Sådan laver du syltede gulerødder
Đồ Chua, syltede gulerødder, oversættes direkte til “syltede ting”. Det er et tilbehør, som går igen i rigtig mange retter, heriblandt friske forårsruller, Bánh Mì og Bún. Med det sure og sprøde, komplimenterer Đồ Chua rigtigt mange saltede retter med et frisk twist!
I Vietnam laves det på gulerødder og kinaradis. Kinaradis er lidt sværere at opstøve i Danmark, da det er en sæsonvare, men jeg kan stærkt anbefale at tilføje den, hvis du kan få fat i den.
Traditionel rivejern vs. juliennejern
Jeg bruger mit asiatiske rivejern til at rive gulerødderne. I Danmark har vi et tilsvarede rivejern, der hedder et juliennejern. Det er i min optik en rigtig god investering, da syltede gulerødder faktisk går igen i mange vietnamesiske retter.
Men hvad kan juliennejernet, som et almindeligt rivejern ikke kan? Et traditionelt rivejern river gulerødderne så fint, at gulerødderne ligger i saft og mister det sprøde bid. Så brug endelig ikke et rivejern!
Juliennejernet laver derimod tynde, firkantede strimler. På den måde får man lange sprøde gulerødder, som giver det perfekte knas i maden. Alternativt kan man skære gulerødderne i super tynde skiver og derefter snitte dem i super tynde strimler.
I al den tid jeg boede hjemme, har jeg aldrig åbnet køleskabet, uden at der var et glas Đồ Chua. Det var en fast stabel, som går til uendeligt mange retter. Vi har især spist det til Karamelliserede Svinekød (Thịt Kho Tiêu), som jo var vores spaghetti og kødsovs. En tommelfingerregel er, at Đồ Chua går til alt saltet kød. En utrolig simpel add-on som tilfører enhver ret noget friskhed, som vi jo kender vietnamesisk mad for.
Hvis du går hen og bliver lige så afhængig af syltede gulerødder, som vi er i vores familie, så lav endelig en dobbeltportion og opbevar det i køleskabet i et patentglas. Holdbarheden er 1 måned.
Do Chua
10 min
30 min
Ingrediensliste
1 spsk salt
1 dl sukker
2 dl eddike
1 dl vand
2 gulerødder, skrællede
Fremgangsmåde
- Rør salt, sukker, vand og eddike sammen i en mellemstor skål eller et patentglas.
- Riv gulerødderne på et juliennejern og læg dem i skålen med sylteblandingen.
Har du ikke et juliennejern, skæres gulerødderne i super tynde skiver og derefter i super tynde strimler. - De syltede gulerødder er klar efter 30 minutter.
Kan opbevares i et patentglas i køleskabet i 1 måned.
De her syltede gulerødder er fast i vores køleskab. Super til salat eller sandwich. 👌
Jeg har lige lavet dem med regnbuerødder, se er så flotte! Nu glæder jeg mig bare til de skal i baos senere 🤩