For the tofu lovers
Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg elsker stegt tofu! Og hvis jeg fik 1 krone for hver gang, jeg fik at vide, at “tofu ikke smager af noget”, så ville jeg være rig.
Det er helt rigtigt, at tofu er neutral i smagen, men det er jo netop det fantastiske ved tofu. Det kan krydres med alt! Den her opskrift er baseret på en af de mest populære måder at servere tofu på i Vietnam. Der er noget ved citrongræs og chili, som går hånd i hånd med hvidløg og soyasauce. Og som min kloge ph.d.-mand siger “Hvis man stadig ikke kan lide tofu efter at have smagt den her ret, så er der seriøst noget galt med én!”
I hørte det fra en legitim kilde.
Tofu 101
For at tofu skal smage godt, er der nogle forudsætninger, som er vigtige at forholde sig til. Tofuen skal være frisk. Det er altafgørende. Jeg køber udelukkende og uden undtagelse min tofu i en asiatisk butik. Alternativt kan man købe frisk tofu i Rema 1000. Det er ikke lige så godt, men det er et fint udgangspunkt.
Dernæst er det vigtigt, at krydre sin tofu. Og der er det altså ikke nok med den gode gamle salt og peber. Da tofu ikke har umami-smagen, som man finder i kød, så må man godt give lidt ekstra gas på smagen. Og så passer det ikke helt, at tofu ellers er smagløst. En god tofu har nemlig en frisk og let smag, som blot skal fremhæves med nogle andre ingredienser.
Jeg køber min tofu forstegt, men det behøver man ikke.
Forblendet citrongræs

Brug ikke tørrede citrongræs fra krydderihylden i supermarkedet. Det giver ingen smag. De større supermarkeder som Bilka og Føtex plejer at have friske stilke på køl. Har du mulighed for det, vil jeg dog anbefale at lægge et besøg hos en asiatisk butik, da der er mere smag i disse.
Jeg køber selv forblendet citrongræs på frost, så jeg er fri for snittearbejdet. Det står på frost i asiatiske forretninger. Jeg lader pakken tø halvt op, inden jeg brækker det i mindre tern og fryser ned igen. Så er det nemmere at dosere, når jeg skal bruge det.
Det forhandles bl.a. her:
Aarhus
København
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Tofu (Alternativt kan det købes i Rema 1000 på køl)
- Citrongræs
- Soyasauce
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Opskriften på Stegt Tofu med Citrongræs & Chili rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.
Tofu med citrongræs & chili
2
35 min
Ingrediensliste
450g tofu
1 dl neutral olie til stegning
2 spsk olie
2 fed hvidløg, finthakket (ikke presset)
30g citrongræs (ca. 1 stængel) – friske eller forblendet og optøet fra frost
1 tsk tørrede chiliflager
1/2 tsk gurkemeje (kan udelades)
2 tsk soyasauce
1 knivspids sukker
Koriander eller forårsløg til pynt
Fremgangsmåde
- Skyl tofuen med koldt vand. Dup forsigtigt tofuen tør med køkkenrullepapir. Skær tofuen i tern eller i skiver på ca. 1 cm bredde.
- Varm olien op på mellem varme i en stor non-stick stegepande. Steg tofustykkerne. Brug spisepinde til at vende med, hvis du kan. Sørg for at alle siderne bliver gyldne og sprøde. Læg derefter tofustykkerne til at dryppe af på noget køkkenrullepapir.
- Hvis der bruges hele, friske citrongræs:
Skær de tykke ender af og kasser dem. Bank stænglerne med en kagerulle. Det udgiver citrongræssens aroma.
Hak stænglerne fint og blend dem i en foodprocessor. - Hæld det gamle olie fra panden og tilføj 2 spsk olie. Skru ned på mellemlav varme. Steg nu citrongræs, hvidløg, chili og gurkemeje. Skru gerne lidt ned for varmen for at undgå, at det brænder på. Rør konstant til det bliver gyldent. Det skal næsten ligne ristet løg. Sluk for varmen.
- Tilsæt sukker og soyasaucen i blandingen og vend tofustykkerne deri.
- Pynt evt med koriander eller forårsløg. Jeg serverer gerne altid med en lille soyaskål med chili i.
- Server med ris og andre Family Style retter eller som erstatning for kød i Bún Thịt Nướng.
Hejsa. Jeg er netop i gang med at lave denne opskrift, og glæder mig vildt meget til at smage resultatet! 🙂 Hvor meget sukker skal der bruges? Det synes jeg umiddelbart ikke fremgår af opskriften.
Tak for at dele din viden om vietnamesisk mad.
Hej Mia!
En knivspids – det er hermed rettet i opskriften. Tak for at gøre mig opmærksom på det 🙂