Foto: Line Falck
Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg elsker stegt tofu! Og hvis jeg fik 1 krone for hver gang, jeg fik at vide, at "tofu ikke smager af noget", så ville jeg være rig.
Det er helt rigtigt, at tofu er neutral i smagen, men det er jo netop det fantastiske ved tofu. Det kan krydres med alt! Den her opskrift er baseret på en af de mest populære måder at servere tofu på i Vietnam. Der er noget ved citrongræs og chili, som går hånd i hånd med hvidløg og soyasauce. Og som min kloge ph.d.-mand siger "Hvis man stadig ikke kan lide tofu efter at have smagt den her ret, så er der seriøst noget galt med én!"
I hørte det fra en legitim kilde.
For at tofu skal smage godt, er der nogle forudsætninger, som er vigtige at forholde sig til. Tofuen skal være frisk. Det er altafgørende. Jeg køber udelukkende og uden undtagelse min tofu i en asiatisk butik. Alternativt kan man købe frisk tofu i Rema 1000. Det er ikke lige så godt, men det er et fint udgangspunkt.
Dernæst er det vigtigt, at krydre sin tofu. Og der er det altså ikke nok med den gode gamle salt og peber. Da tofu ikke har umami-smagen, som man finder i kød, så må man godt give lidt ekstra gas på smagen. Og så passer det ikke helt, at tofu ellers er smagløst. En god tofu har nemlig en frisk og let smag, som blot skal fremhæves med nogle andre ingredienser.
Jeg køber min tofu forstegt, men det behøver man ikke.
Brug ikke tørrede citrongræs fra krydderihylden i supermarkedet. Det giver ingen smag. De større supermarkeder som Bilka og Føtex plejer at have friske stilke på køl. Har du mulighed for det, vil jeg dog anbefale at lægge et besøg hos en asiatisk butik, da der er mere smag i disse.
Jeg køber selv forblendet citrongræs på frost, så jeg er fri for snittearbejdet. Det står på frost i asiatiske forretninger. Jeg lader pakken tø halvt op, inden jeg brækker det i mindre tern og fryser ned igen. Så er det nemmere at dosere, når jeg skal bruge det.
Det forhandles bl.a. her:
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Opskriften på Stegt Tofu med Citrongræs & Chili rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.
Hejsa. Jeg er netop i gang med at lave denne opskrift, og glæder mig vildt meget til at smage resultatet! 🙂 Hvor meget sukker skal der bruges? Det synes jeg umiddelbart ikke fremgår af opskriften.
Tak for at dele din viden om vietnamesisk mad.
Hej Mia!
En knivspids - det er hermed rettet i opskriften. Tak for at gøre mig opmærksom på det 🙂
Hvad mener du med “frisk tofu”? Ikke overskredet sidste salgsdag eller ikke frosset eller?
Der menes frisk tofu fra køl. Dvs. ikke fra frost eller det der langtidsholdbare tofu på glas eller i vakuum, der står på hylderne. Det bedste ville være at finde en god frisk tofu hos en asiatisk købmand.