Vandspinat med Hvidløg (Rau Muống Xào Tỏi) – Vegansk

Vandspinat med hvidløg som delemåltid til ris.

Når jeg tænker på vandspinat, tager det mig tilbage til alle de gange, jeg har siddet og plukket vandspinat med min mor. Det er nemlig den helt old school måde at klargøre vandspinat på. Der findes forskellige sorter af vandspinat, og den, min mor groede i haven havde blade hele vejen ned af stilken. For at bevare de hele blade, plukker man stilken over lige under hvert blad. Enkeltvis.

Spørger man mine forældre, hvad de savner allermest fra Vietnam, så er svaret tit “maden”. Min far har fortalt, at det var svært at få fat i fiskesauce og jasminris, da han ankom som bådflygtning i Danmark tilbage i 80’erne. I dag er udvalget af asiatiske produkter langt større og mere tilgængeligt. Og bevares, mine forældre har formået at genskabe mange vietnamesiske retter. Men én afdeling halter stadig. Friske afgrøder.

Đi chợ med mormor

I Vietnam er det en del af dagligdagsrutinen, at man handler friske råvarer på det lokale marked. Đi chợ betyder “at handle ind”, men oversætter man det direkte betyder det faktisk “at gå på marked”.

Min onkel agerer scooter-chauffør for min mormor hver dag kl 8 om morgenen, når hun skal Đi chợ. Indkøbsturen starter tidligt for at få de bedste afgrøder. Når jeg har været med min mormor på marked, går vi ikke ubemærket igennem de smalle, snoede veje. Min mormor kender alt og alle på det marked. På markedet bliver jeg vist frem, ikke som Nina, men som hendes udenlandske barnebarn. Jeg er Muois barnebarn og Linhs datter. Faktisk mistænker jeg min mormor for at medbringe mig på indkøbsturen for at få lidt street credit. Og det har jeg det okay med. Det er en præstation, jeg godt kan overkomme, hvis det gør min mormor glad. Altså, at være udenlandsk.

Selvom udvalget er blevet større i Danmark, så er det stadig kun en brøkdel af, hvad mine forældre er vokset op med i Vietnam. Den dyre proces i at fragte frisk grønt fra den anden side af verden, må vi leve med. Men når min far snakker om grøntafdelingen på markedet i vores hjemby, Saigon, så lyder det som en slikbutik, jeg godt gad at boltre mig i!

Where and how

Vandspinat er uhyre billigt i Vietnam. Det gør den også til en fattigmandsret og fast kost hos arbejderklassen. Som jeg tit har sagt, så er fattigmandsretter i min optik også de bedste. Her har man nemlig fået så meget smag ud af de få midler, man har.

Heldigvis kan man få vandspinat i Danmark. Man kan købe vandspinat hos de fleste asiatiske forretninger, og nogle gange også i Mellemøstlige butikker. Hvis du bor i Aarhus ligesom mig, så kan det købet i Far East Trading og KFT Trading.

Jeg elsker at lave stege min vandspinat med hvidløg. Super nemt og simpelt. Nogle gange skal der ikke mere til.

Family Style

Vandspinat spises som et tilbehør til andre retter ala Family Style, dvs ris, grønt og en kødret. Min favorit kombination er ris, vandspinat og karamelliseret svinekød (endnu en fattigmandsret). En klassisk og traditionel sammensætning, der tager mig tilbage til min barndom. Denne portion rækker til 2 personer, hvis man spiser med ris og 1 kødret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.

Det skal du købe i en asiatisk butik

 • Vandspinat
 • Sesamolie
 • Soyasauce

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

Vandspinat med hvidløg (rau muong toi)

Portioner

1

Forbereldese

15 min

Ingrediensliste

 • 200g vandspinat

 • 3 fed hvidløg, finthakket (ikke presset)

 • 1/2 dl neutral olie

 • 1 tsk sesamolie

 • 1 tsk salt

 • 1/2 tsk sukker

 • Soyasauce til dypning

Fremgangsmåde

 • Start med at skære enderne af vandspinaten. Saml spinaten i et bundt og skær stilkene over med ca. 7-8 cm bredde.

  (Alternativt kan man plukke vandspinaten enkeltvis under hvert blad. Det behøver man kun, hvis man har købt vandspinat af den sort, som har blade hele vejen ned ad stilken.)
 • Varm halvdelen af den neutrale olie op i en stor pande på mellemhøj varme. Tilsæt hvidløgene og steg det gyldent. Fisk hvidløgene op i en skål og stil dem til side. Kasser olien på panden.
 • Varm nu resten af den neutrale olie op på panden på højeste varme. Når panden er helt varm, tilsættes vandspinaten.
 • Tilsæt sesamolie, salt og sukker.
 • Rør vandspinaten rundt i 2-3 minutter, indtil det er faldet sammen.
 • Anret vandspinaten på en tallerken eller et fad. Drys de stegte hvidløg på toppen og server med en lille skål soya til at dyppe i.

  Server som et Family Style delemåltid med ris eller som tilbehør til fx Mors Karamelliserede Svinekød eller Karamelliseret Svinekød og Rejer.

2 kommentarer

 1. Er der et andet navn for vandspinat? Nu kan jeg ikke huske navnet, men bliver altid i tvivl, når jeg er i asiatiske supermarkeder, fordi der ikke står vandspinat men noget andet. Kh

  • Det hedder også “morning glory” eller på vietnamesisk, hvis du er i sådan et supermarked “rau muong”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *