Citrongræs chili

Min Mors Citrongræs Chilisauce (Ớt Sa Tế)

Citrongræs chili hjemmelavet chilisauce

Mors hjemmelavede chilisauce

Min mors chilisauce er fast vare i vores hjem. Det er ikke kun fordi, hun kommer med gratis genopfyldning efter behov. Den smager bare vanvittigt godt!

Ớt Sa Tế er hverken for mild eller for stærk. Det er en chili, som smager af noget andet end “bare” chili. Citrongræsset og hvidløgene tilfører den dejligste duft og smag. Dog ikke så meget, at den overdøver en ret. Glem alt om sriracha – det her er saucen over dem alle. Den her chilisauce kan løfte enhver saltet ret op til next level.

Mange tror, at vietnamesisk skal være stærkt. Det er en udbredt misforståelse. Det er nemlig individuelt, om man spiser stærkt mad i Vietnam. Oftest vil der stå chilisauce eller frisk chili på bordet, så man selv kan finjustere efter sine smagsløg.

Forblendet citrongræs

Forblendet citrongræs fra Far East Trading

Jeg køber selv forblendet citrongræs på frost, så jeg er fri for snittearbejdet. Det står på frost i asiatiske forretninger. Jeg lader pakken tø halvt op, inden jeg brækker det i mindre tern og fryser ned igen. Så er det nemmere at dosere, når jeg skal bruge det.

Det forhandles bl.a. her:

Aarhus

København

Kan man bruge frisk citrongræs?

Kan du ikke få fat i forblendet citrongræs, kan du sagtens bruge frisk citrongræs. Det kræver lidt snittearbejde eller en foodprocessor. Se min guide til hvordan du bruger frisk citrongræs her.

De større supermarkeder som Bilka og Føtex plejer at have friske stilke på køl. Har du mulighed for det, vil jeg dog anbefale at lægge et besøg hos en asiatisk butik, da der er mere smag i disse. Brug ikke tørrede citrongræs fra krydderihylden i supermarkedet. Det giver ingen smag!

Hvad spiser man så chilisaucen med?

Da jeg serverede den for min mand første gang, spiste han min mors chilisauce til alt. På hans spejlæg, hans svenske pølseret, ja selv på en god gammel leverdreng! Min svigermor har sågar serveret den til en påskefrokost, netop baseret på den ovennævnte tese:

Den her chilisauce kan løfte enhver saltet ret op til next level!

Jeg foretrækker at spise chilisaucen til nogle lidt mere traditionelle retter. Spis det fx ved servering af gryderetter som Karamelliseret Svinekød eller i Congee. Bland det op med en skål soyasauce til dyppelse af Stegte Forårsruller. Eller den helt nemme, bland det i dine ris. Jeg siger jer, next level.

Tips inden du går i gang

  • Juster mængden af friske chili ud fra hvor stærk du foretrækker chilisaucen. Jeg bruger de store, røde, tyrkiske chili, når den fx skal være mild men stadig få den flotte farve.
  • Hvis du ikke kan finde forblendet citrongræs hos din lokale butik, så køb frisk citrongræs – se guiden her. De er dog noget pebrede i Føtex, så se om du kan skaffe dem i en asiatisk butik!
  • Brug helst en non-stick gryde eller pande.
  • Tørrede chiliflager er også at finde hos Normal eller Tiger.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Forblendet citrongræs eller frisk citrongræs
  • Friske chili
  • Tørrede chiliflager

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Ingrediensliste

  • 1/2 L rapsolie

  • 100g forblendet citrongræs, optøet
    eller frisk citrongræs (se guiden her)

  • 5-6 friske chili (eller mere hvis du tør), finthakket eller blendet

  • 10 fed hvidløg, finthakket eller blendet (brug ikke hvidløgspresser)

  • 30g tørrede chiliflager

  • 2 spsk fint salt

  • 2 spsk sukker

Fremgangsmåde

  • Hæld 1/2 L olie op i en kande.
  • Hæld 1 dl af olien på panden og steg hvidløgene på mellem varme til de får farve. Rør jævnligt og skru hellere lidt ned for varmen for at undgå, at de brænder på. (Mit blus står på 6 ud af 9 og dette tager ca. 5 min for mig. Det er blot et guideline, men brug øjnene)
  • Hæld yderligere 2 dl af olien på panden og tilføj citrongræs. Rør jævnligt til det tager farve og bliver gyldent. (Ca. 6-7 min) Skru ned på lavt blus.
  • Tilføj chili, salt og sukker og lade det stege i 5 min. 
  • Tilføj det resterende olie. Lad det stege i yderligere 5 min. 
  • Fjern panden fra blusset og lad det køle helt ned, inden det transportes over i et skoldet patentglas.

Obevaring og holdbarhed

Kan opbevares ved stuetemperatur i ca. 2 måneder. Sørg for røre i glasset, inden servering, så man ikke øser alt olien op (olien beskytter saucen fra at mugne).

5 kommentarer

  1. Jeg elsker dine opskrifter 😍
    Glæder mig til at lave det her 👏🏻

  2. Lisbeth voigt siger:

    Tusind tak for en skøn, skøn chilisovs😍🥰😍🥰😍🥰🤩🤩

  3. Jeg har noget tørret citrongræs, kan jeg rehydrere det og bruge? 🙂

    • Det vil jeg ikke anbefale, da tørret citrongræs ikke kommer nær frisk eller frossen citrongræs i smag og aroma 🙂

  4. Smager SÅ godt og bringer en til Asien 🙂
    Tak for den bedste opskrift 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *