Når jeg tænker på vandspinat, tager det mig tilbage til alle de gange, jeg har siddet og plukket vandspinat med min mor. Det er nemlig den helt old school måde at klargøre vandspinat på. Der findes forskellige sorter af vandspinat, og den, min mor groede i haven havde blade hele vejen ned af stilken. For at bevare de hele blade, plukker man stilken over lige under hvert blad. Enkeltvis.
Spørger man mine forældre, hvad de savner allermest fra Vietnam, så er svaret tit "maden". Min far har fortalt, at det var svært at få fat i fiskesauce og jasminris, da han ankom som bådflygtning i Danmark tilbage i 80'erne. I dag er udvalget af asiatiske produkter langt større og mere tilgængeligt. Og bevares, mine forældre har formået at genskabe mange vietnamesiske retter. Men én afdeling halter stadig. Friske afgrøder.
I Vietnam er det en del af dagligdagsrutinen, at man handler friske råvarer på det lokale marked. Đi chợ betyder "at handle ind", men oversætter man det direkte betyder det faktisk "at gå på marked".
Min onkel agerer scooter-chauffør for min mormor hver dag kl 8 om morgenen, når hun skal Đi chợ. Indkøbsturen starter tidligt for at få de bedste afgrøder. Når jeg har været med min mormor på marked, går vi ikke ubemærket igennem de smalle, snoede veje. Min mormor kender alt og alle på det marked. På markedet bliver jeg vist frem, ikke som Nina, men som hendes udenlandske barnebarn. Jeg er Muois barnebarn og Linhs datter. Faktisk mistænker jeg min mormor for at medbringe mig på indkøbsturen for at få lidt street credit. Og det har jeg det okay med. Det er en præstation, jeg godt kan overkomme, hvis det gør min mormor glad. Altså, at være udenlandsk.
Selvom udvalget er blevet større i Danmark, så er det stadig kun en brøkdel af, hvad mine forældre er vokset op med i Vietnam. Den dyre proces i at fragte frisk grønt fra den anden side af verden, må vi leve med. Men når min far snakker om grøntafdelingen på markedet i vores hjemby, Saigon, så lyder det som en slikbutik, jeg godt gad at boltre mig i!
Vandspinat er uhyre billigt i Vietnam. Det gør den også til en fattigmandsret og fast kost hos arbejderklassen. Som jeg tit har sagt, så er fattigmandsretter i min optik også de bedste. Her har man nemlig fået så meget smag ud af de få midler, man har.
Heldigvis kan man få vandspinat i Danmark. Man kan købe vandspinat hos de fleste asiatiske forretninger, og nogle gange også i Mellemøstlige butikker. Hvis du bor i Aarhus ligesom mig, så kan det købet i Far East Trading og KFT Trading.
Jeg elsker at lave stege min vandspinat med hvidløg. Super nemt og simpelt. Nogle gange skal der ikke mere til.
Vandspinat spises som et tilbehør til andre retter ala Family Style, dvs ris, grønt og en kødret. Min favorit kombination er ris, vandspinat og karamelliseret svinekød (endnu en fattigmandsret). En klassisk og traditionel sammensætning, der tager mig tilbage til min barndom. Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 kødret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.
Er der et andet navn for vandspinat? Nu kan jeg ikke huske navnet, men bliver altid i tvivl, når jeg er i asiatiske supermarkeder, fordi der ikke står vandspinat men noget andet. Kh
Det hedder også "morning glory" eller på vietnamesisk, hvis du er i sådan et supermarked "rau muong".