Autentiske Vietnamesiske Madpandekager (Bánh Xèo) - Min Mors Opskrift

Bánh Xèo - retten over dem alle

Hvis jeg skulle spise en ret hver dag resten af mit liv, så skulle det være Bánh Xèo, vietnamesisk madpandekage. Oversætter man navnet, betyder det "sydende pandekage". Og det er nemlig det, det er. En perfekt Bánh Xèo er nemlig en sydende symfoni af alle smagsnuancer.

Bánh Xèo er en tynd og sprød madpandekage lavet på rismel og kokosmælk. Den gule farve snyder. Det er nemlig gurkemeje og ikke æg, som mange fejlagtigt tror. Hvorfor erklærer jeg denne ret som min absolut yndlings? Simpelt. Den kan det hele. Den er tilpas greasy og stegt i rigeligt olie. Det afbalanceres med de friske urter, som man ikke sparer på. Dertil det sure og søde fra fiskesaucen. Den fede smag fra flæsken og tigerrejerne, som tilføjer lethed til retten. U-MA-MI!

Det lyder som et kæmpe rod, men alt er velovervejet. Den eneingrediens opvejer og balancerer den anden. Bare stol på mig!

 

Forb. tid 1 time 30 minutter
Antal 10

Ingredienser
  

Pandekagedej

  • 400 g rismel
  • 1 spsk gurkemeje
  • 2 spsk majsstivelse
  • 1 tsk salt
  • 400 ml kokosmælk
  • 600 ml vand

Nước Chấm Dipping Sauce - se opskrift her

  • 1 dl sukker
  • 2 hvidløg, finthakket
  • 1 chili, finthakket
  • 1 dl fiskesauce
  • 2 dl vand
  • Saften fra 2 limefrugter

Fyld til pandekagen

  • 400 g ribbensteg eller flæsk i skiver
  • 200 g rå tigerrejer, optøet og pillet
  • 2 løg, halveret og skåret i små både
  • 1 bdt. forårsløg, hakket i tynde skiver
  • 300 g bønnespirer
  • Neutral olie til stegning, fx rapsolie

Tilbehør

  • 1 agurk, skåret i stave
  • 2 stk hjertesalat
  • 1 bundt mynte
  • 1 bundt koriander
  • 1 bundt thai basilikum (kan udelades)
Udskriv

Sådan gør du
 

Fremgangsmåde

  • Pandekagedej:
    Bland rismel, gurkemeje, majsstivelse og salt sammen i en stor skål. Tilsæt kokosmælk og vand og rør det til en ensartet masse med et piskeris.
    Lad dejen hvile på køl i 30 min.
  • Klargør salatblade, urter og agurk på en serveringsbakke.
  • Bruges der ribbensteg:
    Skær kødet over langs det ridsede sværd med 3-4 rillers mellemrum. Fjern skindet og skær kødet i tynde skiver på det korte led.
  • Bruges der flæsk i skiver:
    Fjern evt. skindet. Skær kødet i små stykker a 1 cm.
  • Rejerne lægges fladt på et skærebræt og halveres med en kniv langs ryggen. Fjern evtuelle urenheder.
  • Klargør løgbåde, forårsløg og bønnespirer i separate skåle, så de er klar til stegningen.

Tilberedning

  • Varm en generøs mængde olie på en stor non-stick pande på mellemhøj varme.
    En tommelfingerregel er, at der skal være nok olie til, at man kan fiske en tsk olie op uden at skulle tilte panden.
  • Steg en håndfuld kød, rejer og løg til de er let gennemstegte.
    rejer og svinekød
  • Fordel dem ligeligt på panden og hæld nu et tyndt lag dej på panden. Vip panden fra side til side for at fordele dejen i et så tyndt lag som muligt.
    banh xeo madpandekage
  • Drys med forårsløg og tilføj en håndfuld bønnespirer.
    banh xeo madpandekage
  • Tip:
    Man kan med fordel binde et viskestykke til et grydelåg og lægge den over panden. Dette trin gør bagningen af pandekagens overflade hurtigere, samtidig med at det forhindrer væske i at dryppe ned på pandekagen. På den måde får du en perfekt, sprød pandekage.
  • Når pandekagen er færdigbagt på overfladen og har fået en gyldenbrun farve i bunden, foldes den sammen og serveres med det samme.

Sådan spiser man Banh xeo

  • Pandekagerne spises med hænderne således:
    Tag et stykke af pandekagen og placer det på et salatblad. Hiv et par blade af hver krydderurt af og rul det til en lille stram rulle. Dyp rullen i en lille skål Nước Chấm.

Alle bordmanerer tilsidesættes når man spiser Bánh Xèo, for skal man være ægte vietnameser, spiser man det med hænderne. Og alle ved jo, at mad smager bedre, når man spiser med hænderne. Pandekagerne fuldendes med friske urter og Nước Chấm, en fiskesauceblanding med lime og hvidløg.

Pandekagerne smager allerbedst, når de lige er kommet af panden, men laver man mad til mange, kan man med fordel stege pandekagerne først og genvarme dem i ovnen på varmluft inden servering.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Rismel (ikke glutinous)
  • Kokosmælk
  • Fiskesauce
  • Bønnespirer
  • Koriander
  • Mynte
  • Thai Basilikum

De ovenstående ting kan alle købes i større supermarkeder ved nød (undtagen thai basilikum), men jeg anbefaler kraftigt at købe dem i en asiatisk butik for bedre kvalitet og mængde i forhold til retten.

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Hvis du kunne lide den ret, kan jeg varmt anbefale min anden favorit street food spise, Stegt Dej med Æg.

6 comments on “Autentiske Vietnamesiske Madpandekager (Bánh Xèo) - Min Mors Opskrift”

  1. Hej Nina
    Dine opskrifter ser skønne ud, og jeg vil rigtig gerne prøve dem. Jeg er dog allergisk for fisk, og jeg kan se, at fiskesauce indgår i rigtig mange af retterne. Ved du om der er en anden type sauce, som vil kunne erstatte fiskesaucen?
    Kh Elisabeth

    1. Hej Elisabeth
      Man kan få vegansk fiskesauce hos http://www.pandasia.dk

      En hurtig googlesøgning viste også lige, at Vegetarisk Hverdag har en opskrift på en hjemmelavet en af slagsen 🙂

      Kh Nina

  2. Hej! Denne her opskrift ser så lækker ud! Det gør mange af dine opskrifter i øvrigt! Jeg er dog vegetar - kan kødet i dine opskrifter generelt erstattes med tofu?

  3. Hej Nina

    Ser så lækkert ud. Du skriver, de skal serveres med det samme. Men vil gerne lave dem til fire gæster. Kan man holde dem lune i ovn eller lignende.
    Kh Martin

    1. Når du er færdig med at stege dem, kan de bare genvarmes i ovnen 🙂
      Kh Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram