Min mors chilisauce er fast vare i vores hjem. Det er ikke kun fordi, hun kommer med gratis genopfyldning efter behov. Den smager bare vanvittigt godt!
Ớt Sa Tế er hverken for mild eller for stærk. Det er en chili, som smager af noget andet end "bare" chili. Citrongræsset og hvidløgene tilfører den dejligste duft og smag. Dog ikke så meget, at den overdøver en ret. Glem alt om sriracha - det her er saucen over dem alle. Den her chilisauce kan løfte enhver saltet ret op til next level.
Mange tror, at vietnamesisk skal være stærkt. Det er en udbredt misforståelse. Det er nemlig individuelt, om man spiser stærkt mad i Vietnam. Oftest vil der stå chilisauce eller frisk chili på bordet, så man selv kan finjustere efter sine smagsløg.
Jeg køber selv forblendet citrongræs på frost, så jeg er fri for snittearbejdet. Det står på frost i asiatiske forretninger. Jeg lader pakken tø halvt op, inden jeg brækker det i mindre tern og fryser ned igen. Så er det nemmere at dosere, når jeg skal bruge det.
Det forhandles bl.a. her:
Horsens
Kan du ikke få fat i forblendet citrongræs, kan du sagtens bruge frisk citrongræs. Det kræver lidt snittearbejde eller en foodprocessor. Se min guide til hvordan du bruger frisk citrongræs her.
De større supermarkeder som Bilka og Føtex plejer at have friske stilke på køl. Har du mulighed for det, vil jeg dog anbefale at lægge et besøg hos en asiatisk butik, da der er mere smag i disse. Brug ikke tørrede citrongræs fra krydderihylden i supermarkedet. Det giver ingen smag!
Da jeg serverede den for min mand første gang, spiste han min mors chilisauce til alt. På hans spejlæg, hans svenske pølseret, ja selv på en god gammel leverdreng! Min svigermor har sågar serveret den til en påskefrokost, netop baseret på den ovennævnte tese:
Den her chilisauce kan løfte enhver saltet ret op til next level!
Jeg foretrækker at spise chilisaucen til nogle lidt mere traditionelle retter. Spis det fx ved servering af gryderetter som Karamelliseret Svinekød eller i Congee. Bland det op med en skål soyasauce til dyppelse af Stegte Forårsruller. Eller den helt nemme, bland det i dine ris. Jeg siger jer, next level.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Opbevar saucen ved stuetemperatur i cirka 2 måneder. Rør i glasset inden servering, for at sikre, at olien ikke adskilles fra saucen, da olien også beskytter mod mugdannelse.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.
Jeg elsker dine opskrifter 😍
Glæder mig til at lave det her 👏🏻
Tusind tak for en skøn, skøn chilisovs😍🥰😍🥰😍🥰🤩🤩
Jeg har noget tørret citrongræs, kan jeg rehydrere det og bruge? 🙂
Det vil jeg ikke anbefale, da tørret citrongræs ikke kommer nær frisk eller frossen citrongræs i smag og aroma 🙂
Smager SÅ godt og bringer en til Asien 🙂
Tak for den bedste opskrift 🙂
Frossen citrongræs fås også i Horsens i Asia Marked på Nørregade 😀
Tak for tippet! Den er nu tilføjet til listen 🙂
Kh Nina
Hej
Jeg har prøvet din opskrift og den er blevet meget salt. Er det rigtigt at der tilsættes 2 spsk, ikke 2 tsk?
Hej Mogens,
Ja det er korrekt med 2 spsk. Det er en ret stor portion, og det er med til at chilisaucen smager af andet end "bare" chili.
Hvis du synes det er for meget, kan du altid reducere det 🙂
Kh Nina
Har langt om længe fået lavet citrongræs chilisaucen som smager fantastisk, men den er måske en lille smule for stærk 😉 min grønthandler havde kun en type rød chili og jeg er ikke helt så velbevandret i chili typer 😂 kan man gøre noget ved det? Tak for dine supergode opskrifter og glimt fra din hverdag 🤗
Dejligt at høre!
Hvis den er for stærk, så reducerer du bare mængden af frisk chili. Alternativt kan du også købe chili i et dansk supermarked. De meget mindre kraftige i smagen 🙂
kh Nina
Hej. Jeg elsker asiatisk mad og har lige opdaget din profil på Instagram. 😊👍
Lige et spørgsmål er det et bestemt mærke rapsolie du bruger? fordi jeg næsten altid bruger solsikkeolie for at då en neutral smag til nogle af de retter jeg laver. Vh Hanne 😊
Jeg bruger ikke et bestemt mærke, og du kan sagtens bruge solsikkeolie 🙂