Nemme og Sprøde Stegte Forårsruller (Chả Giò )

Hvor har jeg rullet mange stegte forårsruller i mit 29 år lange liv. Og hvor har det været alle timerne værd! Stegte forårsruller er en af mine livretter, og det er også en ret, som aldrig kan gå helt galt i byen. Jeg laver dem tit til dem, som skal smage vietnamesisk mad for første gang. En sikker vinder. Jeg har faktisk endnu ikke mødt en voksen eller et barn, som ikke kunne lide dem!

Klassefest og flagermusvinger

Eller, der var jo lige den ene gang. Jeg gik på en folkeskole med megen diversitet. En såkaldt ghettoskole, som vi blev omtalt i medierne. Min folkeskolelærer gjorde en stor dyd ud af, at vi kunne lære af hinanden, ikke på trods af, men i kraft af vores forskelligheder. Hvert år holdte vi klassefest, hvor man skulle medbringe en ret fra vores forældres hjemland. Nogle lavede tarteletter, andre lavede tyrkiske gryderetter. Mine forældre havde medbragt stegte forårsruller. Alt gik godt indtil en af fædrene sagde til alle de andre forældre, at der var flagermusvinger i vores forårsruller. Det var tørrede kinesiske svampe, men måske var han ikke kulturel nok til at vide det. Måske var han misundelig over, at ingen spiste hans kartofler. Men det var andre tider, og jeg er ikke i tvivl om, at de havde fået en anden modtagelse i dag. Der er i hvert fald aldrig nogle tilbage, når jeg serverer dem for mine gæster!

Rispapir vs. kinesisk forårsrulledej

Den helt traditionelle stegte forårsrulle opstod i det sydvietnamesiske Saigon. Her er den oprindelig opskrift lavet på rispapir, og ikke det velkendte gyldne, gule dej, som vi kender det i Danmark. Sidstnævnte er influeret af kinesiske forårsruller, og er også den, jeg er opvokset med. Den kinesiske forårsrulledej har et mere sprødt bid og er nemmere at arbejde med, hvor rispapiret er mere sejt.

Stock up i fryseren!

Stegte forårsruller er i sig selv ikke svært at lave. Arbejdet ligger i at rulle dem. Få et par ekstra hænder til at hjælpe med at rulle, det er både hyggeligt og halverer arbejdstiden. Jeg laver tit dobbeltportion, for når man nu er i gang, kan man lige så godt rulle til fryseren. På den måde kan jeg være lidt på forkant. Hvorfor kun spise god mad i weekenden? Jeg vil i hvert fald også have god mad på en onsdag. Forårsruller kan nemlig frituresteges direkte fra fryseren og er klar på ingen tid.

Traditionelt spises de rullet i salatblade og urter som koriander og mynte. Dertil en lækker Nuoc Cham dipping sauce. De kan også spises med ris og soyasauce som en Family Style deleret eller i tilbehør i Bun Risnudler.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Glasnudler
  • Tørrede black fungus svampe
  • Evt. rå tigerrejer
  • Fiskesauce
  • 3. krydderi
  • Forårsrulledej

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Stegte forårsruller (Cha Gio)

Portioner

44 stk

Tilberedning

1 time

Ingrediensliste

  • Forårsrullefars
  • 35g glasnudler, opblødt i kogende vand i 5 min.

  • 25g tørrede black fungus svampe eller 1 dåse vandkastanjer

  • 500g hakket svine- og kalvekød

  • 15 rå tigerrejer, finthakket til en fars

  • 4 gulerødder, revet

  • 4 stængler forårsløg, finthakket

  • 1 løg, finthakket

  • 2 æg

  • 3 spsk fiskesauce

  • 1 spsk sukker

  • 1 spsk 3. krydderi

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk peber

  • Rulning af forårsruller
  • 1 pakke forårsrulledej (den blå pakke med 50 stk), optøet

  • 1 pisket æg til pensling

  • Stegning
  • 0,5L neutral olie til stegning (fx rapseolie eller solsikkeolie)

Forbered farsen

  • Læg de tørrede svampe i blød i 10 min. Si vandet fra og hak dem helt fint, ligesom finthakket løg. Bruger du vandkastanjer, skal de ligeledes hakket fint.
  • Si vandet fra de opblødte glasnudler. Klip nudlerne over et par gange, så nudlerne bliver nemmere at arbejde med.
  • Bland alle ingredienser til farsen i en stor skål. Brug evt hænderne.

Sådan ruller du forårsrullerne

  • Pil et par forårsrullepapir fra hinanden, så du har en stak at arbejde med. Behold de resterende i posen med et vådt klæde over, så dejen ikke tørrer ud, mens du ruller.

Ønsker man at fryse forårsrullerne ned, gøres det nu. Læg forårsrullerne på et bagepapir på et skærebræt i fryseren i 1 time. Sørg for at de ikke rører hinanden, da de ellers hænger fast. Derefter kan de lægges sammen i en frysepose og steges direkte fra frost, når man ønsker det.

Stegning af forårsrullerne

  • Varm olien op i en gryde på mellemhøj varme. Olien er klar, når det bobler om en tandstik eller en spisepind.
  • Læg forårsrullen i gryden og vend den et par gange, mens olien tager fat. Dette afhjælper rullerne fra at klistre til hinanden i gryden. Put så mange forårsruller i, som der kan være i din gryde.
  • Steg nu forårsrullerne til de er flotte og gyldne. Det tager ca. 10 min for mig.

12 kommentarer

  1. Hej Nina,
    Jeg lavede de her forårsruller i fredags – og det var en STOR succes hos både mand, barn og mig selv. Jeg måtte i KFT Trading efter 3. krydderi og Black Fungus og havde da ikke fundet det hvis jeg ikke havde bedt om hjælp:D Men lækker, nem og overskuelig opskrift og så stegte vi dem i frituren, hvilket de ikke blev dårligere af;) Tusind tak for opskriften.

    • Kære Maria,
      Tusind tak for feedback!
      Dejligt at det var en succes hos alle, og at de blev nydt af store og små. Så kan man ikke ønske mere 🙂

      Kh Nina

  2. Nicoline Bundgaard siger:

    En meget stor anbefaling herfra. Det smager skønt og er fantastisk at have i fryseren til både de travle dage og en lidt ‘eksotisk’ forret til gæstebesøg!

  3. Hej.

    Kan man undlade at friturestege dem? Altså blot på panden med lidt mere end normalt olie? Jeg er virkelig dårlig til at friturestege, og mit køkken er bare ikke lavet til det 😅

    Har lige opdaget din hjemmeside, og herhjemme er vi allerede vilde med dine opskrifter! Glæder os til at følge med.

    • Jeg har ikke prøvet det. Det kan det nok godt, men det bliver nok ikke helt det samme 🙂

    • Mega kæmpe hit 🤩🥳🤩 Jeg prøvede det lige i dag med at stege i 1 cm olie på panden og det virkede så fint. Når jeg lagde forårsrullerne i olien blev de halvt dækket. Jeg vendte dem rundt nogle gange. Det var med de små stykker forårsrullepapir så de blev ikke så store. Sprøde og lækre 🥳

  4. Kære Nina,
    De ser rigtig gode ud 😋. Kan du anbefale nogle grøntsager, man kan bruge i stedet for de“ 500g hakket svine- og kalvekød”.? -Jeg spiser nemlig ikke kød.
    Bedste hilsner Alette

    • Hej Alette

      Det kan snildt erstattes. Jeg ville lave en blanding af finthakkede champignon og spidskål. Alternativt hakket tofu – sørg dog for at duppe tofuen godt med køkkenrulle, så den ikke tilfører for meget væske til farsen.

      Kh Nina

  5. Steger man ikke kødet først egentlig? Eller er det bare rå fars som bliver tilberedt i olien?

    • Hej Johanna,

      Nej, det er unødvendigt, når det skal frituresteges. Så ville indholdet også blive alt for tør.

      Kh Nina

  6. Kan man køre farsen på en foodprocessor, eller bliver det noget juks (tænker på små størrelser, hvor det er ‘farligt’ hvis man kan se gulerødder og forårsløg…)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *