Vietnamesisk Nudelsalat med Grillet Svinekød (Bún Thịt Nướng)

Autentisk familieopskrift på vietnamesisk nudelsalat, Bún Thịt Nướng. En let og smagfuld ret med grillet svinekød, salat og friske urter.

Jeg plejer at sige, at hvis man kan lide vietnamesisk nudelsalat, så kan man lide alt vietnamesisk mad. Jeg inddeler nemlig mennesker i grupper, når jeg skal servere vietnamesisk mad. Det bliver jeg nødt til. Af erfaring har jeg oplevet, at folk ofte tror, de er mere modtagelige over for fremmede smage, end de rent faktisk er.

Begynderne – her starter jeg forsigtigt ud med de helt mainstream retter som Pho og Stegte Nudler. Der skal ikke serveres noget, der har øjne eller noget, der smager af fisk. Smagene må ikke afvige for meget fra det danske køkken. Genkendelighed er vejen frem, når man skal introducere nye smag. Venner, jeg generaliserer ikke. Det er baseret på min erfaring!

De let øvede – her kan man slippe afsted med meget. Vi snakker fiskesauce og koriander. Her kan vi bytte srirachaen ud med fars stærke chili, uden nogen skal bunde et glas mælk og ligge på sofaen bagefter. Det scenarie har udspillet sig in real life, men jeg nævner ikke navne. Indsæt niveauet for Bún Thịt Nướng lige her.

De øvede – man skal være vietnameser, i familie med en vietnameser eller have rejst/boet i Vietnam for at nå op på det her niveau. Fermenteret tofu? Ja tak. Durian? Smells like fart but tastes like art. Andefosteræg? Bare en lækker fond.

Tilb. tid 50 minutter
Antal 4

Ingredienser
  

Grillet Svinekød

  • 400-500 g nakkekoteletter (vigtigt det ikke er fadkoteletter)
  • 1/2 løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 2 spsk sukker
  • 3 spsk neutral olie
  • 1 spsk soyasauce
  • 1 spsk fiskesauce
  • 1/2 tsk peber

Fiskesauce Dressing - se opskrift her

  • 1 dl rørsukker
  • 2 fed hvidløg, finthakket (ikke presset)
  • 1 chilifrugt, finthakket
  • 2 dl varmt vand fra hanen
  • 1 dl fiskesauce
  • Saften fra 2 limefrugter

Syltede Gulerødder - se opskrift her

  • 1 spsk salt
  • 1 dl sukker
  • 3 dl eddike
  • 2 gulerødder, skrællede

Fyld

  • 200 g tynde risnudler (bún nudler)
  • 2 hjertesalat
  • 1 agurk
  • 1 dl peanuts
  • 3 spsk neutral olie
  • 2 stængler forårsløg, finthakket
  • 1/2 tsk salt
  • 1 pakke bønnespirer, skyllede
  • 1 håndfuld koriander, grofthakkede
  • 1 håndfuld mynteblade, grofthakkede
  • Ristet løg
Udskriv

Sådan gør du
 

Grillet Svinekød

  • Skær nakkekoteletterne langs i halve stykker og skær derefter kødet i helt tynde skiver.
  • Bland ingredienserne til marinaden sammen i en stor skål og tilføj kødet. Dæk skålen til og lad marinaden trække i køleskabte i 30 min eller gerne natten over.

Fyld

  • Lav fiskesauce dressingen og de syltede gulerødder. Begge dele kan også tilberedes dagen før.
  • Læg risnudlerne over i en stor skål og dæk dem med kogende vand. Si vandet fra efter 10 min. Skyl nudlerne med koldt vand for at stoppe kogningen og lad det stå til afdrypning med et klæde over.
    OBS: Det er vigtigt, at nudlerne forbliver i sien til afdrypning indtil servering, da det medvirker til, at de får den rette elasticitet. Nudlerne skal være let bouncy, når de er afkølet.
  • Fordel det marinerede kød i et fad og stil det i en forvarmet ovn. Stil ovnen på 200 grader på grillfunktion. Steg kødet i ca 30-35 min eller til det får en let grillet farve. Vend kødet halvvejs igennem.
  • Imens snittes salat og agurk i tynde strimler.
  • Rist peanuts på en pande på mellemhøj varme til de tager farve. Hak dem derefter i mindre stykker.
  • På den samme pande: tilføj olie og varm den let op. Hæld det udover forårsløgene i en skål, som kan tåle varme. Rør salt i.

Nu samles risnudelsalaten

  • Man kan enten anrette og servere eller stille fyldet på bordet, så gæsterne selv kan få lov at anrette og dosere efter smag og behag.
    Fyldet anrettes i mellemstore skåle således:
    1. salat
    2. risnudler
    3. agurk
    4. syltede gulerødder
    5. bønnespirer
    6. grillet svinekød
    7. 1 tsk forårsløg
    8. mynte og koriander
    9. knuste peanuts
    10. ristet løg
    11. fiskesaucen serveres i en lille skål og hældes udover nudelsalaten, lige inden man spiser det. Saucen binder hele retten sammen, så hellere for meget end for lidt! Hjemme hos os, spiser vi snildt en dl hver.

Vietnamesisk nudelsalat for let øvede

Jeg ved, at ingredienslisten kan se intimiderende ud. Men bare tag det roligt! Jeg guider jer stille og roligt igennem det. Har I nogensinde tænkt over, hvorfor meget asiatisk mad indeholder så mange smage? Det er fordi, vi ikke er nærige med ingredienserne. Jo flere, jo bedre. De mange ingredienser er nemlig en nøje sammensætning for at opnå den eksplosion af smage Bún Thịt Nướng er.

Fra det saftige grillede kød til den lette salat. De sprøde, syltede gulerødder, friske urter og peanuts. Og sidst men ikke mindst, fiskesauce dressingen. Det er nemlig den, der sender retten i kategorien "let øvede". Hvis man kan lide den, så kan man lide rigtigt meget andet. Denne dressing bliver nemlig brugt i tonsvis af andre opskrifter, og bringer noget helt fantastisk frem i alle retter.

Tips!

For at spare tid kan man lave fiskesaucen, de syltede gulerødder og marinere kødet dagen før.

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Soyasauce
  • Fiskesauce
  • Chilifrugt
  • Tynde risnudler (bún nudler)
  • Evt. bønnespirer, mynte og koriander

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.

3 comments on “Vietnamesisk Nudelsalat med Grillet Svinekød (Bún Thịt Nướng)”

  1. Hej Nina. Jeg forbinder kødet til bún thịt nướng med smagen af citrongræs. Ville det være helt forkert at tilsætte det i marinaden?
    Mvh Marlene 🙂

  2. Vi elsker dine opskrifter. Nudelsalaten er en af de helt store favoritter. 🤗

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram