Leder du efter en lækker, kødfri ret med masser af smag? Denne opskrift på karamelliseret tofu og kejserhatte er den perfekte plantebaserede version af en vietnamesiske klassiker, Thit Kho, bedre kendt herinde som Mors Karamelliserede Svinekød. Mange vietnamesiske buddhister spiser vegansk på særlige dage, og derfor er det kødfrie køkken altså slet ikke fremmed i det vietnamesiske køkken.
Jeg spiser retten med jasminris og sprøde agurkeskiver, men den kan også være en del af et større family style-måltid med flere retter. Det er sådan, vi spiser i Vietnam – flere småretter, der deles ved bordet.
Tofu kan dele vandene – nogle elsker det, andre har haft en dårlig oplevelse med det. Her er nogle ting, der gør en kæmpe forskel:
Jeg køber helst denne tofu fra mærket FLS, som står på køl. I Aarhus kan det købes i Go Asia.
Kejserhatte fås i velassorterede supermarkeder og asiatiske butikker. De har en fast konsistens og en mild smag, der gør dem perfekte i simreretter. De suger karamellen til sig og giver en skøn smag. Kan du ikke finde dem? Brug champignon, portobellosvampe eller østershatte i stedet.
Vegansk fiskesauce kan lyde som en modsætning, men den findes faktisk i asiatiske butikker! Den laves ofte på fermenterede sojabønner eller tang og kan købes i asiatiske supermarkeder. Den giver den der dybe umamismag, som gør vietnamesiske retter så gode.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.