Hvis jeg skulle spise en ret hver dag resten af mit liv, så skulle det være Bánh Xèo, vietnamesisk madpandekage. Oversætter man navnet, betyder det "sydende pandekage". Og det er nemlig det, det er. En perfekt Bánh Xèo er nemlig en sydende symfoni af alle smagsnuancer.
Bánh Xèo er en tynd og sprød madpandekage lavet på rismel og kokosmælk. Den gule farve snyder. Det er nemlig gurkemeje og ikke æg, som mange fejlagtigt tror. Hvorfor erklærer jeg denne ret som min absolut yndlings? Simpelt. Den kan det hele. Den er tilpas greasy og stegt i rigeligt olie. Det afbalanceres med de friske urter, som man ikke sparer på. Dertil det sure og søde fra fiskesaucen. Den fede smag fra flæsken og tigerrejerne, som tilføjer lethed til retten. U-MA-MI!
Det lyder som et kæmpe rod, men alt er velovervejet. Den eneingrediens opvejer og balancerer den anden. Bare stol på mig!
Alle bordmanerer tilsidesættes når man spiser Bánh Xèo, for skal man være ægte vietnameser, spiser man det med hænderne. Og alle ved jo, at mad smager bedre, når man spiser med hænderne. Pandekagerne fuldendes med friske urter og Nước Chấm, en fiskesauceblanding med lime og hvidløg.
Pandekagerne smager allerbedst, når de lige er kommet af panden, men laver man mad til mange, kan man med fordel stege pandekagerne først og genvarme dem i ovnen på varmluft inden servering.
De ovenstående ting kan alle købes i større supermarkeder ved nød (undtagen thai basilikum), men jeg anbefaler kraftigt at købe dem i en asiatisk butik for bedre kvalitet og mængde i forhold til retten.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Hvis du kunne lide den ret, kan jeg varmt anbefale min anden favorit street food spise, Stegt Dej med Æg.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.
Hej Nina
Dine opskrifter ser skønne ud, og jeg vil rigtig gerne prøve dem. Jeg er dog allergisk for fisk, og jeg kan se, at fiskesauce indgår i rigtig mange af retterne. Ved du om der er en anden type sauce, som vil kunne erstatte fiskesaucen?
Kh Elisabeth
Hej Elisabeth
Man kan få vegansk fiskesauce hos http://www.pandasia.dk
En hurtig googlesøgning viste også lige, at Vegetarisk Hverdag har en opskrift på en hjemmelavet en af slagsen 🙂
Kh Nina
Hej! Denne her opskrift ser så lækker ud! Det gør mange af dine opskrifter i øvrigt! Jeg er dog vegetar - kan kødet i dine opskrifter generelt erstattes med tofu?
Hej Nadia
Det kan snildt udskiftes med tofu 🙂
Kh Nina
Hej Nina
Ser så lækkert ud. Du skriver, de skal serveres med det samme. Men vil gerne lave dem til fire gæster. Kan man holde dem lune i ovn eller lignende.
Kh Martin
Når du er færdig med at stege dem, kan de bare genvarmes i ovnen 🙂
Kh Nina