Desserter i Vietnam
Klisterris (Xôi), bønner med kokosmælk (Chè), bubble tea. Lyder det altsammen super sært?
Vietnamesiske desserter er en kæmpe kontrast til det, vi kender som dessert herhjemme. De fleste vietnamesere ejer ikke en ovn, og derfor har vores kære klassiske ovnbagte kager ikke fundet indfundet sig i det vietnamesiske køkken.
Da jeg var barn, kunne jeg ikke lide vietnamesisk desserter. Jeg ville langt hellere have en chokoladekage, ligesom de andre danskere. Men jo ældre jeg er blevet, er jeg blevet gladere for vores desserter.
Især pga den lette og friske smag, som går i spil med vietnamesisk mad. Der ligger en brownie nogle gange lidt tungt, efter man har spist Phở.
Sticky Rice
Klisterris eller Xôi er en type ris, som er ekstra klistret. Xôi findes som en saltet variant og en sød variant. Og inden for begge varianter findes der et væld af retter. Denne opskrift med mango er oprindeligt fra Thailand, men Vietnam er med årene blevet influeret af mange lande.
Sticky Rice med Mango spises med klisterris, en sød kokosmælkssauce og en meget moden mango. Det er en typisk street food spise, som smager frisk, sød, cremet og lidt saltet. Det er en simpel dessert, som smager af alle de gode ting!
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Klisterris / Sticky rice
- Evt. en god kokosmælk
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Sticky rice med mango
4 portioner
6,5 timer
30 min
Ingrediensliste
250g klisterris
4,5 dl vand
250 ml kokosmælk
2 spsk sukker
1 tsk salt
- Kokossauce
250 ml kokosmælk
2 spsk sukker
1 tsk salt
1 spsk tapiocamel eller maizena (rørt ud i lidt vand med et piskeris)
- Tilbehør
1 moden mango, skrællet og skåret i tynde skiver
Sesamfrø til pynt
Fremgangsmåde
- Læg klisterrisene i en gryde og dæk risene med vand. Lad risene stå i blød i 5 timer eller natten over.
- Hæld vandet fra og tilføj de 4,5 dl vand til risene. Lad gryden koge op på højeste blus. Rør i gryden og skru derefter ned på lav varme. Lad det koge i ca. 20-25 min med låg på. Rør engang imellem.
- I en ny gryde tilføjes 250 ml kokosmælk, sukker og salt. Varm det op på mellemhøj varme og stil gryden til side. Når risene er færdige, røres kokosblandingen i gryden med risene. Stil gryden til side og lad det køle ned i en times tid.
- I mellemtiden laves kokossaucen. Ingredienserne til kokossaucen røres sammen i en gryde med et piskeris. Kog saucen op på mellemhøj varme og rør til det tykner en smule. Stil gryden til side og lade det køle ned. Stil det hele i køleskabet og afkøl i en times tid.
- Retten serveres helt kold. Server risene i en skål eller en lille tallerken. Hæld lidt sauce over og læg et par mangoskiver ved. Drys med sesamfrø.