
Bánh Xèo – retten over dem alle
Hvis jeg skulle spise en ret hver dag resten af mit liv, så skulle det være Bánh Xèo, vietnamesisk madpandekage. Oversætter man navnet, betyder det “sydende pandekage”. Og det er nemlig det, det er. En perfekt Bánh Xèo er nemlig en sydende symfoni af alle smagsnuancer.
Bánh Xèo er en tynd og sprød madpandekage lavet på rismel og kokosmælk. Den gule farve snyder. Det er nemlig gurkemeje og ikke æg, som mange fejlagtigt tror. Hvorfor erklærer jeg denne ret som min absolut yndlings? Simpelt. Den kan det hele. Den er tilpas greasy og stegt i rigeligt olie. Det afbalanceres med de friske urter, som man ikke sparer på. Dertil det sure og søde fra fiskesaucen. Den fede smag fra flæsken og tigerrejerne, som tilføjer lethed til retten. U-MA-MI!
Det lyder som et kæmpe rod, men alt er velovervejet. Den ene ingrediens opvejer og balancerer den anden. Bare stol på mig!

Alle bordmanerer tilsidesættes når man spiser Bánh Xèo, for skal man være ægte vietnameser, spiser man det med hænderne. Og alle ved jo, at mad smager bedre, når man spiser med hænderne. Pandekagerne fuldendes med friske urter og Nước Chấm, en fiskesauceblanding med lime og hvidløg.
Pandekagerne smager allerbedst, når de lige er kommet af panden, men laver man mad til mange, kan man med fordel stege pandekagerne først og genvarme dem i ovnen på varmluft inden servering.

Det skal du købe i en asiatisk butik
- Rismel (ikke glutinous)
- Kokosmælk
- Fiskesauce
- Bønnespirer
- Koriander
- Mynte
- Thai Basilikum
De ovenstående ting kan alle købes i større supermarkeder ved nød (undtagen thai basilikum), men jeg anbefaler kraftigt at købe dem i en asiatisk butik for bedre kvalitet og mængde i forhold til retten.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Hvis du kunne lide den ret, kan jeg varmt anbefale min anden favorit street food spise, Stegt Dej med Æg.
Banh xeo
10 stk
1 time & 30 min
Ingrediensliste
- Pandekagedej
400g rismel
1 spsk gurkemeje
2 spsk majsstivelse
1 tsk salt
400 ml kokosmælk
600 ml vand
- Nước Chấm Dipping Sauce – se opskrift her
1 dl sukker
2 hvidløg, finthakket
1 chili, finthakket
1 dl fiskesauce
2 dl vand
Saften fra 2 limefrugter
- Fyld til pandekagen
400 ribbensteg eller flæsk i skiver
200g rå tigerrejer, optøet og pillet
2 løg, halveret og skåret i små både
1 bdt. forårsløg, hakket i tynde skiver
300g bønnespirer
Neutral olie til stegning (fx rapsolie)
- Tilbehør
1 agurk, skåret i stave
2 stk hjertesalat
1 bundt mynte
1 bundt koriander
1 bundt thai basilikum (kan udelades)
Fremgangsmåde
- Pandekagedej:
Bland rismel, gurkemeje, majsstivelse og salt sammen i en stor skål. Tilsæt kokosmælk og vand og rør det til en ensartet masse med et piskeris.
Lad dejen hvile på køl i 30 min. - Lav Nước Chấm Dipping Sauce.
- Klargør salatblade, urter og agurk på en serveringsbakke.
- Bruges der ribbensteg:
Skær kødet over langs det ridsede sværd med 3-4 rillers mellemrum. Fjern skindet og skær kødet i tynde skiver på det korte led.
Bruges der flæsk i skiver:
Fjern evt. skindet. Skær kødet i små stykker a 1 cm. - Rejerne lægges fladt på et skærebræt og halveres med en kniv langs ryggen. Fjern evtuelle urenheder.
- Klargør løgbåde, forårsløg og bønnespirer i separate skåle, så de er klar til stegningen.
Tilberedning
- Varm en generøs mængde olie på en stor non-stick pande på mellemhøj varme.
En tommelfingerregel er, at der skal være nok olie til, at man kan fiske en tsk olie op uden at skulle tilte panden. - Steg en håndfuld kød, rejer og løg til de er let gennemstegte.
- Fordel dem ligeligt på panden og hæld nu et tyndt lag dej på panden. Vip panden fra side til side for at fordele dejen i et så tyndt lag som muligt.
- Drys med forårsløg og tilføj en håndfuld bønnespirer.
Tip:
Man kan med fordel binde et viskestykke til et grydelåg og lægge den over panden. Dette trin gør bagningen af pandekagens overflade hurtigere, samtidig med at det forhindrer væske i at dryppe ned på pandekagen. På den måde får du en perfekt, sprød pandekage. - Når pandekagen er færdigbagt på overfladen og har fået en gyldenbrun farve i bunden, foldes den sammen og serveres med det samme.
sådan spiser man Banh xeo
- Pandekagerne spises med hænderne således:
Tag et stykke af pandekagen og placer det på et salatblad. Hiv et par blade af hver krydderurt af og rul det til en lille stram rulle. Dyp rullen i en lille skål Nước Chấm.
Hej Nina
Dine opskrifter ser skønne ud, og jeg vil rigtig gerne prøve dem. Jeg er dog allergisk for fisk, og jeg kan se, at fiskesauce indgår i rigtig mange af retterne. Ved du om der er en anden type sauce, som vil kunne erstatte fiskesaucen?
Kh Elisabeth
Hej Elisabeth
Man kan få vegansk fiskesauce hos http://www.pandasia.dk
En hurtig googlesøgning viste også lige, at Vegetarisk Hverdag har en opskrift på en hjemmelavet en af slagsen 🙂
Kh Nina
Hej! Denne her opskrift ser så lækker ud! Det gør mange af dine opskrifter i øvrigt! Jeg er dog vegetar – kan kødet i dine opskrifter generelt erstattes med tofu?
Hej Nadia
Det kan snildt udskiftes med tofu 🙂
Kh Nina
Hej Nina
Ser så lækkert ud. Du skriver, de skal serveres med det samme. Men vil gerne lave dem til fire gæster. Kan man holde dem lune i ovn eller lignende.
Kh Martin
Når du er færdig med at stege dem, kan de bare genvarmes i ovnen 🙂
Kh Nina