GUIDE: Sådan laver du selv dine bønnespirer

Vidste du, at man kan gro sine egne bønnespirer? Det er nemt, billigt og tager kun 6-8 dage, og så holder de i meget længere tid end de købte! Kig med her.

Det skal du bruge

  • Mungbønner (de grønne med skal)
  • Et stort dørslag
  • En stor gryde eller skål
  • Køkkenrulle
  • Et mørkt håndklæde

Man kan lave spirer af mange forskellige bønner. Dem man køber i supermarkedet er oftest lavet på mungbønner, som findes i asiatiske og mellemøstlige butikker.


Tips!

  • Jo mørkere og varmere forhold bønnerne får, jo bedre.
  • Ønsker du kraftige bønnespirer, så læg en en tallerken oven på bønnerne, når de ligger i dørslaget og indtil de er færdigdyrket. Modvægten giver tykkere og saftigere spirer.
  • Hvis du har en dampindsats til din gryde, kan den med fordel bruges, da den flade overflade gør det nemmere at fordele bønnerne ligeligt.
  • Oplever du, at bønnespirerne mugner i dørslaget, inden det bliver færdigt, skyldes det, at dørslaget er for lille, og bønnerne ligger for tæt. Lav en mindre portion eller brug et større dørslag.

Sådan gror du selv dine bønnespirer på 5-6 dage

Dag 1
Læg 1 dl mungbønner og 3 dl koldt vand i blød i en stor skål. Lad skålen stå i 24 timer ved stuetemperatur. Skift vandet 1 gang i løbet af trækketiden.

Dag 2
Skyl bønnerne i nyt rent vand. Læg 3 stykker køkkenrullepapir i 1 lag i bunden af dørslaget. Fordel bønnerne så vidt muligt.

Vanding:
Hold dørslaget under vandhanen og skyl bønnerne med koldt vand. Lad det dryppe af. Dette gentages morgen og aften alle dagene. På en meget varm dag, er det en god idé at vande en ekstra gang om eftermiddagen.

Opbevaring:
Placer dørslaget i en stor skål eller gryde. Læg evt. en lille skål med bunden op under dørslaget, så overskydende vand kan løbe fra i gryden. Men husk at kassere vandet, da det vil lugte.

Læg en tallerken eller et grydelåg over dørslaget og dæk den til med et mørkt håndklæde. Spirerne vokser bedst i varme og mørke. Får de for meget lys, bliver de brune. Jeg stiller altid mit dørslag i et mørkt skab.

Dag 3-6
Gentag vandingsproccesen til spirerne har den ønskede længde. Pas dog på med at give dem for længe. Lige så snart de begynder at blive lidt gule, så skal de op. Vær obs på at temperaturforholdene påvirker, hvor lang tid det tager at dyrke bønnerne. I sommermånederne har jeg kunne nøjes med 5 dage.

Høst bønnespirerne
Inden jeg høster bønnerne, kører jeg min hånd let over toppen af bønnerne, så de sidste bønner smider den grønne skal. Derefter hives de forsigtigt op fra papiret.

Hvordan skal bønnespirerne opbevares?

Hvis bønnerne ikke skal spises med det samme, opbevares de i en tupperware. Læg et stykke køkkenrullepapir i bunden af boksen og et stykke oven på bønnespirerne. Det tager fugten og forlænger holdbarheden.

I Vietnam plukker vi altid roden af bønnespirerne inden opbevaring. Det standser dyrkningen og forlænger holdbarheden. Det er en proces, der tager sin tid og er helt valgfrit. Mange ser det som en form for mindfulness.

Holdbarhed

Bønnespirerne holder ca. 10 dage i køleskabet hos mig. Lige så snart spirerne bliver olierede, skal de kasseres.

Anvendelse

Brug bønnespirerne i nudelsupper som Phở, Bánh Canh Cua eller i stegte ris eller nudler. Mulighederne er uendelige. Jeg elsker specielt at putte dem i mine friske forårsruller for det sprøde bid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *