Sprød Vietnamesisk Ribbensteg er en spise for guderne. Oversætter man Thịt Heo Quay betyder det "drejet svinekød". Der refereres til kødet, som drejer rundt og rundt, når den bliver grillet. Herhjemme kan vi lave den i ovnen, og få en lige så saftig steg med de sprødeste svær.
Der er 2 ting, som er vigtige at holde sig til i denne opskrift.
Det 5. krydderi eller De 5 krydderier er en krydderiblanding bestående af kanel, sichuanpeber, fennikel, stjerneanis og ingefær. Krydderiet stammer fra Kina, hvor det oftest anvendes i grillretter. Der skal kun en lille mængde til for at give meget smag, men en Vietnamesisk Ribbensteg kan ikke laves foruden den unikke smag.
Det 5. krydderi kan købes i mange asiatiske butikker. Der er mest held i de butikker, som er ejet af vietnamesere eller kinesere. Alternativt, kan man finde det i nogle Coop- og Føtex-butikker. De smager mindre autentiske, men har man absolut ikke mulighed for at fingrene i krydderiet, kan man bruge det ved nød.
Jeg bruger selv denne. Vær obs på ikke at forveksle det med det 3. krydderi, som også bruges i opskriften. Det 3. krydderi fungerer som en smagsforstærker og er ikke en krydderiblanding.
Man skal ikke lade sig skræmme over den angive tid for opskriften. Min opskrift er nem at følge - det kræver blot lidt forberedelse.
Ribbenstegen skal marineres med 2 saucer. Den ene er til kødet, den anden er til sværene. For at marinaden kan trænge godt ind i stegen, ridses den i undersiden og marineres i mindst 4 timer. Gerne natten over.
For at få de bedste forudsætninger for sprøde svær, er det vigtigt, at man følger disse trin:
Ja, gør endelig det, hvis du har plads i din airfryer!
Steg ribbenstegen på 180 grader med et termometer sat til en kernetemperatur på 67 grader. Placer den med sværene op. Den skal ikke vendes undervejs. Der har været sprødhedsgaranti hver eneste gang, jeg har lavet det!
Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.
Denne portion rækker til 4 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.
Ja, det kan den. Og et lille strømbesparende tip: steg 2-3 stege på én gang og frys dem ned bagefter. Halver dem eventuelt, så de har en bedre størrelse til optøning og genopvarmning. Når de er optøet, skal de bare have en lille tur i ovnen.
I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad.
Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor.
Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.
Hvilken grøntsagsret ville du servere sammen med denne mundvandsfremkaldende opskrift? Og hvilken grøntsagsret til karameliserret svinekød? 🙂
Dbh Signe
Der er som sådan ingen regler. Jeg elsker noget så simpelt som agurkeskiver til ribbenstegen og spinatsalat til karamelliseret svinekød 🙂