Sprød Vietnamesisk Ribbensteg (Thịt Heo Quay)

Hvad er Thịt Heo Quay?

Sprød Vietnamesisk Ribbensteg er en spise for guderne. Oversætter man Thịt Heo Quay betyder det "drejet svinekød". Der refereres til kødet, som drejer rundt og rundt, når den bliver grillet. Herhjemme kan vi lave den i ovnen, og få en lige så saftig steg med de sprødeste svær.

Forb. tid 4 timer
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Antal 1 portion

Ingredienser
  

  • Ribbensteg 1-2 kg
  • 2 tsk fint salt

Marinade 1

  • 1 tsk fint salt
  • 1 tsk 5. krydderi
  • 1 tsk hvidløgspulver
  • 1/2 tsk 3. krydderi (kan udelades)
  • 1 spsk hvidvin/risvin

Marinade 2

  • 2 spsk eddike
  • 1/2 tsk natron
  • 1,5 tsk fint salt
Udskriv

Sådan gør du
 

  • Læg stegen i en stor skål og overdæk den med vand. Tilføj to tsk salt og lad det stå i 15 min. Skyl derefter stegen og dup den tør med køkkenrulle.
  • Rids sværene uden at ridse ned til kødet. Vend stegen om og rids bunden diagonalt på begge led med ca. 2 fingres mellemrum for at tillade marinaden at trænge ind i kødet.
    Rør ingredienserne til Marinade 1 og 2 i hver sin skål. Pensl marinade 1 over hele stegen undtagen på sværene. Gnid marinaden godt ind i kødet, inklusive mellem sværene.
    Dup sværene rene og tør med køkkenrulle. Pensl Marinade 2 ovenpå sværene. Gem resten af Marinade 2, og lad stegen stå i køleskabet i mindst 4 timer, gerne natten over.
    Rids sværene uden at ridse ned til kødet. Vend stegen om og rids bunden diagonalt på begge led med ca. 2 fingres mellemrum for at tillade marinaden at trænge ind i kødet.
    OBS: Pensl kun let, så sværene bliver fugtige. Sværene skal ikke ligge i væske.
  • Metode 1: I ovn
    Forvarm ovnen til 200 grader i 15 minutter.
    Tag stegen ud af køleskabet, dup sværene tørre med køkkenrulle, og pensl sværdene med Marinade 2. Vend stegen med sværdene nedad i et fad og stil fadet i ovnen.
    Tid: Tjek pakkens anvisninger for stegens tilberedningstid. En steg på 1,5 kg kræver cirka 1,5 timer.
    Halvvejs igennem vendes stegen, så sværene vender opad. Sørg for, at stegen er i lige højde ved hjælp af en stump kartoffel eller to. Dup sværene tørre igen og pensl sværene med Marinade 2. Steg færdig.
    Kig til stegen de sidste 10 minutter. Hvis ikke sværene er sprøde, hæv stegen højere op i ovnen, skru op på 250 grader på grillfunktionen og hold øje med, at sværene ikke brænder på.
  • Metode 2: I airfryer
    Steg ribbenstegen på 180 grader med et termometer sat til en kernetemperatur på 67 grader. Placer den med sværene op. Den skal ikke vendes undervejs.
    Hvis sværene endnu ikke er sprøde, når stegen når kernetemperaturen, så giv den 5-10 min på 200 grader. Fortsæt indtil sværene bliver sprøde.
  • Tag ribbenstegen ud og lad den hvile i 20 min. Skær den derefter i mundrette bidder. Server fx med friskdampede jasminris og soyasauce med lidt af Mors Citrongræs Chilisauce eller som et Family Style måltid. Ribbenstegen er også lækker som fyld i Bun Risnudlerfriske forårsruller eller i åbne baos.

Hvad skal der i en vietnamesisk ribbensteg?

Der er 2 ting, som er vigtige at holde sig til i denne opskrift.

  1. Brug ribbensteg. Ikke kamsteg. Ikke flæskesteg. Ribbensteg! Det er super vigtigt, at man bruger det rigtige kød, da ribbenstegen er saftigst og indeholder meget fedt. Det er der, smagen ligger.
  2. Få fat i det 5. krydderi, også kendt som 5 Spices. Det er essentielt for den velkendte aroma og smag for Vietnamesisk Ribbensteg.

Hvad er det 5. krydderi?

Det 5. krydderi eller De 5 krydderier er en krydderiblanding bestående af kanel, sichuanpeber, fennikel, stjerneanis og ingefær. Krydderiet stammer fra Kina, hvor det oftest anvendes i grillretter. Der skal kun en lille mængde til for at give meget smag, men en Vietnamesisk Ribbensteg kan ikke laves foruden den unikke smag.

