Stegt Dej med Æg (Bánh Bột Chiên) - Yndlings Street Food

Ægte sydvietnamesisk street food

Bánh Bột Chiên er en klassisk street food. Den har sin oprindelse i Kina, hvor den findes i flere variationer rundt omkring i Asien. Bánh er en fælles betegnelse for for al kage og brød.Laver man en direkte oversættelse af Bánh Bột Chiên betyder det "Stegt dej kage/brød".

Og det er lige, hvad det er. Stegt dej, helt i sin enkelthed. Dejstykkerne steges i rigeligt olie og serveres med syltede gulerødder og en soyablanding, som er sød, saltet og lidt sur. Retten ses primært i Sydvietnam, særligt i Saigon, hvor min familie kommer fra.

Bánh Bột Chiên er ikke at finde på nogen fancy restaurant. Det er en street food spise. En eftermiddagssnack. En efter-skole-hapser. Den skal nydes direkte fra den varme pande, når dejstykkerne er helt sprøde, mens man sidder dybt inde i en gyde tæt op ad folks huse. Gyden skal være så smal, at man nær får kørt fødderne over af en scooter. Fuld autenticitet!

 

Forb. tid 7 timer 30 minutter
Antal 4

Ingredienser
  

Dejblanding

  • 400 g rismel (Vær obs på det ikke må være glutinous rice flour)
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 1 liter vand

Syltede Gulerødder - se opskrift her

  • 1 spsk salt
  • 1 dl sukker
  • 3 dl eddike
  • 2 gulerødder, skrællede

Soyablanding

  • 1 dl sukker
  • 2 dl soyasauce
  • 1 dl eddike

Fyld

  • 4 spsk neutral olie
  • 2 spsk soyasauce
  • Neutral olie til stegning
  • 8 æg
  • 2 stængler forårsløg, finthakket
  • Sriracha chilisauce
Udskriv

Sådan gør du
 

Sådan laves dejen:

  • Forvarm ovnen på 175 grader.
  • Rør de tørre ingredienser til dejblandingen sammen i en stor skål. Tilsæt vandet lidt efter lidt, mens der røres forsigtigt med et piskeris. Rør til klumperne er opløst.
  • Sæt en stor non-stick pande på mellemhøj varme og hæld blandingen i. Rør nu forsigtigt og konstant langs bunden med en spatel, så dejen laver klumper. Blandingen skal være ca. 30% let klumpet og ca. 70% flydende. Fjern panden fra blusset.
    Bot Chien Stegt Dej
  • Klargør en bradepande med kogende vand på den nederste rille i den forvarmede ovn.
    Pensl et stort fad med neutral olie og hæld dejblandingen i.
    Fordel og "hak" de store klumper nogenlunde ligeligt ud, så de ikke samles i formen. Læg sølvpapir over fadet og stil den ned i vandbadet på bradepanden.
    Stegt dej fad
  • Bag nu dejen i 50 min eller til man kan stikke en gaffel i. Der vil hænge en smule klistret dej ved, men dejen må ikke være flydende i midten. Stil dejen til afkøling på køkkenbordet i 1 time. Her vil den blive færdigbagt. Stil derefter dejen i køleskabet i min. 5 timer eller natten over.
  • Rør ingredienserne til soyablandingen sammen i en skål.

Nu tilberedes retten:

  • Skær dejen ud i rektangler a ca. 4x1,5 cm. Skær hellere for små stykker end for store, for at dejen ikke bliver klæg. Dyp kniven i vand før hvert snit for at gøre det nemmere.Læg dejstykkerne i en stor skål og vend 2 spsk olie og 2 spsk soya i.
    Stegt dej soya
  • Varm en generøs mængde olie på en stor non-stick pande på mellemhøj varme.
    En tommelfingerregel er, at der skal være nok olie til, at man nemt kan fiske en tsk olie op uden at skulle tilte panden.
    Steg nu dejstykkerne til de er gyldne og sprøde på alle sider. Jeg steger halvdelen ad gangen (dvs. to portioner).
    Smag gerne undervejs, så du finder den rigtige konsistens. Får de for lidt, bliver de rå i midten. Får de for meget, bliver dejen for hård og tør. Det tager mig gerne ca. 15 min at stege stykkerne gyldne.
    Stegt dej
  • Slå 4 æg ud i en skål og fordel dem på panden. Prik hul i æggeblommerne og fordel dem forsigtigt. Der må gerne være dele af æggeblommer og dele af æggehvider for smagens skyld.
    Drys en håndfuld forårsløg over. Lad nu massen stå i 1 minut. Vend stykkerne, så æggene steges færdige i få sekunder.
    Stegt dej æg
  • Server med de syltede gulerødder på toppen og hæld rigeligt af soyablandingen over stykkerne. Og så er det bare på med srirachasauce efter smag og behag!

Easy peasy, fast and greasy

Lad dig ikke skræmme af tilberedningstiden. Retten tager nemlig kun 15 min at klargøre. Derefter er det 45 min i ovnen og så på køl i 5 timer eller endnu bedre, natten over. Herefter tager det ca. 1/2 time at bikse retten sammen.

Blandingen til dejen er simpel. Rismel, hvedemel, salt og vand. Det blandes sammen og varmes kun lige hurtigt op på en pande. Dette trin er vigtigt for at fremskynde tilberedningstiden. I Vietnam damper man herefter dejen i en damper, men det er de færreste, der ejer sådan en smart fætter i Danmark. Derfor er min version bagt i ovnen i et vandbad - samme princip, samme gode dej. Herefter skal dejen køles ned, så den bliver fast.

Når dejen har stået på køl, skæres den ud i mundrette rektangler og steges i rigeligt olie til de er super lækre sprøde og gyldne. Herefter er det bare på med æggene, som kun lige skal steges, til de ikke længere er rå. På med forårsløg og serveres ASAP med soyablandingen og syltede gulerødder.

Velbekomme!

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Soyasauce (gerne den fra Maggi)
  • Rismel

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Hvis du kunne lide den ret, kan jeg varmt anbefale min anden favorit street food spise, Bánh Xèo.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram