Sticky Rice med Mango (Xôi Xoài)

Desserter i Vietnam

Klisterris (Xôi), bønner med kokosmælk (Chè), bubble tea. Lyder det altsammen super sært?

Vietnamesiske desserter er en kæmpe kontrast til det, vi kender som dessert herhjemme. De fleste vietnamesere ejer ikke en ovn, og derfor har vores kære klassiske ovnbagte kager ikke fundet indfundet sig i det vietnamesiske køkken.

Da jeg var barn, kunne jeg ikke lide vietnamesisk desserter. Jeg ville langt hellere have en chokoladekage, ligesom de andre danskere. Men jo ældre jeg er blevet, er jeg blevet gladere for vores desserter.

Især pga den lette og friske smag, som går i spil med vietnamesisk mad. Der ligger en brownie nogle gange lidt tungt, efter man har spist Phở.

Sticky Rice

Klisterris ellerXôi er en type ris, som er ekstra klistret.Xôi findes som en saltet variant og en sød variant. Og inden for begge varianter findes der et væld af retter. Denne opskrift med mango er oprindeligt fra Thailand, men Vietnam er med årene blevet influeret af mange lande.

Sticky Rice med Mango spises med klisterris, en sød kokosmælkssauce og en meget moden mango. Det er en typisk street food spise, som smager frisk, sød, cremet og lidt saltet. Det er en simpel dessert, som smager af alle de gode ting!

Forb. tid 6 timer 30 minutter
Tilb. tid 29 minutter
Antal 4

Ingredienser
  

  • 250 g klisterris
  • 4,5 dl vand
  • 250 ml kokosmælk
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk salt

Kokossauce

  • 250 ml kokosmælk
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk tapiocamel eller maizena (rørt ud i lidt vand med et piskeris)

Tilbehør

  • 1 moden mango, skrællet og skåret i tynde skiver
  • Sesamfrø til pynt
Udskriv

Sådan gør du
 

  • Læg klisterrisene i en gryde og dæk risene med vand. Lad risene stå i blød i 5 timer eller natten over.
  • Hæld vandet fra og tilføj de 4,5 dl vand til risene. Lad gryden koge op på højeste blus. Rør i gryden og skru derefter ned på lav varme. Lad det koge i ca. 20-25 min med låg på. Rør engang imellem.
  • I en ny gryde tilføjes 250 ml kokosmælk, sukker og salt. Varm det op på mellemhøj varme og stil gryden til side. Når risene er færdige, røres kokosblandingen i gryden med risene. Stil gryden til side og lad det køle ned i en times tid.
  • I mellemtiden laves kokossaucen. Ingredienserne til kokossaucen røres sammen i en gryde med et piskeris. Kog saucen op på mellemhøj varme og rør til det tykner en smule. Stil gryden til side og lade det køle ned. Stil det hele i køleskabet og afkøl i en times tid.
  • Retten serveres helt kold. Server risene i en skål eller en lille tallerken. Hæld lidt sauce over og læg et par mangoskiver ved. Drys med sesamfrø.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Klisterris / Sticky rice
  • Evt. en god kokosmælk

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram