Nemme og Sprøde Stegte Forårsruller (Chả Giò )

Foto: Line Falck

Hvor har jeg rullet mange stegte forårsruller i mit 29 år lange liv. Og hvor har det været alle timerne værd! Stegte forårsruller er en af mine livretter, og det er også en ret, som aldrig kan gå helt galt i byen. Jeg laver dem tit til dem, som skal smage vietnamesisk mad for første gang. En sikker vinder. Jeg har faktisk endnu ikke mødt en voksen eller et barn, som ikke kunne lide dem!

Klassefest og flagermusvinger

Eller, der var jo lige den ene gang. Jeg gik på en folkeskole med mange nationaliteter. En såkaldt ghettoskole, som vi blev omtalt i medierne. Min folkeskolelærer gjorde en stor dyd ud af, at vi kunne lære af hinanden, ikke på trods af, men i kraft af vores forskelligheder. Hvert år holdte vi klassefest, hvor man skulle medbringe en ret fra vores forældres hjemland. Nogle lavede tarteletter, andre lavede tyrkiske gryderetter.

Mine forældre havde medbragt stegte forårsruller. Og alt gik godt indtil en af fædrene sagde til alle de andre forældre, at der var flagermusvinger i vores forårsruller. Det var tørrede kinesiske svampe. Men efter det, var der ingen, der turde spise forårsrullerne.

Men det var andre tider, og jeg er ikke i tvivl om, at de havde fået en anden modtagelse i dag. Der er i hvert fald aldrig nogle tilbage, når jeg serverer dem for mine gæster!

 

Tilb. tid 1 time
Antal 44 stk.

Ingredienser
  

Forårsrullefars

  • 25 g glasnudler
  • 20 g tørrede black fungus svampe eller 1 dåse vandkastanjer
  • 500 g hakket svine- og kalvekød
  • 10-15 rå tigerrejer, grofthakket
  • 1 løg
  • 2 stængler forårsløg, den grønne del
  • 4 gulerødder, skrællede
  • 2 æg
  • 3 spsk fiskesauce
  • 1 spsk sukker
  • 1/2 spsk 3. krydderi
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peber

Rulning af forårsruller

  • 1 pakke forårsrulledej, (den blå pakke med 50 stk), optøet
  • 1 pisket æg til pensling

Stegning

  • 0,5 liter neutral olie til stegning (fx rapseolie)
Udskriv

Sådan gør du
 

Forbered farsen

  • Læg de tørrede svampe og glasnudler i hver sin skål og dæk med varmt vand i 15 min. Bruger du vandkastanjer i stedet for svampe, skal de drænes og hakkes fint. Imens klargøres resten af fyldet. Tilsæt alt fyldet til farsen i en stor skål:
    Hak løget fint og snit forårsløgene i skiver. Fjern enderne på gulerødderne og del i 2-3 dele. Skær gulerødderne i skiver på langs og derefter i strimler.
    Hæld vandet fra svampene og glasnudlerne. Fjern eventuelle hårde knoppet fra svampene og hak dem fint. Klip nudlerne med en saks ca. (5 cm). Tilsæt æggene og krydderierne. Rør farsen godt sammen.
  • Klargør en forårsrullestation:
    Pisk et æg i en lille skål. Dette danner limen til forårsrullerne. Pil et par forårsrullepapir fra hinanden, så du har en stak at arbejde med. Behold de resterende i posen med et vådt klæde over, så dejen ikke tørrer ud, mens du ruller.

Sådan ruller du forårsrullerne

  • Pil et par forårsrullepapir fra hinanden, så du har en stak at arbejde med. Behold de resterende i posen med et vådt klæde over, så dejen ikke tørrer ud, mens du ruller.
    (Se billeder længere nede på, hvordan du ruller forårsrullerne)

Stegning af forårsrullerne

  • Varm olien op i en gryde på mellemhøj varme. Olien er klar, når det bobler om en tandstik eller en spisepind.
  • Læg forårsrullen i gryden og vend den et par gange, mens olien tager fat. Dette afhjælper rullerne fra at klistre til hinanden i gryden. Put så mange forårsruller i, som der kan være i din gryde.
  • Steg nu forårsrullerne til de er flotte og gyldne. Det tager ca. 10 min. Læg dem til afdrypning på køkkenrullepapir.

Rispapir vs. kinesisk forårsrulledej

Den helt traditionelle stegte forårsrulle opstod i det sydvietnamesiske Saigon. Her er den oprindelig opskrift lavet på rispapir, og ikke det velkendte gyldne, gule dej, som vi kender det i Danmark. Sidstnævnte er influeret af kinesiske forårsruller, og er også den, jeg er opvokset med. Den kinesiske forårsrulledej har et mere sprødt bid og er nemmere at arbejde med, hvor rispapiret er mere sejt.

