Mors hjemmelavede chilisauce
Min mors chilisauce er fast vare i vores hjem. Det er ikke kun fordi, hun kommer med gratis genopfyldning efter behov. Den smager bare vanvittigt godt!
Ớt Sa Tế er hverken for mild eller for stærk. Det er en chili, som smager af noget andet end “bare” chili. Citrongræsset og hvidløgene tilfører den dejligste duft og smag. Dog ikke så meget, at den overdøver en ret. Glem alt om sriracha – det her er saucen over dem alle. Den her chilisauce kan løfte enhver saltet ret op til next level.
Mange tror, at vietnamesisk skal være stærkt. Det er en udbredt misforståelse. Det er nemlig individuelt, om man spiser stærkt mad i Vietnam. Oftest vil der stå chilisauce eller frisk chili på bordet, så man selv kan finjustere efter sine smagsløg.
Forblendet citrongræs
Jeg køber selv forblendet citrongræs på frost, så jeg er fri for snittearbejdet. Det står på frost i asiatiske forretninger. Jeg lader pakken tø halvt op, inden jeg brækker det i mindre tern og fryser ned igen. Så er det nemmere at dosere, når jeg skal bruge det.
Det forhandles bl.a. her:
Aarhus
København
Horsens
Kan man bruge frisk citrongræs?
Kan du ikke få fat i forblendet citrongræs, kan du sagtens bruge frisk citrongræs. Det kræver lidt snittearbejde eller en foodprocessor. Se min guide til hvordan du bruger frisk citrongræs her.
De større supermarkeder som Bilka og Føtex plejer at have friske stilke på køl. Har du mulighed for det, vil jeg dog anbefale at lægge et besøg hos en asiatisk butik, da der er mere smag i disse. Brug ikke tørrede citrongræs fra krydderihylden i supermarkedet. Det giver ingen smag!
Hvad spiser man så chilisaucen med?
Da jeg serverede den for min mand første gang, spiste han min mors chilisauce til alt. På hans spejlæg, hans svenske pølseret, ja selv på en god gammel leverdreng! Min svigermor har sågar serveret den til en påskefrokost, netop baseret på den ovennævnte tese:
Den her chilisauce kan løfte enhver saltet ret op til next level!
Jeg foretrækker at spise chilisaucen til nogle lidt mere traditionelle retter. Spis det fx ved servering af gryderetter som Karamelliseret Svinekød eller i Congee. Bland det op med en skål soyasauce til dyppelse af Stegte Forårsruller. Eller den helt nemme, bland det i dine ris. Jeg siger jer, next level.
Tips inden du går i gang
- Juster mængden af friske chili ud fra hvor stærk du foretrækker chilisaucen. Jeg bruger de store, røde, tyrkiske chili, når den fx skal være mild men stadig få den flotte farve.
- Hvis du ikke kan finde forblendet citrongræs hos din lokale butik, så køb frisk citrongræs – se guiden her. De er dog noget pebrede i Føtex, så se om du kan skaffe dem i en asiatisk butik!
- Brug helst en non-stick gryde eller pande.
- Tørrede chiliflager er også at finde hos Normal eller Tiger.
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Forblendet citrongræs eller frisk citrongræs
- Friske chili
- Tørrede chiliflager
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Ingrediensliste
1/2 L rapsolie
100g forblendet citrongræs, optøet
eller frisk citrongræs (se guiden her)5-6 friske chili (eller mere hvis du tør), finthakket eller blendet
10 fed hvidløg, finthakket eller blendet (brug ikke hvidløgspresser)
30g tørrede chiliflager
2 spsk fint salt
2 spsk sukker
Fremgangsmåde
- Start med at hælde 1/2 L rapsolie i en kande.
- Varm en stor stegepande op over middelvarme og hæld 1 dl af olien i panden.
Steg de finthakkede hvidløg i den opvarmede olie, indtil de bliver let gyldne. Rør jævnligt for at undgå, at de brænder på. Dette tager cirka 5 minutter. - Tilsæt yderligere 2 dl af olien til panden og tilføj citrongræsset. Rør jævnligt, indtil citrongræsset bliver gyldent og tager farve. Dette tager cirka 6-7 minutter. Skru herefter ned for varmen til lavt blus.
- Tilføj de finthakkede chilier, chiliflager, salt og sukker til panden. Steg blandingen i yderligere 5 minutter, indtil smagene er blevet godt kombineret.
- Tilsæt det resterende af olien og lad blandingen stege i yderligere 5 minutter.
Fjern panden fra varmen og lad chilisaucen køle helt ned, inden den overføres til et skoldet patentglas.
Obevaring og holdbarhed
Opbevar saucen ved stuetemperatur i cirka 2 måneder. Rør i glasset inden servering, for at sikre, at olien ikke adskilles fra saucen, da olien også beskytter mod mugdannelse.
Jeg elsker dine opskrifter 😍
Glæder mig til at lave det her 👏🏻
Tusind tak for en skøn, skøn chilisovs😍🥰😍🥰😍🥰🤩🤩
Jeg har noget tørret citrongræs, kan jeg rehydrere det og bruge? 🙂
Det vil jeg ikke anbefale, da tørret citrongræs ikke kommer nær frisk eller frossen citrongræs i smag og aroma 🙂
Smager SÅ godt og bringer en til Asien 🙂
Tak for den bedste opskrift 🙂
Frossen citrongræs fås også i Horsens i Asia Marked på Nørregade 😀
Tak for tippet! Den er nu tilføjet til listen 🙂
Kh Nina
Hej
Jeg har prøvet din opskrift og den er blevet meget salt. Er det rigtigt at der tilsættes 2 spsk, ikke 2 tsk?
Hej Mogens,
Ja det er korrekt med 2 spsk. Det er en ret stor portion, og det er med til at chilisaucen smager af andet end “bare” chili.
Hvis du synes det er for meget, kan du altid reducere det 🙂
Kh Nina
Har langt om længe fået lavet citrongræs chilisaucen som smager fantastisk, men den er måske en lille smule for stærk 😉 min grønthandler havde kun en type rød chili og jeg er ikke helt så velbevandret i chili typer 😂 kan man gøre noget ved det? Tak for dine supergode opskrifter og glimt fra din hverdag 🤗
Dejligt at høre!
Hvis den er for stærk, så reducerer du bare mængden af frisk chili. Alternativt kan du også købe chili i et dansk supermarked. De meget mindre kraftige i smagen 🙂
kh Nina
Hej. Jeg elsker asiatisk mad og har lige opdaget din profil på Instagram. 😊👍
Lige et spørgsmål er det et bestemt mærke rapsolie du bruger? fordi jeg næsten altid bruger solsikkeolie for at då en neutral smag til nogle af de retter jeg laver. Vh Hanne 😊
Jeg bruger ikke et bestemt mærke, og du kan sagtens bruge solsikkeolie 🙂