Foto: Line Falck
Når jeg siger ”stegte ris”, så vil jeg vædde med, at de fleste tænker på den gode, gamle Chinabox. Kinesisk mad som slet ikke er kinesisk mad. Kinesisk mad, som har assimilieret sig til fast food for danskere.
I modsætning til de olierede ris i en Chinabox, så er vores familieopskrift faktisk fyldt med friske grøntsager og smag. Og nu lyver jeg, for vi har ikke nogen opskrift. Det her er en ret, som man kan improvisere, ligesom man har lyst til.
En god og nem ”tøm køleskabet” ret, hvor alle resterne kan komme til gode. Der er ikke noget mere tilfredsstillende, end at bruge rub og stub fra grøntsagsskuffen!
Hvis I også er fan af nemme hverdagsretter, hvor vi kan undgå madsspild, så se også min opskrift på min Wok med Oksekød.
Personligt elsker jeg helt friske, dampede ris. Ligesom min far, er jeg lidt af en ris snob på det punkt. Jeg spiser kun friskkogte ris og kan tydeligt smage forskel på, om risene er fra dagen før. De ”gamle” ris er hårde og mindre klistrede, men derfor også perfekte til blive brugt i stegte ris.
Der er flere faktorer, der spiller ind, når man skal lave de bedste stegte ris. Det er ikke noget, som gør processen sværere, tværtimod.
I denne opskrift viser jeg, hvordan man steger risene sprøde først, for derefter at stege fyldet. Ved at stege tingene hver for sig, bliver risene ikke smattede og klumper pga saften fra fyldet. Omeletten steges også separat, så den beholder sin form. På den måde ender man ikke med at misk mask rod, men i stedet får hver ingrediens lov til at træde frem. Risene skal være separerede med en let sprødhed. Kødet skal være saftigt og grøntsagerne sprøde og friske.
I Vietnam laver man stegte nudler og ris på et varmt gaskomfur. Den høje temperatur og hurtige stegning er det, der giver den næsten kullede smag, som er kendetegnet ved street food. Jeg knuser altid mine hvidløg flade med skræl på med en kniv, og steger dem, så de næsten brænder på. På den måde har jeg lavet en olie, der smager fantastisk af hvidløg, som så er klar til at stege risene i.
Tip! Hvis du ikke har ris fra dagen før, kan du med fordel koge ris og lægge dem i fryseren på en flad overflade (fx skærebræt) i 30 min.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.
Har lavet din ribbensteg og stegte ris i dag, ENDELIG! Nogle autentiske opskrifter, vi er fan 😍👍
Hej
Dine opskrifter ser så gode ud og jeg vil så gerne prøve dem, men men jeg er kun mig og jeg kan ikke lige overskue hvordan jeg laver mindre portioner. Kan jeg feks “bare” dele ingredienserne med 4 og så kun lave 1 portion.
Hej Marianne,
Ja det kan du godt. Alternativt kan du fryse dem ned, du ikke kan spise.
Kh Nina