Stock up i fryseren!

Stegte forårsruller er i sig selv ikke svært at lave. Arbejdet ligger i at rulle dem. Få et par ekstra hænder til at hjælpe med at rulle, det er både hyggeligt og halverer arbejdstiden. Jeg laver tit dobbeltportion, for når man nu er i gang, kan man lige så godt rulle til fryseren. På den måde kan jeg være lidt på forkant. Hvorfor kun spise god mad i weekenden? Jeg vil i hvert fald også have god mad på en onsdag. Forårsruller kan nemlig frituresteges direkte fra fryseren og er klar på ingen tid.

Traditionelt spises de rullet i salatblade og urter som koriander og mynte. Dertil en lækker Nuoc Cham dipping sauce. De kan også spises med ris og soyasauce som en Family Style deleret eller i tilbehør i Bun Risnudler.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Glasnudler
  • Tørrede black fungus svampe
  • Evt. rå tigerrejer
  • Fiskesauce
  • 3. krydderi
  • Forårsrulledej

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Sådan ruller du forårsrullerne

Frysning

Hvis man ønsker at nedfryse forårsrullerne, gøres det lige efter, de er blevet foldet. Placer forårsrullerne på et bagepapir på fx et skærebræt og stil i fryseren i 1 time. Sørg for de ikke rører hinanden. Herefter kan de opbevares i en frysepose, uden de hænger sammen. Steg dem rå direkte fra frost.

14 comments on “Nemme og Sprøde Stegte Forårsruller (Chả Giò )”

  1. Hej Nina,
    Jeg lavede de her forårsruller i fredags - og det var en STOR succes hos både mand, barn og mig selv. Jeg måtte i KFT Trading efter 3. krydderi og Black Fungus og havde da ikke fundet det hvis jeg ikke havde bedt om hjælp:D Men lækker, nem og overskuelig opskrift og så stegte vi dem i frituren, hvilket de ikke blev dårligere af;) Tusind tak for opskriften.

    1. Kære Maria,
      Tusind tak for feedback!
      Dejligt at det var en succes hos alle, og at de blev nydt af store og små. Så kan man ikke ønske mere 🙂

      Kh Nina

  2. Nicoline Bundgaard siger:

    En meget stor anbefaling herfra. Det smager skønt og er fantastisk at have i fryseren til både de travle dage og en lidt ‘eksotisk’ forret til gæstebesøg!

  3. Hej.

    Kan man undlade at friturestege dem? Altså blot på panden med lidt mere end normalt olie? Jeg er virkelig dårlig til at friturestege, og mit køkken er bare ikke lavet til det 😅

    Har lige opdaget din hjemmeside, og herhjemme er vi allerede vilde med dine opskrifter! Glæder os til at følge med.

    1. Jeg har ikke prøvet det. Det kan det nok godt, men det bliver nok ikke helt det samme 🙂

    2. Mega kæmpe hit 🤩🥳🤩 Jeg prøvede det lige i dag med at stege i 1 cm olie på panden og det virkede så fint. Når jeg lagde forårsrullerne i olien blev de halvt dækket. Jeg vendte dem rundt nogle gange. Det var med de små stykker forårsrullepapir så de blev ikke så store. Sprøde og lækre 🥳

  4. Kære Nina,
    De ser rigtig gode ud 😋. Kan du anbefale nogle grøntsager, man kan bruge i stedet for de“ 500g hakket svine- og kalvekød”.? -Jeg spiser nemlig ikke kød.
    Bedste hilsner Alette

    1. Hej Alette

      Det kan snildt erstattes. Jeg ville lave en blanding af finthakkede champignon og spidskål. Alternativt hakket tofu - sørg dog for at duppe tofuen godt med køkkenrulle, så den ikke tilfører for meget væske til farsen.

      Kh Nina

  5. Steger man ikke kødet først egentlig? Eller er det bare rå fars som bliver tilberedt i olien?

    1. Hej Johanna,

      Nej, det er unødvendigt, når det skal frituresteges. Så ville indholdet også blive alt for tør.

      Kh Nina

  6. Kan man køre farsen på en foodprocessor, eller bliver det noget juks (tænker på små størrelser, hvor det er ‘farligt’ hvis man kan se gulerødder og forårsløg…)

  7. Tal for en dejlig opskrift! Herhjemme er det slut med Daloon-ruller fremadrettet 🙂
    Havde desuden en rest af spidskål, som vi snittede fint og rørte i - det kan også anbefales!

  8. Julie Donslund siger:

    Hej🤗
    Hvor mange vil du beregne pr mand?
    Vi skal i sommerhus og er 10 personer 😄

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram