Hvad er Udonnudler?
Udon er en japansk nudelvariant, der adskiller sig fra ris- eller ægnudler, ved sin tykke og runde tekstur. De har et godt bid, og er lige til at slubre op, hvilket gør dem velegnede til nudelsupper. I Vietnam spiser vi traditionelt set udonnudler i nudelsuppen Bánh Canh. Man kan dog spise dem på samme vis som andre nudler. Jeg elsker at bruge dem i Stegte Nudler eller i min 15 Min Peanut Nudler. Nudlerne består primært af rismel og tapiocamel, hvilket gør det til et godt alternativ til dem, der ikke spise gluten.
Da mine forældre kom til Danmark, kunne man ikke få udonnudler, så de gav sig i kast med at lave dem selv derhjemme. De har eksperimenteret med mange udgaver af opskriften, og nu har de perfekteret denne opskrift, så den sidder lige i skabet, synes jeg.
Lav selv udonnudler
Udonnudler er måske ikke tilgængeligt i din nærmeste asiatiske købmand, men frygt ej. Man kan sagtens selv lave udonnudler. Det er faktisk nemt og billigt. Du skal bruge nogle grundlæggende ingredienser: rismel og tapiocamel. Disse findes i asiatiske købmandsforretninger.
Man kan selvfølgelig også købe udonnudler hos sin lokale købmand. De findes både i instant form, hvor de tager 2 min at tilberede, eller i tørret form som skal koges. Jeg har selv været rigtigt glad for at bruge instant versionen, men nu er vi 5 munde, der skal mættes, så det er meget mere økonomisk for os at lave dem selv.
Inden du går i gang
Se min video længere nede på siden, hvis du vil være klædt helt på til at lave hjemmelavede udonnudler.
Det skal du købe i en asiatisk butik
- Rismel
- Tapiocamel
Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Hjemmelavede udon nudler
4 personer
30 min
Ingrediensliste
- Dej:
150g rismel
450 ml vand
1/2 tsk salt
1 spsk olie
150g tapiocamel
- Andet:
1 spsk olie
1 engangssprøjtepose af plastik – jeg bruger disse (reklamelink)
En hulske
Isterninger
Fremgangsmåde
- Hav en el-pisker, en sprøjtepose og en hulske klar og mål ingredienserne af, inden du går i gang.
Tilføj rismel, vand, salt og olie i en mellemstor gryde og pisk det sammen med et piskeris – vent med tapiocamelet. Tænd for gryden på mellemhøj varme og rør med en grydeske indtil det er ca. 50% tilberedt. Dvs. halvt vandet og halvt klumpet. Fjern gryden fra blusset. Tilsæt halvdelen af tapiocamelet og pisk kort med elpiskeren til dejen er jævn. Tilsæt resten af tapiocamelet og pisk igen. Dejen burde nu have konsistens som en kagecreme. - Kom olie i sprøjteposen og fordel det så vidt muligt. Kom en mindre mængde dej i sprøjteposen. Posen risikerer at gå i stykker, hvis man fylder for meget i. Jeg fylder det i, som svarer til 3 store grydeskefulde.
Fyld en stor gryde 1/3 op med vand og 1 spsk olie og bring den i kog. Klargør en stor skål med koldt vand og nogle isterninger.
Klip et lille hul i sprøjteposen, som du skal presse nudelen ud af. Start med et lille hul og klip det evt. større når du har lavet et par stykker. Bemærk at nudlerne bliver større, når de har kogt, så lav dem hellere for tynde end for tykke. - Når vandet koger, sprøjtes nudlerne ned i gryden i en cirkelbevægelse. Hold den ene hånd om sprøjteposens lukning, og brug den anden hånd til at klemme posen. Klem nederst på posen for at undgå, at den går i stykker af trykket. Når nudlerne flyder op til overfladen fiskes de over i skålen med isvand. Brug hulskeen til at få nudlerne op. Klem nudler ud og fisk dem op løbende, indtil der er ikke er mere dej tilbage.
Hæld nudlerne over i et dørslag, og lad dem dryppe af.
Brug nu nudlerne i en ret eller frys dem ned. De holder 3-4 dage i køleskabet.
Kan jeg erstatte nogle af ingredienserne, hvis jeg ikke har dem?
- Nej, det er vigtigt at holde sig til rismel og tapiocamel, da de hver har deres funktion. Man kan dog sagtens justere forholdene, hvis man ønsker en anden tekstur. I Vietnam er der nogen, der foretrækker, at nudlerne er mere chewy, mens andre ønsker en blødere nudel. Ønsker man en nudel mere mere bid i, skal man forøge tapiocamængden, og formindske rismelmængden. Ønsker man derimod en blødere nudel, skal man forøge mængden af rismel og nedjustere mængden af tapioca.
Hvor kan jeg finde rismel og tapiocamel?
- Det kan du finde i asiatiske forretninger. Nogle større supermarkeder fører dem også. Jeg har fx set begge dele i min lokale Bilka (reklame pga tidligere samarbejde).
Kan jeg forberede dejen på forhånd og opbevare den til senere brug?
- Nej, dejen skal presses ud med det samme, da den ellers bliver for hård. Man kan dog klargøre og veje de tørre ingredienser af på forhånd for at spare tid.
Hvordan ved jeg, at nudlerne er færdige?
- Når nudlerne flyder op til overfladen er de færdigkogte. Herefter skal de over i isbadet og have lov til at dryppe af, inden de serveres eller pakkes ned.