jeg måtte i KFT Trading efter 3. krydderi og Black Fungus og havde da ikke fundet det hvis jeg ikke havde bedt om hjælp:D Men lækker, nem og overskuelig opskrift og så stegte vi dem i frituren, hvilket de ikke blev dårligere af;) Tusind tak for opskriften.
Kære Maria,
Tusind tak for feedback!
Dejligt at det var en succes hos alle, og at de blev nydt af store og små. Så kan man ikke ønske mere 🙂
Kh Nina
En meget stor anbefaling herfra. Det smager skønt og er fantastisk at have i fryseren til både de travle dage og en lidt ‘eksotisk’ forret til gæstebesøg!
Hvor jeg glad for, du kunne lide opskriften 🙂
Kh Nina
Hej.
Kan man undlade at friturestege dem? Altså blot på panden med lidt mere end normalt olie? Jeg er virkelig dårlig til at friturestege, og mit køkken er bare ikke lavet til det 😅
Har lige opdaget din hjemmeside, og herhjemme er vi allerede vilde med dine opskrifter! Glæder os til at følge med.
Jeg har ikke prøvet det. Det kan det nok godt, men det bliver nok ikke helt det samme 🙂
Mega kæmpe hit 🤩🥳🤩 Jeg prøvede det lige i dag med at stege i 1 cm olie på panden og det virkede så fint. Når jeg lagde forårsrullerne i olien blev de halvt dækket. Jeg vendte dem rundt nogle gange. Det var med de små stykker forårsrullepapir så de blev ikke så store. Sprøde og lækre 🥳
Kære Nina,
De ser rigtig gode ud 😋. Kan du anbefale nogle grøntsager, man kan bruge i stedet for de“ 500g hakket svine- og kalvekød”.? -Jeg spiser nemlig ikke kød.
Bedste hilsner Alette
Hej Alette
Det kan snildt erstattes. Jeg ville lave en blanding af finthakkede champignon og spidskål. Alternativt hakket tofu – sørg dog for at duppe tofuen godt med køkkenrulle, så den ikke tilfører for meget væske til farsen.
Kh Nina
Steger man ikke kødet først egentlig? Eller er det bare rå fars som bliver tilberedt i olien?
Hej Johanna,
Nej, det er unødvendigt, når det skal frituresteges. Så ville indholdet også blive alt for tør.
Kh Nina
Kan man køre farsen på en foodprocessor, eller bliver det noget juks (tænker på små størrelser, hvor det er ‘farligt’ hvis man kan se gulerødder og forårsløg…)
Tal for en dejlig opskrift! Herhjemme er det slut med Daloon-ruller fremadrettet 🙂
Havde desuden en rest af spidskål, som vi snittede fint og rørte i – det kan også anbefales!