Stegte ris med æg

Stegte Ris med Æg (Cơm Chiên)

Mere end bare fast food!

Når jeg siger ”stegte ris”, så vil jeg vædde med, at de fleste tænker på den gode, gamle Chinabox. Kinesisk mad som slet ikke er kinesisk mad. Kinesisk mad, som har assimilieret sig til fast food for danskere.

I modsætning til de olierede ris i en Chinabox, så er vores familieopskrift faktisk fyldt med friske grøntsager og smag. Og nu lyver jeg, for vi har ikke nogen opskrift. Det her er en ret, som man kan improvisere, ligesom man har lyst til.

En god og nem ”tøm køleskabet” ret, hvor alle resterne kan komme til gode. Der er ikke noget mere tilfredsstillende, end at bruge rub og stub fra grøntsagsskuffen!

Hvis I også er fan af nemme hverdagsretter, hvor vi kan undgå madsspild, så se også min opskrift på min Wok med Oksekød.

Nye ris vs. ”gamle” ris

Personligt elsker jeg helt friske, dampede ris. Ligesom min far, er jeg lidt af en ris snob på det punkt. Jeg spiser kun friskkogte ris og kan tydeligt smage forskel på, om risene er fra dagen før. De ”gamle” ris er hårde og mindre klistrede, men derfor også perfekte til formålet.

Der er flere faktorer, der spiller ind, når man skal lave de bedste stegte ris. Det er ikke noget, som gør processen sværere, tværtimod.

Steg tingene hver for sig

I denne opskrift viser jeg, hvordan man steger risene sprøde først, for derefter at stege fyldet. Ved at stege tingene hver for sig, bliver risene ikke smattede og klumper pga saften fra fyldet. Omeletten steges også separat, så den beholder sin form. På den måde ender man ikke med at misk mask rod, men i stedet får hver ingrediens lov til at træde frem. Risene skal være separerede med en let sprødhed. Kødet skal være saftigt og grøntsagerne sprøde og friske.

Fuld skrald på varmen

I Vietnam laver man stegte nudler og ris på et varmt gaskomfur. Den høje temperatur og hurtige stegning er det, der giver den næsten kullede smag, som er kendetegnet ved street food. Jeg knuser altid mine hvidløg flade med skræl på med en kniv, og steger dem, så de næsten brænder på. På den måde har jeg lavet en olie, der smager fantastisk af hvidløg, som så er klar til at stege risene i.

Tip! Hvis du ikke har ris fra dagen før, kan du med fordel koge ris og lægge dem i fryseren på en flad overflade (fx skærebræt) i 30 min. 

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Evt. tigerrejer
  • Fiskesauce
  • 3. krydderi

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Stegte ris med æg (Com Chien trung)

Portioner

4

Tilberedning

1 time

Ingrediensliste

  • Omelet
  • 3 æg

  • 1 tsk soyasauce

  • Stegte ris
  • 500g kolde kogte jasminris

  • 2 æg

  • 2 tsk gurkemeje

  • 1 tsk karry

  • 1/2 dl neutral olie

  • 2 fed hvidløg, knuste og med skal på

  • 1 håndfuld purløg, hakkede

  • Fyld
  • Olie til stegning

  • 1 gulerod, skåret i små tern

  • 150g frosne ærter

  • 1 kvart spidskål, hakket i meget tynde strimler

  • 400g hakket oksekød

  • 5 spsk soysauce

  • 1 spsk sesamolie

  • 2 spsk østersauce

  • 1 tsk sukker

  • Salt

  • Peber

  • Pynt
  • 1 håndfuld koriander

  • Evt. hakket chilli eller en god chilisauce

Omelet

  • Slå æg og soyasauce sammen i en skål.
  • Varm en stor pande op med lidt olie og steg nu æggene til en omelet på mellemhøj varme.
  • Læg omeletten over på at skærebræt til afkøling.

Risblanding

  • Rør ris, æg, gurkemeje og karry i en stor skål. Brug hænderne til at massere risblandingen fri for klumper.
  • Varm en stor pande op med 1/2 dl olie på høj varme. Tilsæt hvidløgene og svits dem brune. Kasser hvidløgene.
  • Tilsæt risblandingen og rør konstant i ca. 5 min, mens risene popper sig sprøde. Tip: brug et par spisepinde til at røre rundt i cirkler.
  • Tilsæt purløgene i blandingen og stil panden til side.

Nu samles wokken

  • Skær den afkølede omelet over i 2 halve og læg dem dobbelt. Skær nu stykkerne i strimler af ca. 1 cm bredde.
  • Varm en stor gryde eller wokpande op med lidt olie på høj varme.
  • Lynsteg oksekødet til det er gennemstegt og tilføj gulerødder, frosne ærter og spidskål. Steg videre i ca. 3 min.
  • Tilsæt nu de stegte ris og omeletstrimlerne i gryden.
  • Tilsæt soyasauce, sesamolie, østersauce og sukker. Smag til med salt og peber.
  • Pynt med koriander og server evt. med agurkeskiver og chilisovs.

1 kommentar

  1. Annemette Chetronoch siger:

    Har lavet din ribbensteg og stegte ris i dag, ENDELIG! Nogle autentiske opskrifter, vi er fan 😍👍

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *