Udon er en japansk nudelvariant, der adskiller sig fra ris- eller ægnudler, ved sin tykke og runde tekstur. De har et godt bid, og er lige til at slubre op, hvilket gør dem velegnede til nudelsupper. I Vietnam spiser vi traditionelt set udonnudler i nudelsuppen Bánh Canh. Man kan dog spise dem på samme vis som andre nudler. Jeg elsker at bruge dem i Stegte Nudler eller i min 15 Min Peanut Nudler. Nudlerne består primært af rismel og tapiocamel, hvilket gør det til et godt alternativ til dem, der ikke spise gluten.
Da mine forældre kom til Danmark, kunne man ikke få udonnudler, så de gav sig i kast med at lave dem selv derhjemme. De har eksperimenteret med mange udgaver af opskriften, og nu har de perfekteret denne opskrift, så den sidder lige i skabet, synes jeg.
Udonnudler er måske ikke tilgængeligt i din nærmeste asiatiske købmand, men frygt ej. Man kan sagtens selv lave udonnudler. Det er faktisk nemt og billigt. Du skal bruge nogle grundlæggende ingredienser: rismel og tapiocamel. Disse findes i asiatiske købmandsforretninger.
Man kan selvfølgelig også købe udonnudler hos sin lokale købmand. De findes både i instant form, hvor de tager 2 min at tilberede, eller i tørret form som skal koges. Jeg har selv været rigtigt glad for at bruge instant versionen, men nu er vi 5 munde, der skal mættes, så det er meget mere økonomisk for os at lave dem selv.
Inden du går i gang
Se min video længere nede på siden, hvis du vil være klædt helt på til at lave hjemmelavede udonnudler.
Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.