Autentisk familieopskrift på vietnamesisk nudelsalat, Bún Thịt Nướng. En let og smagfuld ret med grillet svinekød, salat og friske urter.
Jeg plejer at sige, at hvis man kan lide vietnamesisk nudelsalat, så kan man lide alt vietnamesisk mad. Jeg inddeler nemlig mennesker i grupper, når jeg skal servere vietnamesisk mad. Det bliver jeg nødt til. Af erfaring har jeg oplevet, at folk ofte tror, de er mere modtagelige over for fremmede smage, end de rent faktisk er.
Begynderne – her starter jeg forsigtigt ud med de helt mainstream retter som Pho og Stegte Nudler. Der skal ikke serveres noget, der har øjne eller noget, der smager af fisk. Smagene må ikke afvige for meget fra det danske køkken. Genkendelighed er vejen frem, når man skal introducere nye smag. Venner, jeg generaliserer ikke. Det er baseret på min erfaring!
De let øvede – her kan man slippe afsted med meget. Vi snakker fiskesauce og koriander. Her kan vi bytte srirachaen ud med fars stærke chili, uden nogen skal bunde et glas mælk og ligge på sofaen bagefter. Det scenarie har udspillet sig in real life, men jeg nævner ikke navne. Indsæt niveauet for Bún Thịt Nướng lige her.
De øvede – man skal være vietnameser, i familie med en vietnameser eller have rejst/boet i Vietnam for at nå op på det her niveau. Fermenteret tofu? Ja tak. Durian? Smells like fart but tastes like art. Andefosteræg? Bare en lækker fond.
Jeg ved, at ingredienslisten kan se intimiderende ud. Men bare tag det roligt! Jeg guider jer stille og roligt igennem det. Har I nogensinde tænkt over, hvorfor meget asiatisk mad indeholder så mange smage? Det er fordi, vi ikke er nærige med ingredienserne. Jo flere, jo bedre. De mange ingredienser er nemlig en nøje sammensætning for at opnå den eksplosion af smage Bún Thịt Nướng er.
Fra det saftige grillede kød til den lette salat. De sprøde, syltede gulerødder, friske urter og peanuts. Og sidst men ikke mindst, fiskesauce dressingen. Det er nemlig den, der sender retten i kategorien "let øvede". Hvis man kan lide den, så kan man lide rigtigt meget andet. Denne dressing bliver nemlig brugt i tonsvis af andre opskrifter, og bringer noget helt fantastisk frem i alle retter.
For at spare tid kan man lave fiskesaucen, de syltede gulerødder og marinere kødet dagen før.
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.
Hej Nina. Jeg forbinder kødet til bún thịt nướng med smagen af citrongræs. Ville det være helt forkert at tilsætte det i marinaden?
Mvh Marlene 🙂
Kære Marlene,
Det er ikke helt forkert. Bun thit nuong kommer nemlig i MANGE variationer. Jeg har tilmed lavet en opskrift på kødet med citrongræs her:
https://derhvorjegkommerfra.dk/svinekoed-citrongraes-chili/
Vi elsker dine opskrifter. Nudelsalaten er en af de helt store favoritter. 🤗