I Vietnam elsker vi at spise Family Style retter. Det består af en masse side dishes, som spises med ris. En form for tapasbord med en god blanding af kød- og grøntsagsretter. For nyligt lavede min mor denne Spicy Spinatsalat, som jeg havde glemt alt om. Hun er en ægte mad-mor, som har lavet en rigtig mor-opskrift. Det skulle gå hurtigt, og hun skulle få noget spinat ned i sine børn. Og vi har aldrig protesteret!
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.