Saucen over alle saucer
Denne klassiske fiskesauce dipping, er den mest brugte dressing i vietnamesiske retter. Med dens saltede, søde, sure og stærke smag går den hånd i hånd med det smagsfulde og farverige vietnamesiske køkken.
Jeg plejer at dele mine venner op i forskellige sværhedsgrader. Hvis jeg ikke ved, hvor “eksotisk” de kan spise, så starter jeg med en forholdsvis neutral ret som friske forårsruller eller ris. Men hvis man kan lide dipping, Nước Chấm, så er man ret højt oppe på sit level af vietnameser. Det åbner op for tonsvis af spændende retter, og så kan vi snakke!
En uundgåelig hovedingrediens i det vietnamesiske køkken
Nước Chấm varierer fra familie til familie. Nogle bruger eddike, nogle foretrækker den stærk, andre foretrækker den sød. De fleste vietnamesere sværger på den, de er opvokset med. Jeg forestiller mig, at det er den samme troskabsfølelse, man har over for sin mors brune sovs.
Som bekendt har hver region i Vietnam deres egne fortolkninger af de velkendte retter. Min opskrift er baseret på det sydvietnamesiske køkken, hvor man generelt spiser sødere end resten af Vietnam.
Jeg bruger altid denne fiskesauce, som jeg er vokset op med. Du kan huske den på det grønne låg. Smagen på fiskesauce varierer enormt meget fra mærke til mærke, så hold evt. lidt tilbage med saucen og juster løbende, hvis du bruger et andet mærke.
Man kan blive fristet til at lugte til fiskesaucen i den koncentrerede form og tænke, at man aldrig i livet skal putte det i munden! Men jeg lover dig, at den blandede Nước Chấm dipping er toppen af poppen, når man spiser det sammen med maden. Ama’r halshug!
Fiskesauce all day, every day
Fiskesauce er nemlig fisk og salt, der har ligget og fermenteret i flere måneder. En ret simpel proces som har en stor betydning i vores køkken. Der er nemlig ikke mange retter, hvor fiskesauce ikke indgår. Faktisk spiser 95% af alle husholdninger i Vietnam fiskesauce. Det er så at sige vietnamesernes salt. Forskellen ligger i, at fiskesauce tilføjer et helt andet lag af umami, som salt ikke kommer i nærheden af.
Min familie havde altid et glas hjemmelavet fiskesauce dipping i køleskabet. Man kan nemlig gemme fiskesaucen i op til 2 uger, og så har man den altid lige ved hånden, hvis det skal gå hurtigt.
Jeg spiser bl.a. fiskesauce dipping med risnudler (bun), madpandekager (banh xeo), stegte forårsruller (cha gio) og æg med fiskesauce.
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Fiskesauce
- Chili
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
<br>vietnamesisk Fiskesauce dipping (Nuoc Cham) <br>
10 min
Ingrediensliste
1 dl rørsukker
2 fed hvidløg, finthakket (ikke presset)
1 chilifrugt, finthakket
2 dl varmt vand fra hanen
1 dl fiskesauce
Saften fra 2 limefrugter
Fremgangsmåde
- Rør hvidløg og chili ud i sukkeret i en mellemstor skål. Tryk let på hvidløgene og chili, så de udgiver saft.
- Tilsæt fiskesauce, vand og limesaft. Rør godt rundt.
- Server fx med Stegte Forårsruller eller Hårdkogte Æg med Fiskesauce.
Kan opbevares i et patentglas i køleskabet i op til 2 uger.