Hvor kan man købe det 5. krydderi?

Det 5. krydderi kan købes i mange asiatiske butikker. Der er mest held i de butikker, som er ejet af vietnamesere eller kinesere. Alternativt, kan man finde det i nogle Coop- og Føtex-butikker. De smager mindre autentiske, men har man absolut ikke mulighed for at fingrene i krydderiet, kan man bruge det ved nød.

(Billede taget fra pandasia.dk)

Jeg bruger selv denne. Vær obs på ikke at forveksle det med det 3. krydderi, som også bruges i opskriften. Det 3. krydderi fungerer som en smagsforstærker og er ikke en krydderiblanding.

Hvordan laves vietnamesisk ribbensteg?

Man skal ikke lade sig skræmme over den angive tid for opskriften. Min opskrift er nem at følge - det kræver blot lidt forberedelse. 

Ribbenstegen skal marineres med 2 saucer. Den ene er til kødet, den anden er til sværene. For at marinaden kan trænge godt ind i stegen, ridses den i undersiden og marineres i mindst 4 timer. Gerne natten over.

Hvordan får man sprøde svær?

For at få de bedste forudsætninger for sprøde svær, er det vigtigt, at man følger disse trin:

  • Vær omhyggelig med at ridse sværene. Sørg for ikke at skære ned til kødet, da saften heraf forhindrer sværene i at blive sprøde.
  • Få duppet sværene tørre, inden marinade 2 påføres.
  • Vær opmærksom på, om stegen står ujævnt i fadet. I såfald bruges stumper af en kartoffel eller en klump sølvpapir til at lægge stegen i plan.
  • Er sværene ikke poppet de sidste 10 min, så stil risten med fadet så højt oppe i ovnen som muligt. Skru helt op for ovnen på grillfunktion og hold godt øje.

Kan man lave ribbenstegen i en airfryer?

Ja, gør endelig det, hvis du har plads i din airfryer!

Steg ribbenstegen på 180 grader med et termometer sat til en kernetemperatur på 67 grader. Placer den med sværene op. Den skal ikke vendes undervejs. Der har været sprødhedsgaranti hver eneste gang, jeg har lavet det!

Det skal du købe i en asiatisk butik

  • Det 5. krydderi eller De 5 krydderier eller 5 spices
  • Det 3. krydderi
  • Evt. risvin

Jeg handler i Far East Trading eller i KFT Trading i Aarhus. Se min guide til hvor du kan købe asiatiske dagligvarer i Danmark.


Denne portion rækker til 4 personer, hvis man spiser med ris og 1 grøntsagret. Den rækker til en hel familie, hvis der serveres flere Family Style retter til.

Kan ribbenstegen fryses ned?

Ja, det kan den. Og et lille strømbesparende tip: steg 2-3 stege på én gang og frys dem ned bagefter. Halver dem eventuelt, så de har en bedre størrelse til optøning og genopvarmning. Når de er optøet, skal de bare have en lille tur i ovnen.

2 comments on “Sprød Vietnamesisk Ribbensteg (Thịt Heo Quay)”

  1. Signe Christensen siger:

    Hvilken grøntsagsret ville du servere sammen med denne mundvandsfremkaldende opskrift? Og hvilken grøntsagsret til karameliserret svinekød? 🙂
    Dbh Signe

    1. Der er som sådan ingen regler. Jeg elsker noget så simpelt som agurkeskiver til ribbenstegen og spinatsalat til karamelliseret svinekød 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

I Vietnam hænger mad og kultur sammen. Mad er omdrejningspunktet for familien, arbejdslivet og sociale sammenkomster. Vi er en nation af foodies. Lige så engagerede som danskere kan tale om jul eller fodbold, lige så passionerede kan vietnamesere tale om mad. 

Når jeg spørger mine onkler i Vietnam, hvor jeg kan købe de bedste mangoer, udvikler det sig hurtigt til en hed debat. De er aldrig enige, og det kommer desuden an på, om jeg vil have de sødeste og saftigste mangoer eller dem, hvor der er mest frugtkød. For slet ikke at tale om prisen, som er den afgørende faktor. 

Mine forældre vejer og måler ikke af, og når jeg spørger min far om, hvor meget fiskesauce, der skal i en ret, svarer han: “Til det smager godt”. Og så er der ikke meget at arbejde med. Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet og skrive retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam.

Nyhedsbrev

Få besked direkte i indbakken, når jeg laver nye opskrifter og guides.

Ingen spam. Lover!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram