Den ultimative comfort food!
Jeg spiser 3 ting, når jeg er syg: den gyldne måge, Pho eller Congee!
Congee er en risgrød, som kommer kommer i utallige variationer. Man kan lave den på svinekød, kylling, saltede æg, you name it. Måske vil jeg faktisk kalde den den officielle comfort food i Asien. Hvis den ikke var det før, så erklærer jeg den det nu. I hørte det her først!
I Vietnam tror man på, at man kan spise sig ud af sygdom. Når mine nærmeste er syge, så kommer jeg med mad. Det er et af vores kærlighedssprog. Da jeg havde født mine tvillinger, sendte mine forældre hjemmelavet mad ud til os, mens vi var indlagt. Samtidig sørgede de for at masseproducere baos til vores fryser. Det er altså et ret godt kærlighedssprog, hvis I spørger mig!
Min kloge ph.d-mand har advaret mig om, at det skal jeg altså ikke forvente at få tilbage fra danskere, når jeg selv er syg. Men nu siger jeg det bare, kunne det ikke være en genial tradition at få indført i Danmark? Du klør min ryg, jeg klør din ryg. Jeg prøver bare at udveksle lidt kultur.
Congee er ikke kun lækkert, når man er syg. Retten egner sig bestemt også til regnvejrsdage eller som morgenmad/let frokost. Retten er super nem og simpel – se gerne mit højdepunkt på Instagram, hvor jeg viser hvor enkel procession er (klik frem til congee).
Congee 101
Congee er en virkelig fleksibel ret. Man kan tage udgangspunkt i min opskrift på kylling og evt. skifte kyllingelårene ud med fx andelår, svineben eller helt undlade kogeben for en vegetarisk version. Nogle foretrækker en tykkere/tyndere konsistens på grøden. Her skal man endelig bare justere efter den ønskede konsistens med vand.
En af mine favoritter er congee serveret med Karamelliseret Svinekød. Man kan vælge at lave grøden helt uden ben, da det karamelliserede kød giver rigeligt smag til grøden.
Congee
2-3
15 min
1 time og 15 min
Ingrediensliste
1 liter vand
2-3 kyllingelår
ca. 5 skiver ingefær uden skræl
1 helt løg, pillet
1 dl jasminris
Salt, efter smag
Peber, efter smag
- Topping
150g bønnespirer
Koriander, grofthakket
1 håndfuld forårsløg, skåret i skiver
Ristede løg, efter smag
Chilisauce eller sambak oelek, efter smag
Fremgangsmåde
- Bring 1 liter vand i kog i en mellemstor gryde på højeste blus.
Tilsæt kyllingelår, ingefær, løg og ris i gryden.
Lad det koge i ca. 5 minutter. Fjern eventuelt skum fra toppen med en ske.
Sæt et låg på gryden og skru ned til lav varme.
Lad det simre i 1 time, og rør 2-3 gange undervejs for at forhindre, at det brænder på. - Fjern løg og ingefærstykker, og tag kyllingelårene op. Pil kødet fra benene med en kniv og gaffel.
Juster grødens tykkelse ved at tilsætte mere vand, hvis nødvendigt. Jeg foretrækker en konsistens, som minder om havregrød.
Smag til med salt, peber og evt. lidt soyasauce for ekstra umamismag.
Anret grøden i mellemstore skåle.
Læg kyllingestykkerne på toppen af grøden toppings efter smag.
Er lige gået igang med at lave Congee. Og glæder mig! Dog lige et spørgsmål angående dobbelt portion. Er det også dobbelt så meget løg og ingefær? Eller kan mindre give samme smag? Og så ved jeg ikke om der er fejl i din tidsangivelse 😅 opdagede 30 minutter i spisetid, at det skal simre i 1 time, men der står tilberedning 20 minutter 😄
Man kan sagtens nøjes med det halve, selvom du laver dobbeltportion 🙂
Tak, fejlen er rettet!
Kh Nina