Stegte nudler, wok, kært barn har mange navne. Mì Xào Bò er stegte nudler med oksekød og æg, og det er blot én ud af mange varianter af wok!
De er og bliver en af mine go to hverdagsretter. Den er nem og hurtig, og jeg elsker, når jeg kan bruge resterne i mit køleskab. Du kan tage udgangspunkt i min opskrift eller skifte oksekødet ud med kylling, tofu eller svinekød. Det er en ret, hvor der er plads til at freestyle. Har du fx squash, aubergine eller andet grønt, så går det også fantastisk til stegte nudler.
I Vietnam arbejder man meget med konsistens. De bløde ægnudler går godt med gulerødder og bønner, som giver en lækker sprødhed. Her er det vigtigt, at nudlerne er tilberedt korrekt, så de ikke bliver overkogte og slatne. Gode nudler skal nemlig have bid i!
Hemmeligheden til en god wok er, at tilberede råvarerne i den rigtige rækkefølge og hver for sig. Således undgår man at en wok, hvor grøntsagerne bliver slatne eller søber i vand. Stegte nudler skal ikke være greasy og fyldt med olie. Det er en frisk, sund og let ret. Sådan kan jeg i hvert fald bedst lide det.
Man behøver ikke en wokpande for at lave stegte nudler. Jeg bruger faktisk bare min trofaste gryde, en stor en af slagsen, da der skal være god plads til at røre fyldet rundt. Det vigtigste er, at bruge høj varme, så grøntsagerne ikke bliver kogte, men dejlig sprøde og saftige. Sørg derfor for, at gryden er varmet godt op, inden du begynder selve stegningen.
Mariner gerne oksekødet aftenen før, hvis du har tid. Jeg bruger roastbeef fordi det er mørt og lækkert, men fx okseculotte eller engelsk bøf kan også sagtens gå an. I min opskrift har jeg brugt friske bønner, men man kan også nemt bruge frosne bønner.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.
Jeg skiftede oksekødet ud med frisk tofu - det fungerede også vældig godt, hvis man er til den slags! 🙂 død lækkert!
Yay super lækker ret 👌
Næste gang vil jeg lave den med kylling. Perfekt og sundere måde til tøm-køleskabet-dage 🙃