Lemonade foto af Line Falck / linefalck.dk
Jeg elsker julemad! Med and, sauce og det hele. Men efter alt det julebag, julefrokoster og juleaftensmad, så når jeg altid til nytår med en stor trang til lette, friske retter! Derfor har jeg sammensat en vietnamesisk nytårsmenu, hvor der er skruet op for smag, sprødt og grønt. For at gøre det helt nemt og overskueligt, har jeg også lavet en tidsplan.
Nytårsmenuen består af følgende retter:
Velkomstsnack:
Tempurarejer med chilimayonnaise
Forret:
Mangosalat med rejechips
Hovedret:
Friske forårsruller med peanut dip
Vietnamesisk lemonade
Dessert:
Vietnamesisk affogato
Dagen før nytårsdag:
Det er altid en fordel at preppe så meget som muligt inden den store dag. Det giver mindre stress, og man kan være mere nærværende sammen med sine gæster. Jeg har sammensat nytårsmenuen, så man kan forberede en stor del af arbejdet dagen før.
Dagen før nytårsdag:
- Optø, pil og rens rejerne, som skal bruges til tempurarejer og de friske forårsruller. Stil de rå rejer til tempurarejer på køl. Kog rejerne til de friske forårsruller og halver dem.
- Kog svinekødet til de friske forårsrullerne, og lad det køle ned, inden det opbevares i køleskabet. Lav også hoisindippen og stil på køl.
- Snit alt til mangosalaten og opbevar det i en beholder. Rør marinaden sammen og opbevar i en beholder. Skær oksekødet og opbevar også det i en beholder. Så er det hele klar til at blive samlet i morgen.
- Steg rejechipsene til mangosalaten i olie og lad dem dryppe af på køkkenrullepapir. Opbevar dem i lukkede plastikposer.
- Lav isterninger til lemonaden.
Nytårsaftensdag:
Hvis du har preppet dagen før, kan du bruge dette eksempel på tidsplan. Tiderne er vejledende. Ændr blot så det passer til din egen tidsplan.
Kl. 15.00
Friske forårsruller: Skyl og snit grøntsagsfyldet til rullerne. Det kan anrettes på fade/tallerkener nu. Wrap det og kom på køl
Kl. 16.00
Lemonade: Lav lemonaden nu og stil det på køl, således at der blot skal tilføjes isterninger, når det serveres.
Tilbered risnudlerne til de friske forårsruller, og lad det stå til afkøling på køkkenbordet. Bemærk at nudlerne skal forblive ved stuetemperatur indtil servering, da de bliver hårde af at stå på køl. Ved stuetemperatur, får de en elastisk tekstur, som vi gerne vil have.
Klargør tingene til tempurarejerne. Lav skåle med æg, rasp og mel klar.
Kl. 16.30
Lav chilimayonnaisen og steg tempurarejerne.
Kl. 17:00
Server tempurarejerne, evt. med et glas bobler.
Kl. 18:15
Mangosalaten: Vend marinaden i salaten og lynsteg oksekødet og server med rejechipsene.
Kl. 19:30
Friske forårsruller: Genvarm hoisindippen og svinekødet, og lad det køle lidt ned. Skær svinekødet i tynde skiver og anret sammen med det grønne fyld. Kog vand til at dyppe rispapiret i.
Brug min guide til at rulle forårsruller til at instruere gæsterne i, hvordan man får den perfekte forårsrulle. En sjov leg kunne være, at man kårer den pæneste og den grimmeste forårsrulle – tag billeder af dem undervejs for at sammenligne. Måske skal vinderne have en lille gave.
Kl. 21-22 eller når appetitten er klar igen
Vietnamesisk affogato: Bryg den vietnamesiske kaffe med kondenseret mælk og server desserten.